Свраки в свободно падане

Нюкасъл може и да не вземе повече точки до края

Стефан Иванов
Стефан Иванов 17:55 ч., 27 Апр 2015
1
356
Getty Images

Когато Джон Карвър пое Нюкасъл в началото на годината, всички си казаха, че края на сезона ще е просто поредния блед завършек в средата на класирането. Алън Пардю, когото феновете толкова оплюваха, заради неспособността да постигне напредък, остави тима с нелошо класиране.

Но сега всеки в Нюкасъл знае, че този тим е напълно способен да изпадне.

След загубата в събота с 2:3 от Суонси у дома, "джордитата" натрупаха 7 поредни поражения за първи път в ерата на Висшата лига. И никой вече не може да каже, че в оставащите мачове Нюкасъл ще вземе още точки.

35 са те в актива на тима, но отбора не играе нищо. Играчите сякаш не ги е грижа, никакво усилие, никакво желание, никаква идея.

Човек наистина трябва да съчувства на Джон Карвър. Човек, който е дал много на клуба и е работил в него повече от десетилетие. Но също така, човек без опит в тази професия.

Той е бил само временно начело за няколко мача, преди да бъде избран (като най-евтин вариант), да води Нюкасъл до лятото.

Нещо подобно се случи с "джордитата" и през сезон 2008/09. Тогава легендата Алън Шиърър беше убеден да застане начело на състава за последните 8 кръга. Дори и най-великият голмайстор в ерата на Висшата лига не успя да спаси отбора.

Играчите ще кажат, че протестите на публиката не помагат. Да, „Сейнт Джеймсис Парк“ беше тихо място в събота, но имаше 47 000 души, които се вълнуваха при всяко добро отиграване. А футболистите на Нюкасъл така и не опитаха да се борят.

Единствено Уест Бромич през сезон 2004/05 е оцелял във Висшата лига с по-малко точки от тези 35, които Нюкасъл има сега.

Тогава те направиха „Великото измъкване“ с 34 точки.

Въпросът е дали тези 35 ще стигнат на Нюкасъл сега.

Бърнли и КПР едва ли ще могат да се доближат до тази бройка. Но Астън Вила, Хъл, Лестър и Съндърланд могат.

Вила загуби от Сити в събота, но беше по-добрият отбор на терена. И някои инциденти не отидоха в тяхна полза, макар че трябваше.

Хъл спечели фантастична победа като гост на Кристъл Палъс.

Лестър победи за четвърти пореден път и се измъкна от зоната на изпадащите, където беше от края на ноември до сега. Следващият им мач е в сряда срещу Челси, но след това играят у дома срещу Нюкасъл. И там Лисиците могат да вземат още 3 точки.

Ако Лестър оцелее, Найджъл Пиърсън заслужава да вземе приза за мениджър на сезона. Макар и Алън Пардю да показва пълния си потенциал далеч от „Сейнт Джеймсис Парк“.

След като имаха само 4 победи от предишните 29 кръга, Лисиците взеха 4 успеха поред.

Този срещу Бърнли не беше след добра игра. Но Лестър показа желание, целеустременост и най-вече – вяра. За Лисиците освен мачовете с Челси и Нюкасъл има още сблъсъци със Съндърланд и КПР, а Саутхемптън у дома изглежда най-тежкия мач.

Съндърланд завършва сезона с два поредни мача срещу Челси и Арсенал и ще иска да вземе точки преди това. Още един минус за Нюкасъл, който дори не може да печели точки.

Миналият сезон показа, че ще има още обрати в битката на дъното. Съндърланд тогава направи изумителна поредица. Борбата за титлата във Висшата лига изглежда предрешена, но тази на дъното ще е изключителна и до края.

И в нея със сигурност ще бъде замесен Нюкасъл. Мачовете с Лестър, Уест Бромич, КПР и Уест Хям изглеждат не толкова трудни за печелене на точки. Но само на хартия. Защото Свраките са в процес на свободно падане.

1 коментара

1 Crystal Latsyrc 28.04.2015 00:03:11
0 0

След напускането на Пардю не са същият отбор , щом от претендент за Европа паднаха до там да се борят едва ли не за оцеляване .....

Твоят коментар:

Close Обратно към статията