Какво ни показа Евро 2015?

Рекордна публика, добра организация, но и колко сме далеч на терена

Динко Гоцев
Динко Гоцев 10:25 ч., 23 Май 2015
0
522
Lap.bg

Мишел Платини е доволен – изкара приятна вечер край морето, връчи купата на Франция и похвали своя приятел и съмишленик Борислав Михайлов за организацията на европейското за юноши.

И наистина – похвалите трябва да преобладават. България се справи в изключително трудни условия с домакинството на турнира.

Елиминациите

Четвъртфинали

Германия – Испания 4:2 с дузпи (0:0 в редовното време)

Белгия – Хърватия 5:3 с дузпи (1:1)

Франция – Италия 3:0

Русия – Англия 1:0

Плеойфи за Мондиал 2015 (6 квоти от турнира, класират се четирите полуфиналиста и 2 от отпадналите на четвъртфинал)

Хърватия – Италия 1:0

Англия – Испания 5:3 с дузпи (0:0)

Полуфинали

Франция – Белгия 2:1 с дузпи (1:1)

Германия – Русия 1:0

Финал

Франция – Германия 4:1

Малцина знаят, но за последната година преди  Евро 2015 общините търсеха пари за финансиране на ремонтните работи по стадионите, БФС получаваше субсидия за тях от УЕФА, а екип от не повече от 10 души обикаляше страната и търсеше най-добрите условия.

Схемата се промени, защото се очакваше стадионът на Ботев да поеме основното натоварване. Той си остана на етап „налят бетон” по причини, които нямат нищо общо с футбола.

И се наложи цялостно прекрояване на плановете за турнира.

Тренировъчните бази на отборите се изместиха край морето, а не около Филибето.

Бургас и Стара Загора станаха центровете на турнира, а Поморие – мястото за настаняване на всички отбори. За първи път в историята на надпреварата те бяха заедно, в един комплекс.

И повечето споделяха в социалните мрежи, че изживяването като цяло е страхотно – турнирът има за цел не само някой да вдигне купата, но и младите играчи да изживеят емоцията от голямото състезание.

Евро 2015 е успех, защото доказа, че българинът иска и обича да гледа футбол на живо.

По десетина хиляди на откриването в Стара Загора и финала в Бургас, много публика и на другите два български мача, сериозен интерес и към повечето двубои от елиминациите, особено тези в уикендите.

България счупи всички рекорди, като 33-те мача са гледани от общо над 65 000 души. То е почти по 2000 на мач и е доста по-добър атестат от двубоите на мъжете в родната „А” група.

Платини говори, че страната ни е доказала, че работи за развитието на футбола. С оглед на последните 20 дни вероятно донякъде има право.

Но турнирът доказа и друго – колко сме далеч  във футболно отношение. Стилиян Петров, посланикът на Евро 2015, го призна. България е на години зад страни като Хърватия и Белгия, да не говорим за Испания, Германия и Франция. И тук въпросите са към клубовете основно.

Видяхме и няколко звезди, като най-впечатляващ бе Одсон Едуар, който вече чука на вратата на първия тим на ПСЖ, хвален лично от Златан Ибрахимович.

За подписа му обаче сериозно се облизва и Арсенал. С 8 гола нападателят не само е топреализатор на турнира, но и №1 в историята на европейските до 17 г.

Едуар наниза и три гола на финала срещу най-добрата защита до този момент – немската.

Лука Зидан бе атракция за фенове, син на велика фигура във футбола. Но синът на Зизу не само е с известно име. Той се оказа и вероятно най-добрият вратар на турнира. Стражът на Франция вече е в Б отбора на Реал и играе с футболисти доста над неговата възраст.

На финала в Бургас Платини видя мексикански вълни, еуфория, хореография...

На откриването Стара Загора заля стадиона с български знамена и песни. Хората искат да гледат футбол и отидоха масово на мачовете.

Евро 2015 може да е само позитивно за България, но извод №1 трябва да е – да опитаме да ги стигнем и на терена, не само в организацията.

А за това трябва да заработят школите на местно ниво и най-вече – клубовете да разберат, че без основа пирамида няма.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията