Жерар Пике

Да обърнеш страницата

Какво всъщност се случи с Жерар Пике?

Стоян Георгиев
Стоян Георгиев 08:40 ч., 08 Ное 2014
0
1106
Getty Images

До преди месеци всички го наричаха Пикенбауер. И това не обиждаше никого, дори самият Бекенбауер. Смяташе се, че пред него има поне 6-7 блестящи сезона. Вместо това Жерар Пике започна да допуска грешка след грешка, стигнала до дузпата в решителния мач с Реал (Мадрид). След нея той по-често остава извън състава на Луис Енрике за срещите, а каталунските медии не спират да го продават от един в друг отбор.

Какво всъщност се случи с талантливия защитник?

Най-простият отговор е Шакира. Не са никак малко феновете, които обвиняват жените и приятелките за срива на своите любимци. Сара Карбонеро е виновна за неудачите на Икер Касияс в Реал, Андрий Шевченко напусна Милан заради жена си и се премести в Лондон и още, и още. Сега на ред е Пике.

Когато Шакира заема своето място, заедно със сина им, на трибуните за поредния мач, приема предизвикателството на ледената кофа или се усмихва старателно на червения килим, придружена от мъжа си няма как да не признаем тя би разсеяла всеки.

Но всъщност има още две причини, освен семейството, които влияят на Пике.

Една от тях е краят на кариерата на Карлес Пуйол

И тук не става дума само за подсигуряване на терена от страна на един опитен състезател. Специалистите често припомнят един епизод от мач между Атлетико (Мадрид) и Барселона за Купата на краля през януари 2011 г. Наскоро възстановен от контузия Пуойл е оставен извън стартовия състав. Минути преди края обаче тогавашния треньор на Барселона Хосеп Гуардиола все пак го пуска в игра.

Тогава Пике се приближава към него и камерите го улавят да казва: „Пуй, страхотно е, че се върна”. „Добре се справяш с езика, Джери, но се съсредоточи в играта”, е отговорът на защитника. Този епизод всъщност е показателен за голямата роля, която Карлес Пуйол играе в живота на съотборника си. И още нещо в подкрепа на това – когато Пуйол обяви, че се отказва, Пике публикува в Туитър снимка на двамата от съблекалнята с надпис – Ти си моят ангел-хранител.

Защитникът на Барселона стана световен шампион, спечели Шампионската лига, срещаше се с поп-звезди, стана лице на няколко модни марки в Испания и публикува автобиография и всичко това когато бе едва на 23. На същата възраст най-голямото постижение на Пуйол бе, че отказа Луис ван Гаал от намерението на подстриже емблематичната му къдрава коса. Пике е израснал в уважавано семейство, закърмен е с идеите на Барселона, а дядо му е в състава на съвета на директорите на клуба, когато Жерар преминава в Манчестър Юнайтед. Пуйол за разлика от него е отраснал в малко каталунско село, а родителите му са се занимавали с отглеждане на едър рогат добитък. Пике влиза във футбола с талант, образование и харизма, Пуйол – с характер, трудолюбие и фанатична страст.

И макар че са много различни двамата успяват да формират една от най-добрите защитни двойки в историята на клуба. И това при все че когато се завръща на Ноу Камп Пике изобщо не е разглеждан като играч за основния състав. По това време там са Маркес, Милито, Ерик Абидал. Но с веселия си характер и неугасващ оптимизъм Жерар успява да разсее вечно напрегнатия Пуйол. А той от своя страна помага на Пике да е по-внимателен и концентриран.

Шави Ернандес

„Когато Жерар дойде в отбора всичко стана по-лесно. Той беше млад, неговият весел характер веднага се вписа в атмосферата. По това време беше ясно, че той просто иска да прекарва добре времето си. Футболът обаче често е далеч от това. Можем да се посмеем, но често сме поставени под огромен натиск и Пике трябваше да приеме това. Ние като капитани трябваше да го научим на това”.

След отказването на Пуйол, Пике стана по невнимателен и това продължава и до сега. Хавиер Масчерано има много положителни игрови качества, може да гаси пожари по време на игра като Карлес, но не е Пуйол. Не е този съотборник, който е нужен за младия и лесно разконцентриращ се защитник.

И ако в епохата на Гуардиола закачките на Пике се възприемаха като признак на добрата атмосфера в тима, сега се тълкуват като нежелание да отделя нужното внимание и време на работата.

Втората причина за срива в изявите на Пике е разрушаването на модела на игра на Барселона, подходящ за неговите качества

Онази Барселона, която владее топката, и диктува ритъма на игра изкарва на преден план положителните качества на защитника. Барселона, която принуждава Пике навеждайки глава, да се връща към собствената си врата, отстъпвайки пред скоростта на противника, показва неговите недостатъци.

Парадоксално е, но на сегашната Барселона Пике е много нужен. На тима му е необходим централен защитник, способен да се движи с топката като плеймейкър. Масчерано се справя с това само когато не е под натиск. Пике обаче е един от най-добрите в света в това отношение. Затова каталунците се нуждаят от онзи Жерар отпреди четири години.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията