Разочарование в САЩ, задоволство в Испания

Реакциите след отказа на Везенков от драфта в НБА

Анна Николова
Анна Николова 09:15 ч., 17 Юни 2015
0
465
SDNA.GR

Българският суперталант Александър Везенков предизвика сериозно разочарование в САЩ, след като в последния възможен момент отказа участие в драфта на Националната баскетболна асоциация.

Звездата на Арис подаде документи за участие в лотарията през април и според специалистите зад Океана имаше не лоши шансове за попадане в някой от добрите отбори в Лигата.

На няколко пъти пък на мачовете от гръцкото първенство присъстваха скаути на клубове като Лос Анджелис Клипърс, Мемфис и други.

Проблеми в рамото тормозят българина

Александър Везенков е един от баскетболистите, които имат здравословни проблеми преди поредния мач от серията за бронзовите медали срещу ПАОК.

Българинът изпитва болки в рамото, но по всяка вероятност ще бъде на линия за утрешната среща. ПАОК води с 2:1 в серията и при нов успех ще заеме третото място в класирането.

„Баскетболистът, за когото можем да съжаляваме, че взе решение да не участва в драфта е Александър Везенков. Един от топреализаторите на гръцкото първенство имаше не лоши шансове да бъде избран още тази година в драфта. По всяка вероятност той ще бъде едно от големите имена в европейския баскетбол догодина”, коментираха американски сайтове.

„Решението бе взето от самия него след разговор със семейството му и с допитване до мен. След две години той ще стане още по-добър. Има хора, които не вярват в това, но аз съм убеден, че той ще стигне далече”, цитира bball.bg мениджъра на българина Николаос Лоцос.

На другия полюс бяха настроенията в Испания.

Местните грандове като Барселона, Реал (Мадрид) и Валенсия са сред желаещите да привлекат българина през лятото. Според изданията крачка пред всички е именно Барселона, чийто представители вече са били в Солун да наблюдават на живо изявите на българина.

„В Барселона могат да си отдъхнат и да следят ситуацията по-спокойно след като Везенков взе решение да не участва в драфта”, написа каталунското издание Sport.

Везенков прави изключително силен сезон в Гърция и е сред водещите играчи на Арис. През тази година той има средно по 16.8 точки, 7.3 борби и 1.6 асистенции в общо 36 изиграни мача на тима до този момент.

Според гръцките медии българинът е отказал участие в драфта, тъй като няма гаранции, че ще бъде избран в първия кръг и сред първите 30 играчи, които според правилата получават договори за две години. 

„Българинът нееднократно заяви през сезона, че все още не се чувства готов да поеме подобно предизвикателство и да се отправи към Лигата. За него оставането в Европа е по-добрият вариант, особено ако получи шанса да играе в тим, който участва в Евролигата”, категорични са анализаторите в южната ни съседка.

И според изданията в Гърция, испанският Барселона и гръцкият Панатинайкос са големите фаворити в битката за подписа на родения в Кипър баскетболист. Думата обаче ще има и Арис, очаква се настоящият тим на състезателя да направи всичко възможно да го запази в състава си за още един сезон.

Мнението им бе потвърдено и от агента на българина Николаос Лоцос.

„Везенков все още има много време, за да вземе решение относно оставането в Солун. Все още е фокусиран за мачовете до края на сезона с Арис за бронзовите медали. Не сме провеждали разговори за отбори от Евролигата по време на плейофите. Вратата към НБА за него си остава отворена и за в бъдеще. Всеки тим може да го привлече, ако има желание. Все пак Арис има предимство пред останалите, въпреки трудностите”, обясни той, цитиран от bball.bg.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията