Волейболистите със сребро в Баку

Германия с втори успех над българите на игрите

Sportinglife
Sportinglife 14:10 ч., 28 Юни 2015
0
119
Getty Images

Волейболните ни национали останаха на второ място на първите европейски олимпийски игри, които днес приключват в Баку. В спора за титлата в мъжкия турнир играчите на Николай Желязков отстъпиха с 1:3 на Германия. Трети се нареди тимът на Русия, който спечели със същия резултат срещу Турция.

Това е първи медал за българския тим от 2009 г. насам. Тогава на европейското първенство в Турция отборът ни стана трети. Българите участваха в директен спор за титлата за първи от 1980 г. насам, а за тези 35 години съставът ни има записани 11 поражения на полуфиналите. За Германия това е трети пореден медал от 2009 г. насам.

През 2009 г. Бундестимът взе златото в Европейската лига, а през миналата година завърши трети на Световното първенство в Полша. Германците бяха единственият състав, който пристигна в Баку с почти всичките си волейболисти.

Заради европейските олимпийски игри тимът дори отказа участие в Световната лига през тази година. Наставникът Витал Хейнен направи само две промени в състава, който преди седем месеца взе бронзовите медали в Полша.

Това позволи на германцияте да спечелят с лекота първия двубой с България, игран в груповата фаза на турнира в Баку и да поведат с 2:0 във финалния мач. От своя страна българските волейболисти така и не успяха в първите две части да покажат играта, с която стигнаха до двубоя за титлата.

Родните национали допуснаха твърде много непредизвикани грешки, което се отрази и на изявите им в нападение, защита и блокада. Българите демонстрираха характер само в края на третия сет, спечелен с 31:29. В четвъртата част след силно начало обаче тимът ни отново позволи на съперника да диктува темпото и за Германия не бе проблем да затвори мача с 3:1.

Най-резултатен в срещата стана Кристиан Фром, който завърши с 21 точки. За българския тим с 13 точки завърши Николай Николов. Българите останаха с по-малко блокади от съперника – 11 срещу 12 въпреки добрите изяви на този елемент на Светослав Гоцев. Националът ни се отчете със 7 точки от блок.

Бундестима се справи по-добре и в атака – 54 срещу 48% ефективност, както и на сервис – 5 срещу 4 аса. Именно на начален удар българите допуснаха 22 грешки срещу 15 за съперника.

От трибуните на зала „Кристал Хол” в Баку двубоят изгледаха президентите Росен Плевнелиев и Петър Стоянов. Българските волейболисти получиха подкрепата и на единствените шампиони на България на игрите – сестрите Габриела и Стефани Стоеви.

„Достойна и смела игра! Благодарим ви, момчета!”, така спортния министър Красен Кралев коментира на страницата си във Фейсбук постижението на родните волейболисти.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията