Как ФБР откъсна краката на Блатер

Швейцарецът засега се държи, но времето му изтича

Sportinglife
Sportinglife 09:55 ч., 28 Май 2015
0
518
Getty Images

ФБР и американското правосъдие изправиха 14 бивши и настоящи ръководители на футбола пред съда по обвинение в корупция, рекет и пране на пари.

Първите, признали се за виновни, са Джак Уорнър – бивш вицепрезидент на ФИФА, и Чък Блейзър, бивш член на Изпълкома и основен играч в КОНКАКАФ – регионалната конфедерация на Централна и Северна Америка.

Общо осем от арестуваните са бивши или настоящи вицепрезиденти на ФИФА.

Хората, върху които се опира или се е опирал в определени моменти режимът на Сеп Блатер.

Разследването започва през 2012-а, когато стартира организацията на странно замислената Копа Америка 2016 – юбилейна за 100 години от началото на турнира. Домакин е САЩ, но традиционните страни – Бразилия, Аржентина и Уругвай, протестират срещу изкуственото и имплантиране.

Тв правата за нея се оказват неимоверно скъпи, което създава първите съмнения и дава основания за разследването на ФБР, което разплита кълбото около други, далеч по-стари корупционни дейности.

Само за тази Копа Америка догодина обвинението твърди, че има доказателства за измами на стойност 110 милиона долара.

Включително сделка за транспорните услуги за отделните делегации, минала през фирма, близка на вицепрезидента на ФИФА Джефри Уеб.

Той е един от арестуваните.

Останалите – Еухенио Фигередо (Уругвай), Едуардо Ли (Коста Рика), Никола Леос (Парагвай), Жозе Мария Марин (Бразилия), Аарън Дейвидсън (САЩ), Рафаел Ескивел (Венецуела)... Това са все хора, свързани с организацията на юбилейната Копа.

Сред тях е и Чарлз Блейзър, който проговаря и прави пълни самопризнания през 2013-а, очевидно притиснат от ФБР.

И от тези показания тръгва мащабно разследване. То показва, че от 1991 г. насам корупцията е част от ежедневието във ФИФА. Обвинението е за измами, които вероятно надхвърлят половин милиард, въпреки че конкретните суми са две: 110 милиона около Копа Америка 2016 и 150 милиона долара за Мондиал 2010.

Това със световното в ЮАР е тема, която вероятно ще положи основите на друг голям скандал. ЮАР е платил 10 милиона долара в подкупи (1 от тях на Блейзър), за да спечели гласове и да бие Мароко за домакин. Защото случаите с Бразилия 2014, а особено с предстоящите Мондиали в Русия и Катар, обещават да са в пъти по-фрапиращи.

Та за световното в ЮАР хора около Блатер (той никога не е замесен пряко) са направили тези близо 150 милиона долара със сделки за телевизионните права, маркетингови и рекламни договори и пакети по пътуване и настаняване на огромни групи туристи, ВИП лица и делегациите на федерациите. Глава на всичко е бил Джак Уорнър, който вече не е в Изпълкома на ФИФА. Уличен, че е купувал гласове за Блатер на изборите във ФИФА през 2011-а, той напусна организацията.

Но е бил арестуван и изправен пред съда в Щатите миналата година, откупил е свободата си за 2,5 милиона долара и е направил самопризнания.

И ето как сега новите най-доверени хора на Блатер, начело със заместника на Уорнър – Уеб, също отиват на съд.

Паралелно разследване ще нищи и изборите на Русия и Катар. По него със сигурност Блатер ще бъде призован, поне да даде показания. И кой знае докъде ще се стигне... Шефът на ФИФА е с откъснати (или поне здраво завързани) крака – най-близките му сподвижници отиват на съд в Щатите, а знаят твърде много.

УЕФА ясно показа своята позиция и иска отменяне на конгреса от днес в Цюрих.

Русия пък отново застана на обратната страна и обяви, че е против арестите на неамерикански граждани по законите на Щатите извън тяхната територия.

Изобщо – политиката отдавна помпа здраво футболната топка. Това никога няма да се промени, но дано поне тази паяжина от корупция бъде изчистена. Това ще е предупреждение за следващите, които искат да оплитат такава.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията