Неверниците от „Бернабеу“

Онези, които освиркват Касияс, ще съжаляват

Sportinglife
Sportinglife 12:10 ч., 24 Май 2015
0
1831

Преди няколко дни играчът на Атлетико (Мадрид) Коке отбеляза: „Видяхме как изпратиха Джерард в Ливърпул, а сега виждаме как освиркват Касияс, който е истински символ. Това е несправедливо“.

„Несправедливо“ не е точната дума. Има други, по-подходящи за случая. Например „отвратително“, „безсърдечно“, „жестоко“. Макар че и те са твърде слаби.

Вратарят стана №1 по победи в Примера

С успеха 7:3 над Хетафе в събота вечерта, Икер Касияс, първоначално освиркан от част от публиката на „Бернабеу“, а после – аплодиран, стана играчът с най-много спечелени мачове в историята на испанското първенство.

Стражът на Реал има 334 успеха, с един повече от Андони Субисарета (333) и със 7 повече от Раул (327).

Отношението на част от публиката на Реал (Мадрид) към Касияс в последните два или три сезона не може да бъде описано с думи

Сравнението със Стивън Джерард, което направи Коке, приветстван с песни и знамена от вярната публика на „Анфийлд“, беше справедлив упрек към онези, които постоянно обиждат Икер на „Бернабеу“.

Тези хора нямат право да се наричат почитатели на футбола. Те са презрени, жалки създания.

Шави Ернандес, капитанът на Барселона, през изминалата седмица също се изказа в защита на капитана на Испания, показвайки пример за лоялност и благородство, каквито човек трудно може да открие в клуба, на който Касияс посвети живота си.

„Чувствам се зле заради това, което става с Икер“, каза Шави. „Според мен той страда, без да го заслужава. Хората не трябва да имат толкова къса памет“.

Пристъпът на алцхаймер, който застигна мнозина от неверниците на „Бернабеу“, явно им пречи да си спомнят онова, което нито за миг не забравят всички останали, били те привърженици на Барселона, Атлетико или който и да е друг испански отбор.

А именно, че Касияс е пет пъти шампион на страната, три пъти победител в Шампионската лига, носител на Междуконтиненталната купа и световен клубен първенец. Джерард може да се похвали само с една Шампионска лига, две Купи на Англия и още няколко незначителни трофея. В това отношение между двамата не може да става и дума за някакво съмнение.

Феновете искат „Свети Икер“ да напусне

Анкета, проведена от в. „Марка“ преди десетина дни показа, че повечето привърженици на Реал (Мадрид) предпочитат Касияс, който навремето си спечели прякора „Свети Икер“ заради блестящите си изяви, да си тръгне през лятото.

58% от участниците в допитването смятат, че е време вратарят да напусне.

Що се касае до отношението на феновете към треньора Карло Анчелоти, повечето предпочитат италианецът да остане на поста. Подкрепата си за него дадоха 59% от гласувалите 170 000 души.

Запалянковците на „Белия балет“ изпитват най-противоречиви чувства към Гарет Бейл. 50% от участниците в анкетата на „Марка“ смятат, че е по-добре уелсецът да бъде продаден през лятото.

Представете си, че Касияс беше прекарал цялата си кариера в Ливърпул

Щяха да му вдигнат няколко статуи, щеше да стане национален герой и никой не би възразил, ако кралицата го бе наградила с благородническа титла, подобно на легендата Боби Чарлтън – английския Касияс.

Икер, също като Чарлтън, е човек за пример – достоен и скромен. Той не се стреми постоянно да напомня на всички за звездния си статут, за блестящите си изяви и за богатството си; не идва на тренировки с бентли или ролс-ройс, а с едно ауди, предоставено от клуба – обикновена кола, която не привлича ничие внимание.

Източник: „Ел Паис“

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията