Групите – задължителна мисия за Лудогорец

Селекцията отново е много скъпа, а разходите по отбора ще минат 20 млн. лева

Sportinglife
Sportinglife 10:15 ч., 03 Юли 2015
0
1353
Lap.bg

Лудогорец се готви за първите си европейски мачове срещу молдовския Милсами на 14 и 21 юли, а селекцията става все по-гореща и интригуваща.

Това е принципно нов състав на шампионите, в който утвърдените и водещи имена като Абало, Кайсара, Ешпиньо, Барт и Безяк вече отсъстват. Но дотук привлечените футболисти обещават тимът да не е по-слаб от миналата есен, когато с успех мереше сили с Реал, Ливърпул и Базел в групите.

Но и задължават. И спортно-технически, и финансово.

Кои са новите звезди?

Джоуди Лукоки (роден в Конго, холандец по паспорт)

Юноша на Аякс, дясно крило. На 22 години е и за последно игра във втородивизионния Цволе. По профил напомня Върджил Мисиджан, с когото може да правят интересни неща по крилата. Цената му е около 1 милион евро.

Сисиньо (Бразилия)

На 26 години той е едно от силните имена в Сантос, популярен в бразилския футбол и търсен за трансфер в отбори в Европа вече 2 сезона. Лудогорец откупува 70% от правата на десния защитник и го взима под наем, като сумата е около 2 милиона евро. Ще замести Кайсара, който бе звездата на тима.

 

Андрей Препелица (Румъния)

 

Капитан на Стяуа, на 29 години, плеймейкър. Опитен, качествен и голям боец по характер. Според румънските медии свободният му трансфер струва на Лудогорец поне 500 000 евро на ръка за играча и заплата от над 25 000 евро на месец. Цената му на пазара би била поне 2,5 милиона евро, така че може и да е вярно.

 

Лукас Саша (Бразилия)

 

Юноша на Коринтианс, за последно игра в Апоел (Тел Авив). Беше в ЦСКА преди 3 години, когато в последния кръг армейците загубиха титлата именно в Разград. Опорен полузащитник с добри качества, работлив и скромен. Знае добре български и няма да има проблем с адаптацията. На 25 години, идва със свободен трансфер, но сумата на ръка е поне 100 000 евро.

Разходите на Лудогорец за заплати и премии миналия сезон наближиха 20 милиона лева. През следващия ще ги минат...

Това не е сума само за първия тим, говорим и за служители. Но заплати от над 20 000 евро месечно в тима вече взимат поне петима, да не говорим, че новите Сисиньо, Лукоки и Препелица със сигурност са в тази категория.

С такива разходи бюджетът има нужда от участие в груповата фаза на Шампионската лига или поне в тази на Лига Европа. Ако се стигне до отпадане преди тях, селекцията и целият сезон ще са провалени. Защото чисто финансово Лудогорец ще претърпи загуба.

А и му остава да се бори за титлата, която изглежда предопределена.

В първенство без основния конкурент ЦСКА (в 3 от четирите шампионски сезона), с отслабен и финансово нестабилен Левски, както и с два солидни, но не и висококласни отбора като Берое и Литекс, Разград би следвало да е като ново „Ферари” на състезание за ретро автомобили.

Мисията за влизане в груповата фаза на евротурнирите – тази на Лига Европа също не е лош вариант с близо 4 милиона евро приход, става повече от важна. Тя е задължителна при селекцията, която се прави в Делиормана.

Проблеми и трудности може да дойдат от липсата на сработване с новите, които са все на ключови постове. Както и от появата за първи път в клуба на треньор-чужденец, а и при това човек с неособено голям опит като наставник. Добавяме – извън родината му на практика опитът е нулев.

Неопитен в чужбина треньор в клуб, който няма опит в работа с чуждестранен наставник... Това може и да не завърши добре. Или поне да отнеме време да проработи.

Селекцията не е завършена и вероятно черешката на тортата ще е №9, който да поведе атаката. Освобождаването на Хамза и Безяк говори, че се търси точния човек. Привличането на Цветелин Чунчуков от Ботев е добра инвестиция в бъдещето, но едва ли вариант за атака на Шампионската лига.

Опитът показва, че лятото и есента на Лудогорец са силни. Сривовете идват след отпадането от Европа, в ранната пролет, и съвпадат с потапянето изцяло в реалността на българския футбол. Където липсва конкуренция. Големите пари в Разград превърнаха отбора в изключение от случващото се по терените у нас. За добро или лошо...

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията