Голямата вражда Ван Гал – Куман

Някога учител и ученик, днес двамата не се понасят

Sportinglife
Sportinglife 16:00 ч., 27 Юни 2015
0
1235
GETTY IMAGES

Може би най-голямата тлееща вражда във футбола се засили още повече през миналия сезон.

Тези дни „Дейли Мирър“ публикува интервю с Роналд Куман, в което мениджърът на Саутхемптън обясни как двамата с Луис ван Гал са се скарали заради чаша вино.

Лице в лице

Луис ван Гаал като треньор:

АЗ Алкмар (1986-1988) – помощник

Аякс (1988-1991) – помощник

Аякс (1991-1997)

Барселона (1997-2000)

Холандия (2000-2002)

Барселона (2002-2003)

АЗ Алкмар (2005-2009)

Байерн (2009-2011)

Холандия (2002-2014)

Манчестър Юн (2014-?)

Успехи:

Аякс

3 титли на Холандия, Купа на Холандия, Шампионска лига, Купа на УЕФА, Суперкупа на Европа, Междуконтинентална купа

Барселона

2 титли на Испания, Купа на краля, Суперкупа на УЕФА

АЗ Алкмар

Титла на Холандия

Байерн

Титла на Германия, Купа на Германия

Роналд Куман като треньор:

Холандия (1997-1998) – помощник

Барселона (1998-2000) – помощник

Витес (2000-2001)

Аякс (2001-2005)

Бенфика (2005-2006)

ПСВ Айндховен (2006-2007)

Валенсия (2007-2008)

АЗ Алкмар (2009)

Фейенорд (2011-2014)

Саутхемптън (2014-?)

Успехи като треньор:

Аякс

2 титли на Холандия, Купа на Холандия

ПСВ Айндховен

Титла на Холандия

Валенсия

Купа на краля

Една мразовита декемврийска вечер „Светците“ посрещнаха Манчестър Юнайтед на „Сейнт Мерис“. След двубоя Куман поканил Ван Гал на традиционна за мениджърите в Англия чаша вино, въпреки че отборът му загуби срещата.

Някогашният му наставник обаче го отрязал

с обяснението, че няма време

Ответният двубой бе само месец по-късно и този път Саутхемптън би на „Олд Трафорд“. Ван Гал върнал жеста, като поканил Куман на чаша вино. Той обаче накарал опонента си да чака и след известно време босът на южняците просто тръгнал към клубния автобус.

„Той имаше голям късмет да бие на „Сент Мерис“, коментира Куман. „Бях приготвил виното, но Луис каза, че няма време.“

„Когато отидохме на „Олд Трафорд“ и бихме, той ме покани и каза, че идва след минутка. Чаках го четвърт час, но той явно беше зает да отговаря на журналистически въпроси.

Затова казах да го поздравят от мен и тръгнах към автобуса. Точно тогава се появи и Луис.

„Ами виното?“, попита той.

„Трябва да тръгвам“, отвърнах. „Точно както направи ти на „Сейнт Мерис“.

ПРЕДИСТОРИЯТА

Двамата специалисти се познават отлично още от края на 90-те години, когато Ван Гал взема Куман за помощник в Барселона. Първоначално всичко се развива чудесно, но после отношенията им се влошават.

На моменти звездата на Ван Гал блести ярко, друг път някогашното му протеже успява да го засенчи. „Евроспорт“ очерта ключовите моменти във взаимоотношенията им.

БАРСЕЛОНА

Куман слага край на кариерата си като играч през 1997 г. и влиза в щаба на Гус Хидинк в националния тим на Холандия.

„Лалетата“ се представят впечатляващо на световното първенство във Франция и Ван Гал се обажда на Куман, за да го вземе в екипа си в Барселона.

На „Ноу Камп“ някогашният защитник с бомбен шут прекарва две години, като през 1999 Барса печели титлата. През следващия сезон обаче нещата се развиват далеч по-зле и Ван Гал напуска. Дясната му ръка Куман няма друг избор, освен да го последва.

АЯКС

След кратък престой в скромния Витес (Арнем) Куман поема Аякс и веднага печели дубъл през 2001/2002. Две години по-късно тимът отново печели титлата, но

семената на бъдещата катастрофа са засети в началото на 2004, когато

Ван Гал е назначен за технически директор в амстердамския клуб

Ван Гал е легенда в Аякс заради триумфа в Шампионската лига през 1995. Очаквало се той да се занимава единствено и само с трансферите, като остави бившия си помощник да се грижи за спортно-техническия аспект.

Луис обаче се оказал неспособен да приеме нещата такива, каквито са.

„На всяка тренировка Ван Гал вземаше един стол от кабинета си и се нанасяше непосредствено до тренировъчното игрище“, пише холандският журналист Елко Борн в сп. „4-4-2“.

„Той си седеше там и оценяваше играчите, които Куман тренираше. Понякога дори започваше да аплодира футболистите, които смяташе за най-добри.“

В един мач Ван Гал стигнал още по-далеч. Той слязъл от ложата, повикал младия Златан Ибрахимович на тъча и му казал да атакува далечната греда при корнери.

Както таранът, така и Куман останали ядосани от намесата. Но двамата направо побеснели, когато Златан наистина се разписал с глава след статично положение, а

Ван Гал започнал демонстративно

да изразява радостта си в ложата

В крайна сметка именно Ибрахимович съсипал окончателно отношенията между Ван Гал и Куман. Център-нападателят се превръща в истинска сензация, както в холандския шампионат, така и в Шампионската лига, и треньорът твърдо залага на него.

Плановете на Ван Гал обаче се оказали по-различни. Той продава Златан на Ювентус в последния ден на трансферния прозорец през лятото на 2004. Така Куман остава без най-добрия си нападател, като няма никаква възможност да го замени.

Треньорът веднага заявява, че цената от 16 млн. евро

по-късно ще се окаже твърде малка за талант като Ибра

и времето показва, че е бил прав.

Куман не могъл да преглътне изцепката на директора и отишъл да се оплаче пред ръководството. Според Ван Гал по-късно той си признал, че в един момент целенасочено снасял негативна информация на журналистите, надявайки се по този начин бившият му ментор да бъде уволнен под натиска на пресата.

Ван Гал отвърнал на удара, като

публично разкритикувал Куман, който бил изоставил традиционната

клубна философия и е обърнал гръб на тоталния футбол

Напрежението се оказва непосилно и за двамата съперници. Ван Гал подава оставка през октомври (след като е подканен от клубните шефове), но Куман се задържа само три месеца по-дълго. Обяснението е банално – отборът му се представя слабо без голямата си звезда.

Все пак човекът, който губи битката, е Ван Гал, който и до днес не е преглътнал случилото се.

„Роналд Куман на практика стана архитект на оставката ми от Аякс с помощта на хора от клуба и на медиите“, казва по-късно специалистът в едно телевизионно интервю.

„Попитах го дали целенасочено е използвал журналистите срещу мен и той призна, че е било така“.

АЗ АЛКМАР и ПСВ АЙНДХОВЕН

След краха в Аякс, Ван Гал дълго време не може да се реабилитира. Той поема АЗ Алкмар и скоро вкарва отбора в Европа (второ място в първенството).

Куман обаче оглавява ПСВ Айндховен през 2006/07 и печели шампионската титла от първия опит.

Това е

ново унижение за стария майстор,

победен от бившия си ученик

Ван Гал обаче дочаква своя реванш. Валенсия привлича Куман, а той извежда АЗ до шампионска титла през 2009 г., преди да стане треньор на Байерн (Мюнхен).

Наследникът на Ван Гал в Алкмар? Роналд Куман.

Междувременно той е попълнил колекцията си от трофеи с Купата на краля, макар че Валенсия се представя доста зле в другите турнири, и се очаква да постигне нови успехи начело на АЗ.

Престоят на Куман в Алкмар обаче приключва скоропостижно, след като АЗ губи 7 оп първите си 16 мача под негово ръководство. И тъй като шампионският състав почти не е претърпял промени, репутацията на му съсипана. Почти две години Куман не може да си намери нова работа.

ФЕЙЕНОРД и ХОЛАНДИЯ

В крайна сметка Роналд Куман поема Фейенорд и му се налага доста често да общува с Ван Гал, който междувременно става национален селекционер.

Петима играчи на Фейенорд бяха в състава на „Оранжевите“ на мондиала в Бразилия, като Холандия разчиташе на схемата 3-5-2, използвана от Куман в Ротердам.

МАНЧЕСТЪР ЮН и САУТХЕМПТЪН

Двамата специалисти поне си стиснаха ръцете през миналия сезон. Но както се изрази Ван Гал: „Никога вече не бих обядвал с него“.

По всичко личи, че тлеещият конфликт далеч не е изчерпан. Дали предложените чаши вино наистина са били израз на желание за примирение или просто част от враждебните игрички между двамата стари познайници?

Само те си знаят, но всички ние можем с нетърпение да очакваме поредната глава в историята на тази вражда.

Източник: "Eurosport"

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията