Изключението „Монте Карло”

Монако е най-сигурният старт в календара на Формула 1 по простата причина, че е най-популярното състезание в света

Sportinglife
Sportinglife 13:20 ч., 20 Май 2015
0
599
Getty Images

Трасето по улиците на Монте Карло, където се провежда Гран при на Монако не отговоря на изискванията за пълноценно състезание за съвременни автомобили от Формула 1.

Но това винаги е било така, още от времето на битките на Mercedes срещу Auto Union през 30-те години на миналия век.

И въпреки това, Монако е най-сигурният старт в календара на Формула 1 по простата причина, че е най-популярното състезание в света и твърде често някои шефове на отбори заявяват, че победата там се равнява на спечелването на световната титла.

"Пистата" в Монте Карло е единствената с дължина под 4 км, а общият пробег на състезанието е под границата от 305 км. Отделно от това на практика трасето няма прави, а даже стартовата решетка и DRS-зоната са в завои, макар и дълги.

Нищо от това обаче няма значение, тъй като Монте Карло събира много звезди за всеки старт, много богати туристи и страхотен медиен интерес, често покриващ се с клишето „мацки по бански на тераси или яхти, а зад тях като фон са профучаващите болиди на Люис Хамилтън и компания”.

Но всеки един организатор на голям автомобилен шампионат ще ви каже, че всички серии по света имат нужда от поне едно състезание, което да е Гран при на Монако.

На това място се срещат и често се намират важни спонсори, тук се канят и най-ценните гости на отборите, които винаги си тръгват доста впечатлени от надпреварата и атмосферата.

В чисто спортен план състезанията по улиците на Монте Карло често са скучни, защото липсват изпреварвания и единствената надежда на пилотите да минат по-напред е да приложат правилно стратегията, изработена в бокса.

Също така, тук грешките на пилотите им струват най-скъпо – почти всеки изпуснат завой завършва с удар в металните мантинели, а тясното трасе допълнително затруднява трафика в хода на състезанието и лидерите често губят време.

Заради многото фактори, които влияят на хода на състезанието, в Монако често се случват „случайни” победи – единствените си победи тук са взели Ярно Трули, Оливие Панис и Жан-Пиер Белтоаз. А Морис Третинян има само две победи във Формула 1, но и двете са в Монте Карло.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията