Тити Папазов

Уравнение с много неизвестни

Едно от най-оспорваните, равностойни и никак не лоши като качество баскетболни първенства

Стоян Георгиев
Стоян Георгиев 15:10 ч., 06 Ное 2014
0
911
Lap.bg

Едно от най-оспорваните, равностойни и никак не лоши като качество баскетболни първенства.

Така специалистите определят тазгодишния шампионат в Националната баскетболна лига на България, започнал в средата на октомври.

Вниманието, не само заради изявите им в залата, но повече заради онова, което се случва около клуба, основно продължава да привлича Левски

Без заплати от юни, със сериозно подмладен състав, но с не по-малка амбиция за успех не само в България, но и в престижната Адриатическа лига. Така най-кратко може да се опише ситуацията в баскетболния Левски.

През миналата година тимът, воден от Константин Папазов спечели исторически требъл – титлата и купата на България, както и купата в Балканската лига.

През юни обаче скандалът около Корпоративна търговска банка разклати сериозно тима, защото финансовата институция бе основния и единствен спонсор на „сините”.

В резултат до последно участието на тима в първенството висеше на косъм. В крайна сметка състезателите му стиснаха зъби, а наставника Константин Папазов е категоричен:

Тити Папазов

Готов съм да мина през деветте кръга на Ада, но да спася Левски. Най-голямото ми задължение е да намеря финансиране за отбора. Момчетата ми вярват, за което им благодаря.

За спасението на Левски бяха организирани десетки благотворителни акции, но към този момент съществуването на тима е осигурено единствено до Нова година. Независимо от това тимът има три победи от четири срещи в шампионата, а конкурентите им признават, че ако съставът се запази „сините” ще са сред фаворитите за титлата, въпреки липсата на кой знае какъв опит.

Традиционно като такъв се счита и дългогодишния шампион Лукойл Академик. „Студентите” си остават може би най-стабилния финансово клуб от всички у нас. Те обаче се разделиха с важни и ключови български играчи и не успяха да им намерят заместници. В сравнение с миналия сезон отборът направи и по-слаба селекция, но въпреки това стартира убедително и все още е без загуба.

След няколкогодишно ходене по мъките заради липсата на финанси спокойствие получи и варненския Черно море. Подпомаган от пристанище Варна тимът успя да привлече един от най-големите таланти у нас – Божидар Аврамов и тепърва ще разгръща потенциала си.

Приятната изненада до тук е тимът на старозагорския Берое. Клубът разполага с ограничени финанси и предимно млади състезатели и чужденци без опит в Европа, но пък успя да задържи за треньор специалист като Любомир Минчев. И макар времето за подготовка да не стигна, заради несигурната ситуация със средствата още в първите два кръга Берое записа две победи.

„Останалите отбори ни превъзхождат като възможности и селекция, но в мачовете никога нищо не се знае. Смятам, че тази година възможностите в първенството са изравнени и то ще бъде непредвидимо”, обобщи ситуацията наставникът на Берое Любомир Минчев.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията