Българските деца-чудо

Сестри Стоеви с титла в Баку, мечтаят за олимпиада

Анна Николова
Анна Николова 10:15 ч., 28 Юни 2015
0
1791
Getty Images

Българското дете-чудо. Така преди три години чуждестранните медии, наричат бадминтонистката Стефани Стоева. През 2011 г. 16-годишното момиче, родено в Хасково става европейска шампионка за девойки, въпреки че на първенството в Португалия е с година по-малка от конкурентките си.

Нещо повече – българката стига до битката за златото без загубен гейм, а на финала са й нужни само 20 минути, за да се справи с конкурентката си.

Десетки поздравления за шампионките от Баку

Десетки поздравления получиха след титлата си от Баку Габриела и Стефани Стоеви.

"Пожелавам ви да изпитате същите емоции и радости и на Олимпиадата в Рио следващата година", коментира генералният секретар на БОК Белчо Горанов.

„Браво, момичета! Гордеем се с вас! Бъдете здрави, за да ни радвате с още успехи!”, пожела им чрез социалните мрежи министърът на спорта Красен Кралев. „Да бъдат все така първи и недостижими”, бе пожеланието на президента на БОК Стефка Костадинова.

„Това е лудост”, заяви пред журналисти в Баку треньорът на шампионките Гюнтер Хуберт.

„Бяхме максимално концентрирани”, категорични бяха двете сестри и чрез социалните мрежи благодариха за получената по време на двубоя за титлата подкрепа от трибуните. Там места бяха заели волейболистите от националния тим, които днес също ще спорят за титлата.

"Благодарим за страхотната подкрепа по време на финала, тя ни помогна да станем шампионки. В края на втория гейм имаше период, когато агитката ни надъха и помогна да преодолем краткия импулс в играта на съперниичките. Благодарим и на всички от бадминтона, които ни подкрепяха неистово от трибуните. И ние сме в залата на волейболистите, ще бъдем с тях заедно за победата", заявиха щастливите златни медалистки.

Четири години по-късно Стефани се изявява все толкова успешно. При това не само на сингъл, но и на двойки. Прави тандем с година по-голямата си сестра Габриела. Двете момичета заедно стигнаха и до титлата на първите в историята олимпийски игри в Баку. И оправдаха напълно имиджа си на фаворит №1.

Кариерата на двете в спорта, който далеч не се радва на голяма популярност у нас, започва случайно. През 2006 г. под влиянието на своя приятелка и повече за запълване на свободното време с бадминтон започва да се занимава Стефани.

По това време Габриела тренира спортни танци. По-малката от двете сестри обаче бързо успява да убеди кака си да смени заниманието и скоро Габи също тренира. Същата година тандемът печели и първия си медал – републиканска титла.

„Не свалихме медалите от залата до вкъщи, толкова бяхме щастливи и доволни”, връщат се назад в годините момичетата.

Първите им треньори са Петър Желев и Иван Кулешев. После ги поема Станимир Бойчинов, а от януари 2012 г. се готвят при настоящия си треньор Гюнтер Хуберт. Контактът с него осъществява президента на федерацията Пюзант Касабян още през 2010 г.

Отличието от Баку не е първият им успех като тандем.

Двете заедно са европейски шампионки за девойки до 19 г. Заемат престижното 18 място в световната ранглиста за мъже и жени. Само през 2014 г. имат пет шампионски титли – в турнири в Австрия, Словения, Испания и Швейцария и три вицешампионски титли – Франция, Финландия и Бразилия.

Сред големите им успехи е и убедителната победа на финала на двойки на турнира по бадминтон от сериите Гран при в Глазгоу, който е с награден фонд 50 000 долара. Надпреварата се проведе в края на миналата година.

Голямата мечта на двете сестри е участие на олимпийските игри в Рио де Жанейро. Дали ще се осъществи обаче ще стане ясно едва през следващата година. До тогава обаче е сигурно, че двете момичета ще продължат да носят успехи на България в състезанията, в които участват.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията