Битката започва отначало

Балкан изравни серията за титлата, третият мач ще е в Ботевград

Анна Николова
Анна Николова 08:25 ч., 26 Май 2015
0
380
Lap.bg

Битката за титлата в мъжкото баскетболно първенство започва отначало след като Балкан (Ботевград) изравни серията с Лукойл Академик на 1:1 победи. Тимът от Ботевград спечели вторият мач в Правец с 88:80 и може да реши спора в собствена полза след като следващите два двубоя ще се играят в собствената му зала.

Часове преди началото на срещата Балкан получи сериозен импулс след като Арбитражната комисия взе решение да отмени санкцията от лишаване от домакинство.

Стрелбата от тройката в основата на успеха на Балкан

Приличната успеваемост при стрелбата от тройката и при изпълнението на наказателни удари е в основата на успеха на Балкан, показа статистиката след края на срещата.

Тимът от Ботевград вкара 9 от 21-те си опита за стрелба от далечно разстояние, докато домакините от Лукойл се задоволиха със 7 успешни тройки от 21 опита. От наказателните удари играчите от Ботевград бяха още по ефективни – 19 успешни от 22 опита.

Баскетболистите на Тони Дечев останаха с 9 от 14 опита. Най-резултатен за Балкан бе Иван Лилов с 24 точки (6/9 от тройката), 18 плюс 8 борби записа капитанът Павел Маринов, а с 13 точки се включи Педжа Стаменкович.

За Лукойл Академик най-резултатен с 14 точки бе Тери Смит, а по 13 отбелязаха Христо Захариев и Димитър Димитров. Не на познатото си ниво беше Дий Браун, който има проблеми с контузия.

Наказанието бе наложено от Дисциплинарната комисия заради обиди от публиката на Балкан към съдиите на един от полуфиналните двубои с Рилски спортист. Ръководството на Балкан обаче обжалва санкцията и Арбитражната комисия се произнесе в полза на ботевградчани.

Мотивирани от факта, че им предстои мач пред собствената им публика, баскетболистите на Балкан изиграха перфектно първата и четвъртата част на срещата с Лукойл спечелени съответно с 26:14 и 22:19. „Студентите” взеха втората и третата части, съответно с 26:21 и 21:19, но това не се оказа достатъчно, за да стигне отбора до втора поредна победа. Поражението е първо за Лукойл Академик като домакин от година и половина насам.

„Поздравявам момчетата си за показаното в днешния двубой. Запазихме концентрацията си от първото полувреме и през втората част на двубоя. Показахме и голямо желание. Контузията на Ди Браун също повлия на представянето на съперника. Ако той беше играл по-добре, мачът щеше да бъде по-оспорван.

Благодаря на феновете за подкрепата по време на срещата. Надявам се домакинството да окаже своето влияние в следващите два мача в Ботевград. Призовавам привържениците да дойдат и да напълнят залата. Най-важното за мен е, че Балкан играе добър баскетбол”, заяви след двубоя пред БНТ треньорът на победителите Влада Вукойчич.

„В този мач Балкан показа по-агресивна игра от самото начало. В предишния двубой съперникът бе малко стъписан, ние демонстрирахме силно представяне в защита. Оттам се натрупа голямата разлика. Днес бе обратното. Имаме проблем с контузията на Ди Браун. Травмата му е по-сериозна, отколкото той смята. Но проблемът не в него.

Имахме много проблеми в единоборствата. Високите ни баскетболисти рано натрупаха фаулове. Трябваше да ги замествам с по-ниска петица. Опитвам се да се справям с всяка ситуация по време на двубоя. Смятам, че ще си вземем поуки и до следващата среща ще коригираме грешките. Има още много мачове и нищо не е решено. Лукойл няма загуба в Ботевград. Не се притесняваме от домакинството на противника. Ние също можем да победим в тяхната зала”, категоричен бе треньорът на Лукойл Академик Тони Дечев.

Третият мач от серията е в сряда в „Арена Ботевград”.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията