Кобе изпревари Майкъл Джордан в реализаторската листа на НБА

Мисия „Топреализатор” за Кобе Брайънт

Може ли Кобе да подобри постиженията на Карл Малоун и Карим Абдул Джабар?

Sportinglife
Sportinglife 13:40 ч., 16 Дек 2014
0
1358
Getty Images

Че Кобе Брайънт е сред легендите на Националната баскетболна асоциация не се съмнява никой.

Брайънт задмина Джордън в класацията за най-много реализирани точки

Кобе излезе на трето място зад Малоун и Джабар

Вече обаче го доказват и цифрите след като преди дни звездата на ЛА Лейъкърс изпревари друга легенда – Майкъл Джордан в реализаторската листа на Лигата на извънземните.

С 26-те си точки срещу Минесота Тимбъруулвс Кобе събра 32 310 точки, докато Джордан остана с 32 292.

Сега пред Кобе има само двама – Карл Малоун и Карим Абдул Джабар.

„Мислех за това постижение само когато ме питаха за него. Иначе на терена просто излизах и играех”, опита се да омаловажи момента Брайънт.

Нищо че след отбелязването на първите му девет точки, които бяха необходими да изпревари Джордън, играта бе спряна и овациите бяха само за него. И че в самолета към Лос Анжелис му бе устроено специално тържество с торта.

„Всъщност за него това е голям момент. Макар да не го признава. Да изпревариш някой толкова голям е страхотно”, обяснява съотборника му Ник Иънг.

Когато Брайънт пробива в НБА, Джордън все още е на върха.

След първите два сезона на Кобе, Джордан прибавя още две шампионски титли във визитката си.

След напускането му Асоциацията отчаяно се нужде от нов лидер, някой който да бъде „следващия Майкъл Джордан”.

Нещо, което обаче се оказва невъзможно не толкова заради игровите качества на Джордан, а по-скоро заради цялостното му излъчване в света на спорта. А и извън него.

Затова повечето дори не се опитват. Но пък медиите не спират да лепват етикети за „новия Джордан”.

И ако в задочната битка с кандидата за това Кобе Брайънт, Майкъл все още има предимство в спечелените шампионски пръстени, то Кобе постига поне един успех – изпреварва го по отбелязани точки.

„Поздравявам Кобе за постижението. Той е велик играч със силна работна етика и също толкова силна страст към баскетбола. За мен е било удоволствие да гледам как играта му се развива през годините и очаквам с нетърпение да видя кое ще е следващото нещо, което ще постигне”, коментира самият Джордън, който в момента е собственик на Шарлот Хорнетс.

Майкъл Джордан

"Поздравявам Кобе за постижението. Той е велик играч със силна работна етика и също толкова силна страст към баскетбола".

И за Кобе обаче Джордън определено е бил модел за подражание. В играта на настоящата звезда на ЛА Лейкърс след отказването на легендата може да се видят част от движенията на Майкъл. Затова е някак трудно да се повярва, че Брайънт приема постижението като нещо нормално и обикновено. „Всъщност истинската красота и смисъл е в пътуването към постигането на целите”, казва Кобе.

Големият въпрос е какво следва от тук нататък.

Ще може ли Кобе да достигне и подобри постиженията на Карл Малоун и Карим Абдул Джабар, които в момента са единствените пред него в реализаторската листа?

Факт е, че пред Кобе е две трети от сезона в НБА. Освен това бележи повече точки средно на мач, отколкото който и да е друг играч на неговата възраст. А и няма проблем с контузии.

Затова шансовете му да подобри и техните постижения е съвсем реален. От Карл Малоун го делят 4636 точки, от Карим Абдул Джабар – 6095.

Всъщност Кобе не е първият, който би искал да подобри тезирезултати.

Тайната и на Малоун и на Джабар е в това, че и двамата са водещи реализатори не само в първите си години в НБА, но и по-късно когато са на възрастта на Кобе.

Топ 5 на реализаторите в НБА

Карийм Абдул Джабар - 38387 точки, 20 сезона, 24.6 точки средно на мач

Карл Малоун
- 36928 точки, 19 сезона, 25.0 точки средно на мач

Кобе Брайънт - 32310 точки, 19 сезона, 25,5 точки средно на мач

Майкъл Джордан - 32292 точки, 15 сезона, 30.1 точки средно на мач

Уилт Чембърлейн - 31419 точки, 14 сезона, 30.1 точки средно на мач

През този сезон Брайнът бележи средно по 25,4 точки на мач. Ако продължи с това темпо в края на сезона ще бъде още по-близо до топреализаторите.

А до края на договора му с ЛА Лейкърс остава още година.

На Кобе всъщност може да попречи само фактът, че самият той заяви, че не се вижда в играта след края на контракта си с „езерняците”.

Мениджърите му също заявиха, че е възможно звездата да се пенсионира. Треньорите обаче смятат, че Брайънт има сили за още мачове в НБА.

На 36 той изглежда много по-зрял и загърбил младежките лудости, спечелили му скандална слава.

Дали ще успее да се съхрани, за да се превърне в реализатор №1 на Лигата на извънземните ще покаже само времето.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията