Америка е най-добрият съдия, за да накаже ФИФА

Най-впечатляващото е кой инсценира акцията

Sportinglife
Sportinglife 14:35 ч., 28 Май 2015
0
1042
GETTY IMAGES

Представете си, че главният прокурор на Швейцария поиска от полицията в Ню Йорк да арестува няколко от големите шефове в професионалната бейзболна лига.

Най-вероятно, полицаите ще го направят, стига искането за екстрадиция да е написано правилно, но един или двама жители на Ню Йорк сигурно ще се запитат каква работа имат швейцарците да се бъркат в традиционните американски неща.

Най-впечатляващото при полицейската акция в хотела Баур о Лас в сряда сутринта е точно това – кой я е инсценирал.

Главният прокурор на САЩ Лорета Линч е поискала от полицията в Цюрих да задържи седем от шефовете на ФИФА и те да бъдат екстрадирани в Щатите. Отново, Америка демонстрира, че има най-дългата ръка в международното право.

И слава на бога, казвам аз. Някой трябва да покаже, че има решителност и да разчисти корупцията във ФИФА, въпреки усилията на президента на футболната централа Сеп Блатер да не допусне това да се случи.

В Бруклин, където са повдигнати обвиненията срещу футболните началници, този спорт се практикува основно в парковете и училищата, но прокурор Линч правилно е преценила, че това не може да е ограничение.

Традицията прокуратурата и съдилищата в САЩ да прибират престъпници и зад Океана често се приема за дразнеща. Но в случая на ФИФА и корупционните практики в централата, властите в САЩ са прави.

Когато една глобална организация като ФИФА се превърне в рай за подкупи, незаконни услуги и търговия с влияние, то това не може да бъде оставено да продължава така само защото налагането на закона е твърде трудна дейност.

По признанията на различни служители на ФИФА, проблемите там са много.

Конфедерацията КОНКАКАФ, в която влизат САЩ и страните от Централна Америка преди две години обяви, че Чък Блейзър (бивш генерален секретар на конфедерацията, сега информатор на ФБР) и Джак Уорнър (бившият президент) са получили милиони под формата на незаконни плащания и подкупи.

79-годишният Сеп Блатер обаче не се отказва, отрича да е знаел за проблемите и корупцията и продължава да стяга поддръжниците си, за да бъде избран за пети 4-годишен мандат начело на ФИФА утре.

„Днес нивото на стрес е малко по-високо, но се поуспокоихме, тъй като г-н Блатер знае, че не е замесен в това”, заяви главният говорител на ФИФА Валтер де Грегорио.

Източник: The Financial Times

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията