10 тенисисти, които имат какво да доказват на Ролан Гарос

Историите и надеждите на Рафа, Ноле, Серина и компания

Sportinglife
Sportinglife 12:55 ч., 25 Май 2015
0
2896
Getty Images

Гаел Монфис

Сезонът на клей е времето, в което Гаел Монфис успява да играе голям тенис. Французинът пречупи Роджър Федерер и Григор Димитров, за да стигне полуфинал в Монте Карло, след което се класира за същата фаза и в Букурещ. Последва разочароващо представяне в Мадрид и контузия в коляното, която го извади от Мастърса в Рим.

Кое е истинското лице на Гаел? Вероятно никога няма да разберем. Той е шоумен, способен на шокиращи удари, но талантът му не е подкрепен с постоянство.

А публиката на Ролан Гарос жадува за голяма серия на някой от любимците й. Седем от първите 45 тенисисти в света са французи и четирима от тях са на ръба на Топ 10. Някой трябва да пробие, нали?

Жребият е подготвил за Монфис евентуален нов мач с Федерер. Гаел все още има шанс да изстреля кариерата си в друга орбита, но е време да започне да прави стъпки към тази цел.

Симона Халеп

От няколко сезона Симона Халеп флиртува с шанса да се превърне в суперзвезда. Румънката се опитва да се бори за всяка точка и да неутрализира големите оръжия на противничките й. Спечели куп титли и се справя добре в директните мачове с Топ 10.

В Париж тя може да се срещне с Ана Иванович на четвъртфинал, а след това идва и шампионката Мария Шарапова... Клеят обаче й дава по-големи шансове срещу силови тенисистки.

Има ли сили Халеп най-после да се докаже на най-голямата сцена? Едно силно представяне в Париж може да й даде увереност за години напред.

Кей Нишикори

Японската суперзвезда заслужи да е сред претендентите за титлата във всеки турнир, в който се включи. Стигна финал на Мастърса в Мадрид и на USOpenпрез 2014-а и спечели 2 поредни трофея в Барселона.

Възможно е това да е таванът на възможностите на Нишикори. Страхотните му рефлекси и постоянство може да не успеят да компенсират липсата на истинско оръжие и кариерата му да заприлича на тези на Томаш Бердих и Давид Ферер.

Има и друг вариант - пътят на Анди Мъри, което ще значи няколко титли от Шлема и много прилична кариера. Ако остане здрав и продължи да е толкова гъвкав в стратегията си за мачовете, Кей може и да стигне до нивото на шотландеца.

Нишикори има лек жребий до четвъртфиналите, където може да го чака Бердих. Оттам нататък идва времето за доказване.

Стан Вавринка

Останала ли е в Стан Вавринка магия за още една титла от Големия шлем? Швейцарецът може да удря топката с неудържима мощ, но прословутото му непостоянство е основна тема и през 2015-а. И въпреки това Стан стъпка Надал в Рим...

Ако стигне до четвъртфиналите, както се очаква от него, Вавринка ще се изправи срещу съперниците като Федерер и Нишикори. А това са мачове, които могат да бъдат спечели с мощта му от основната линия, но само, ако е комбинирана с концентрация и търпение.

Стан е на 30 години и може да няма още много възможности пред себе си, а клеят е удобна настилка за играта му. Джокович, Надал и Мъри са в другата половина на схемата. Време е Стан да направи силна серия в Париж.

Серина Уилямс

Трудно е да включиш Серина Уилямс в каквато и да е класация на тенисисти, които имат нещо за доказване. Но бившият й треньор Патрик Муратоглу разкри, че американката иска да задмине 22-та трофея от Големия шлем на Щефи Граф и да засенчи величието на германката.

Един от аргументите това да не се случи е, че Серина не притежава универсалността в играта си, за да е силна на всяка една настилка. Трета титла от Ролан Гарос (и №20 то големия шлем) не само ще приближи Уилямс до Граф като цифри, но и ще отслаби това твърдение.

Новак Джокович

За Новак Джокович е изключително актуално правилото, че великите шампиони трябва да постоянно да намират нов турнир и титла, които искат да спечелят. През този сезон всичко сочи към първи трофей от Ролан Гарос за световния №1, но именно заради това, напрежението върху него е гигантско.

Разбира се, Земята ще продължи да се върти и ако Ноле не спечели, но интервютата и анализите след поражението ще са сред най-тежките момента в кариерата на сърбина. Джокович никога не е криел огромното си желание да спечели Ролан Гарос и настоява, че може да се справи с огромните очаквания. Сега е моментът да го докаже в дома на Рафаел Надал.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията