Днипро – Севиля е финалът на Лига Европа

Сензацията от Днепропетровск е факт, испанците ще защитават трофея

Sportinglife
Sportinglife 08:00 ч., 15 Май 2015
0
1023
Getty Images

Сензационният финал в Лига Европа вече е факт – Днипро ще хвърли ръкавица на актуалния носител на трофея Севиля.

Мачът за трофея е във Варшава на 27 май.

Днипро победи Наполи с 1:0 с гол на Йевген Селезньов в 58-ата минута в Киев. В първия двубой украинският тим направи 1:1 в Неапол и за първи път в историята си ще играе във финал на европейски турнир.

Още по-шокиращо е, че Днипро започна еврокампанията си още миналия юли в квалификациите на Шампионската лига.

Там отборът отпадна от Копенхаген и след това спечели плейофа за влизане в Лига Европа срещу Хайдук (Сплит).

По пътя си към финала в елиминациите Днипро срази Олимпиакос, Аякс, Брюж и Наполи, а в груповата фаза остави зад себе си Сент Етиен.

Липсва му само испански скалп. За последен път в историята си Днипро игра във финал на турнил през 1989 година, когато спечели купата на СССР.

Отборът е два пъти шампион на бившия Съветски съюз, но никога не успя да развали хегемонията на Динамо (Киев) и Шахтьор (Донецк) в Украйна.

В същото време Севиля без никакви проблеми из марширува до финала, след като победи Фиорентина и за втори път – 2:0 във Флоренция.

Първият мач завърши 3:0 за исранците. Интригата в реванша приключи още до 27-ата минута. Карлос Бака и Даниел Карико вкараха головете.

Севиля е огромен фаворит да спечели за четвърти път Лига Европа (преди Купата на УЕФА). Нито един друг отбор на континента не е печелил трофея четири пъти.

Треньорът на Севиля Унай Емери може да стане петият наставник с два трофея в турнира след Джовани Трапатони с Ювентус (1977 и 1993), Луис Моловни с Реал (1986 и 1986), Хуанде Рамос със Севиля (2005 и 2007) и Рафаел Бенитес с Валенсия и Челси (2004 и 2013).

Ако Севиля успее да победи Днипро, Испания ще изравни Италия по брой титли в турнира – девет. Това би било шеста купа в последните 11 години за Примера дивисион. По волята на жребия официален домакин на финала ще е Днипро.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията