От баскетболната площадка към управленския стол

Андрей Кириленко прекрати кариерата си, за да поеме федерацията

Анна Николова
Анна Николова 10:50 ч., 24 Юни 2015
0
647
Kirilenko.net

Една от легендите на европейския и световен баскетбол – руснакът Андрей Кириленко обяви официално, че слага край на активната си кариера.

За подобна развръзка Кириленко, който в момента е на 34 години, намекна още в началото на месеца. Тогава обаче той си остави вратичка, че ще анализира внимателно здравословното си състояние преди да вземе окончателно решение.

Дебютира в първенството още на 16 години

Андрей Кириленко дебютира в мъжкия баскетбол с екипа на Спартак (Санкт Петербург) при това още на 16 години.

Така той става най-младият играч в историята на руския шампионат.

Следващият му тим е ЦСКА (Москва) с когото става два пъти шампион на Русия.

През лятото на 1999 г. участва в драфта на НБА и е избран от Юта Джаз. Носи екипа на „джазмените” десет години като два пъти участва в Мача на новобранците, а през 2004 г. и в Мача на звездите в тима на Запада.

Завършва като лидер по чадъри в най-силното първенство в света през 2004/2005, а 12 месеца по-късно оставя името си сред най-добрите защитници в лигата отвъд океана.

През 2011 г. по време на локаута в НБА, Кириленко се завръща в Русия и става за трети път шампион на страната с ЦСКА (Москва).

След завръщането си в НБА носи екипите на Минесота и Бруклин, но така и не успява да се върне на предишното си високо ниво.

Преследван е от контузии и често остава на резервната скамейка.

През декември миналата година Кириленко трябваше да облече екипа на Филаделфия, но по семейни причини той отказа да го направи.

През февруари 2015 г. се завърна в ЦСКА и отново стана шампион. Два пъти е избран за “Най-добър баскетболист” в Европа (2007 и 2012 г.).

MVP в Евролигата през 2011/2012.

“Най-полезен играч” на сезона и финалите във ВТБ лигата през 2012 г. За руския национален отбор дебютира през 2000 г. на Олимпиадата в Сидни.

Защитава цветовете на Сборная на европейските първенства през 2001 г. в Турция, през 2003 г. в Швеция, през 2005 г. в Сърбия и Черна гора, през 2009 г. в Полша и 2011 г. в Литва.

Печели златото на Стария континент през 2007 г. в Испания и е избран за MVP на турнира.

На Олимпийските игри в Пекин през 2008 г. получава честта да бъде знаменосец на Русия по време на церемонията по откриването, а четири години по-късно в Лондон достига до бронзовите медали от надпреварата.

Няколко седмици по-късно АК 47, както го наричаха и в родината му и в САЩ, обяви, че окача обувките на пирона.

Баскетболистът обаче изненада и с точната яснота за това какво иска да прави от тук нататък като бе категоричен, че ще се опита да стане президент на родната си федерация по баскетбол.

„Долко реална е подобна възможност? Не мога да кажа точно. Сигурно е само, че приключвам с кариерата на състезател. Играх дълго и смятам успешно и дойде време да сменя амплоато”, заяви Кириленко пред руските медии.

„Отрицателното в нашия баскетбол в момента е повече. И искам да опитам да променя това. За толкова години в баскетбола видях много, научих много. Имам много връзки и контакти с различни хора. Виждал съм как други управляват федерацията. И мисля, че след всичко това мога да върна добрия й имидж”, обясни желанието си да се включи в битката за поста Кириленко.

В ЦСКА (Москва), чийто цветове защитаваше Андрей през последния сезон приеха спокойно решението на звездата.

„Решението на този въпрос зависеше изцяло от него. Но то имаше два аспекта. Първият беше психологическия – дали иска още един сезон да усеща натиска, който задължително има върху него. И втория – готово ли е тялото му за още един сезон на изпитания. Ако той имаше желание, ние бяхме готови да му предоставим възможност за изява. Но не сме му оказвали натиск”, коментира пред руските медии президентът на ЦСКА Андрей Ватутин.

Изявлението на Кириленко за бъдещите му планове предизвика вълна от реакции в руския баскетбол. Мнозина заявиха, че са готови да го подкрепят.

„Това е приятна изненада. Нищо по-добро не може да се случи на нашия баскетбол. Не забравяйте, че той има американски паспорт, както и къща във Франция и финансовите възможности да си лежи цял живот на плажа и да не прави нищо. Вместо това той се ангажира с идеята да помага на баскетбола в Русия. Андрей вече направи много за детския спорт чрез фондацията си дори когато играеше в чужбина. А си представете ако е в Русия!”, коментира въодушевено бившият руски национал Виталий Носов.

„Отнасям се изцяло положително към тази идея. В момента управлението на федерацията е вредно за развитието на спорта в страната. Затова е нужен човек, който да разбира от баскетбол, да го обича и дано да се получи. Липсата на управленски опит той ще компенсира с правилния избор на екип. Действията му до тук са правилни”, анализира настоящия коментатор и бивш баскетболист Владимир Гомелски.

„Това че Андрей разбира от баскетбол е вън от всякакво съмнение. Убеден съм, че е наясно какво трябва да се предприеме. Състоянието, в което е баскетболът ни в последните години трябва да се промени. По пътя към президентския пост определено го чака битка. Но за мен Андрей е фаворит. Той е мой приятел и съм убеден, че ще промени баскетбола към по-добро”, заяви доскорошният му съотборник Виктор Хряпа.

В последните години организацията, която бившият вече състезател иска да оглави е разтърсвана от сканадали. В края на декември 2013 г. съдът в Москва призна за недействителни изборите за президент, на които начело на федерацията бе избрана Юлия Аникеева. Тогава тя изпревари с 34 гласа бившата руска националка Светлана Абросимова.

След серия от обжалвания и съдебни процедури в началото на този месец съдът задължи федерацията да проведе нови избори в рамките на следващите два месеца. Именно на тях Андрей Кириленко ще се опита да поеме властта.

Според анализите на специалистите в Русия големият му плюс са контактите, успешната кариера в чужбина, финансовата независимост. Минусът естествено е липсата на управленски опит. Въодушевената реакция на решението му обаче показва, че за него няма да е проблем да създаде печеливш екип с опит, ако бъде избран на поста. Въпросът е дали всички са толкова склонни да му се доверят.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията