Пет неудобни въпроса към Пеп Гуардиола

„Байерн“ вече май се оглежда за нов треньор от лятото

Sportinglife
Sportinglife 17:10 ч., 07 Май 2015
0
1375
GETTY IMAGES

Германия е бясна на Пеп Гуардиола заради тактиката срещу Барселона при загубата на Байерн с 0:3. И все повече гласове се чуват, че испанецът не е човекът за немския колос.

Преди година Пеп загуби с 0:5 от резултат полуфинала в Лигата от Реал. Сега е „само“ на 0:3 от Барса преди реванша. Има една разлика – Байерн спечели шампионски дубъл в Германия миналата година, а сега и това е невъзможно.

Из медиите изникнаха пет неудобни въпроса, на които Гуардиола не дава своя отговор.

Защитата на „Камп Ноу“

Гуардиола реши на излезе с трима бранители. Бразилецът Рафиня трябваше да играе като халф вместо като ляв бек. При това срещу Лео Меси. В началото тактиката въобще не успя. След 15 минути игра Гуардиола смени тактиката и върна четирима в линия – Бенатия и Боатенг в средата, Бернат и Рафиня по двата фланга. Тези постоянни смени влияят зле на тима. Още в студиото на германския канал ZDF легендарният вратар Оливер Кан каза: „Да играеш човек срещу човек срещу Барса е прекалено авантюристично.“

Смяната на Томас Мюлер

След 79 минути игра Гуардиола направи единствената смяна в мача – извади Томас Мюлер за сметка на Марио Гьотце. Тогава резултатът бе още 0:1. При него Байерн бе с всички шансове за реванша. След смяната на Мюлер баварците загубиха стабилността си. Друг голям футболист на Байерн Томас Хелмер от миналото каза, че именно Мюлер е единственият, който може да спаси тима в такава ситуация. Но точно той бе изваден и в полуфинала за купата срещу Борусия (Дортмунд), който Байерн пак загуби.

Байерн по острието на бръснача

Въпреки че резултатът стана 0:1, Байерн не промени тактиката си. Вторите два гола на Барса дойдоха след контрааатаки. Чудно за гостуване при това срещу този съперник. Същото се случи и при 1:3 срещу Порто.

Само една смяна

В края си личеше, че силите на баварците бяха свършили. Триъгълникът в центъра Швайнщайгер-Алонсо-Лам не функционираше добре, но Гуардиола не предприе нищо. Обясни след края, че не желаел да извади някоя от звездите си. Вкара само Гьотце, който отново бе бледа сянка.

Неспирните ротации

През целия сезон Гуардиола не успя да намери постоянни позиции и схема за футболистите си. Защитата е ту с трима, ту с четирима, халфовата линия е все различна. Срещу Борусия (Дортмунд) Швайнщайгер не игра, срещу Барселона бе цял мач на терена. „Много промени и смени на позиции не правят един отбор добър“, каза Лотар Матеус, трета легенда на Байерн.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията