Red Bull иска Audi, плаши да напусне Формула 1

Renault винаги оставаше в сянка, дори в най-силните години на тима

Sportinglife
Sportinglife 13:10 ч., 12 Май 2015
0
281
GETTY IMAGES

Red Bull отправи поредната си заплаха да напусне Формула 1, отново заради проблемите с двигателите на Renault, но този път съветникът на тима доктор Хелмут Марко включи в схемата и Audi – марката на Volkswagen, за която упорито се спекулира, че може да влезе в световния шампионат.

Бившият пилот обясни, че Red Bull ще търси сътрудничество с Audi, но призна, че все още няма „официални преговори” между двете страни, а този път от Renault решиха да запазят мълчание. Поне засега.

Renault доставя мотори на Red Bull от 2007 година насам и този съюз донесе много успехи – четири поредни световни титли при пилотите и конструкторите между 2010 и 2013.

Но Renault винаги оставаше в сянка, дори в най-силните години на тима шефовете му редовно обясняваха, че на френските мотори не им достига мощност, но това се компенсира от гениалните шасита, които създава Ейдриън Нюи.

С идването на новата турбо ера във Формула 1 и първите проблеми на Renault с хибридните мотори миналата година, от Red Bull постоянно се чуват оплаквания, а миналата година се наложи лично Бърни Екълстоун да направи забележка на бившия пилот на отбора Себастиан Фетел да спре с хленча заради трудностите с двигателите.

Все пак, през 2014 Дениъл Рикардо донесе три победи на тима, а Фетел записа защита на световната титла с нито едно спечелено състезание и в края на годината напусна.

Сега обаче сезонът отново тръгна трудно – моторите на Renault дефектират и не са достатъчно мощни, а шефът на отбора Кристиан Хорнър официално обяви, че „отписва сезона” и препоръча на французите да вдигнат мощността на моторите, които доставят на бившите световни шампиони.

Трусовете във Volkswagen Group може и да насочат гиганта към Формула 1, но това едва ли ще стане до края на този сезон, а Red Bull има договор с Renault до края на 2016.

„Ако в близко бъдеще не се сдобием с конкурентен двигател, тогава или идва Audi, или ние напускаме - обясни доктор Марко пред ВВС. – В момента има много слухове и официално няма никакви разговори или искания за съвместна работа.”

Марко отрече, че преговорите между Red Bull и VW са започнали и обясни, че в компанията ще има нови шефове – както на спортната програма, така и на маркетинга и това ще отнеме време преди изобщо да могат да се обсъждат някакви конкретни проекти.

След първите пет старта за годината Red Bull е на 4-о място при конструкторите с едва 30 точки, на 172 от лидера Mercedes.

На въпроса дали Audi ще се появи във Формула 1 в следващите пет години, шефът на марката Руперт Щадлер отговори следното: „Не мога да ви отговоря на този въпрос”

„Формула 1 е нещо, което разглеждаме като възможност, но не е единственото. Не мога да ви кажа нито да, нито не.”

В момента Audi участва в световния шампионат за издръжливост (WEC) и „24 часа на Льо Ман”, както и германския пистов шампионта за туристически автомобили (DTM), а най-голямата спортна програма на Volkswagen е участието на марката със заводски тим в световния рали шампионат (WRC), където германците спечелиха титлите в последните две години с френската звезда Себастиен Ожие.

Отделно от това Porsche също участва със заводски тим в WEC и Льо Ман.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията