Балкан лишен от домакинство за финалите с Лукойл Академик

В събота в спортната зала в Правец стартира финалът в мъжкото баскетболно първенствo

Анна Николова
Анна Николова 07:30 ч., 21 Май 2015
0
480

В събота в спортната зала в Правец стартира финалът в мъжкото баскетболно първенство. Съперници в него са тимовете на Лукойл Академик и Балкан (Ботевград). И ако за Лукойл подобно нещо не е изненада, то присъствието на тима от Ботевград в битката за златото определено е сюрприз. При това приятен, защото подобно нещо не се е случвало от седем години насам.

Приятните впечатления и очаквания обаче са на път да станат горчиви след решението на Дисциплинарната комисия на родната баскетболна централа.

Късно снощи на свое заседание въпросната комисия взе решение да накаже Балкан с лишаване от домакинство след доклад на дежурния делегат Любомир Амиорков.

И волейболистите създават проблем на Балкан

Наказанието, наложено от баскетболната федерация, не е единственият проблем пред Балкан (Ботевград) по отношение на използването на залата.

Според програмата, направена от федерацията за финалите, евентуалният четвърти двубой, на който тимът трябва да е домакин, трябва да се играе на 30 май.

В същия ден обаче в Ботевград трябва да се състои и първият мач на волейболните национали от Световната лига.

Съперник в него е тимът на Канада, двубоят бе преместен от Варна в Ботевград заради все още неприключилият ремонт на зала „Конгресна”.

Така ако се стигне до варианта четвърти мач той отново може да е извън Ботевград. Другата възможност е срещата да се играе в старата зала в града, която обаче е с пъти по-малък капацитет.

Причината – скандиранията от публиката в Ботевград по адрес на съдийската тройка по време на двубоя между Балкан и Рилски спортист. Незабавно петимата членове на комисията, сред които и самия Амиорков намериха точка в правилника и наложиха наказание на Балкан от една среща лишаване от домакинство и глоба от 1000 лева.

Двубоят, в който Балкан трябва да изтърпи своето наказание всъщност е третият от серията срещу Лукойл. Защото като отбор с по-предно класиране „студентите” имат и своето домакинско предимство.

Така серията започва с два мача в Правец, следват два в Ботевград и евентуално пети отново в Правец.

От една страна – адмирации за Дисциплинарната комисия, че са предвидили и подобни ситуации в правилника.

Макар че понятието „непристойно поведение”, заложено в точно тази точка от въпросния правилник е твърде обширно, размито и предполага различни тълкования. Да не споменаваме, че доста трудно ще се намери публика на спортно събитие, която да не атакува вербално съдиите...

И в тази връзка трябваше ли да се взема решение за налагане на толкова тежка санкция точно в този момент?

Това ли е единствената зала, в която съдиите са обиждани? И единственият двубой? Нали освен за пари, спортът все още се прави и за феновете. А точно онези, които могат да предложат най-горещи емоции и най-често пълнят залата при това не със 100, 200 или 500 души, а с впечатляващите 3000-4000 зрители, са на път да останат без възможност да видят своите любимци в един толкова дълго чакан двубой.

Как така нямаше вариант и този път да бъде направен компромис, особено след като неведнъж това се е случвало?

А дали някой от въпросната комисия се замисли, че ако се случи така че Балкан поведе в серията, печелейки първите два двубоя, може да се стигне до варианта тима да бъде коронясан като шампион не пред собсвената си публика и в собствената си зала, а някъде на около 50-60 км от нея?

Все пак става дума спорт, преди началото на всеки двубой възможностите са изравнени и нито един развой на битката не бива да бъде изключван.

Всъщност в последните месеци това не е първото решение на федерацията, което предизвиква полемика и горещи страсти.

Само преди няколко месеца Управителният съвет предпочете финалите в турнира за Купата на България при мъжете да се играят в остарялата и значително по-ограничена като възможности и условия зала „Балканстрой” в Плевен, вместо в модерната и пълнеща се с фенове зала „Арена Ботевград”.

От решението загуби единствено баскетболът, защото голяма част от онези мачове с играха пред публика от 300 до 500 души и атмосферата просто липсваше. Не бяха един и два отборите пък, които се оплакаха от студена зала и трудни условия за подготовка.

Сега предстои да видим реакцията на Балкан и неговите фенове. И как всичко това ще се отрази на двубоите, които стартират в събота.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията