Розберг с победата, Хамилтън – с наказание

Пета двойна победа за Mercedes за осем старта през 2015 във Формула 1

Sportinglife
Sportinglife 07:30 ч., 22 Юни 2015
0
329
Lap.bg

Нико Розберг получи шанс да се върне в битката за световната титла в Гран при на Австрия и германецът го използва максимално – втора поредна победа на пилота на Mercedes на „Ред Бул ринг” и спокойствие във втората половина на състезанието заради наказанието, което получи съотборникът му Люис Хамилтън.

Преди това обаче Нико направи всичко възможно, за да вземе победата – улеснен от проблемите със съединителя на световния шампион, той успя да му вземе старта и поведе колоната в първия завой, след което пък отби атаката на британеца, който се опитваше да си върне загубената позиция.

Класиране в Гран при на Австрия


1. Нико Розберг, Mercedes 1:30.16,930 ч.
2. Люис Хамилтън, Mercedes +8,8 секунди
3. Фелипе Маса, Williams +17,5 секунди
4. Себастиан Фетел, Ferrari +18,1 секунди
5. Валтери Ботас, Williams +53,6 секунди
6. Нико Хюлкенберг, Force India +1.04 минути
7. Пастор Малдонадо, Lotus +1 об.
8. Макс Верстапен, Toro Rosso +1 об.
9. Серхио Перес, Force India +1 об.
10. Дениъл Рикардо, Red Bull +1 об и др.

Класиране – пилоти

1. Хамилтън 169, 2. Розберг 159, 3. Фетел 120, 4. Райконен 72, 5. Ботас 76, 6. Маса 62 и др.

Класиране – конструктори

1. Mercedes 328, 2. Ferrari 192, 3. Williams 129, 4. Red Bull 55, 5. Force India 31, 6. Lotus 29 и др.

Шансът за това обаче рязко намаля, тъй като пред колоната излезе кола на сигурността заради катастрофата на Кими Райконен и Фернандо Алонсо на излизане от първия завой.

Колата на финландеца загуби сцепление при ускорението, тръгна вдясно, после вляво и се завъртя към предпазните огради, като Кими отнесе със себе си и движещия се много близо зад него Алонсо. При удара колата на Алонсо се качи върху тази на Райконен, но двамата се отърваха невредими след сериозния удар.

При рестартирането Розберг отново поведе без проблеми и успя да поведе с почти 3,5 секунди на Хамилтън, който обаче точно преди спиранията в бокса за смяна на гуми сви аванса на водача на 2,2 секунди.

След като смени супер меките сликове с меки Розберг се върна на трета позиция, а обиколка по-късно спря и Хамилтън, който обаче излезе на трасето зад германеца. При връщането си на пистата обоче Люис пресече бялата линия, отделяща алеята пред боксовете от състезателното трасе и заради това получи наказание от 5 секунди.

С това битката за победата приключи, двамата пилоти на Mercedes върнаха леко газта, за да са сигурни, че ще стигнат до финала, а зад тях остана да се решава спора за третото място.

В състезателно темпо Фетел не оправда очакванията на Ferrari и нито веднъж не успя да се доближи до двамата пилоти на Mercedes. А при спирането на германеца в бокса се появи проблем със задна дясна гума, което позволи на Фелипе Маса да мине пред него. След това Фетел преследва Маса до финала, но така и не успя да излезе в позиция, удобна за атака и завърши на 0,6 секунди зад него, като остана 4-и.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията