Времето тече, „А” група чака ЦСКА и Локо

Колко разпоредби на УЕФА нарушава БФС за периода март – юни всяка година?

Динко Гоцев
Динко Гоцев 11:15 ч., 28 Май 2015
0
657
Lap.bg

Месец май отива към своя край и идва юни. Хората тръгнаха на море, взимат отпуски, стягат се да гледат Световна лига по волейбол и вече забравиха, че у нас се е играл организиран футбол тая пролет, а БФС си чака, ли чака.

Няма яснота какъв ще е форматът на сезона догодина.

Не се знае кой влиза и кой отпада, от колко отбора ще е „А” група, ще има ли плейофи или само редовна фаза...

Не се знае нищо.

Два клуба не получиха лиценз, а вероятно и жалбите им ще бъдат отхвърлени. Просто са несъстоятелни с оглед изискванията. Друг е въпросът, че те са били такива още към 31 март, когато бе крайният срок за подаване на документите.

ЦСКА и Локомотив са причината в момента нищо да не се знае.

Ще се чака резултатът от жалбите им за лиценза (по всяка вероятност отказ), като дори самата практика на „погасяване и разплащане” сега е порочна. Много отдавна финансовата година приключи.

Но всички клубове довнасят, прилагат документи, пращат бордера и банкови записи в периода след 31 март. Вярно е – ситуацията не е лесна за никого, кризата е притиснала здраво клубовете.

Но това е въпрос на добра организация и планиране.

Та за чакането. Дори да не получат лиценз, ЦСКА и Локомотив пак ще играят в „А” група.

Въпросът е обаче дали единият или дори и двата клуба няма да минат през несъстоятелност. Тогава думата има и съдът, а не само БФС. Ако всичко мине гладко и дружество подаде молба до Изпълкома да бъде допуснато, това ще се случи.

Няма да е рецидив. Случвало се е през 2008-а, когато Изпълкома пусна в елита новосъздадения и минал през несъстоятелност Берое, както и неполучилия лиценз ЦСКА.

Такъв административен ход не е в разрез с наредбите на БФС. Той включва обаче и споразумения с двата клуба, в които те се задължават да разплатят футболните си дългове (не тези към институции като НАП) в определени срокове и по план, изготвен заедно с юристите на футболния съюз.

Един вид – облекчени лицензни условия. Вероятно ще бъде наложена и глоба на тези отбори, но не е изключено да се стигне и до отнемане на по 3-6 точки от актива им.

Вратичката ще бъде използвана, това е ясно.

„А” група без ЦСКА и Локо може да има само, ако някой от двата клуба не успее с процедура по несъстоятелност навреме и не може да се оправи за новия сезон. Тогава групата ще остане с по-малко отбори автоматично.

Ето затова БФС чака. Хората в нормалните страни вече знаят кога ще е финалът за купата им догодина, а тук не знаем по колко пъти ще се срещат отборите от новия сезон. И кои ще са.

Криза е. Футболът е затънал в дългове и бакии.

Всичко това са факти. Но все пак без подреждане на къщичката нормативно това никога няма да се промени.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията