Григор: Сезонът тепърва започва за мен

Имам нужда от повече внимание по турнирите и с екипа ми обмисляме вариантите

Павел Ангелов
Павел Ангелов 12:00 ч., 24 Апр 2015
0
534
Стоян Георгиев

"Убеден, съм че познавате добре господина, който седи от лявата ми страна", с широка усмивка главният изпълнителен директор на "Теленор", Стайн-Ерик Велан, откри пресконференцията с Григор Димитров, на която двете страни говориха за съвместното си сътрудничество.

Главният изпълнителен директор на "Теленор", Стайн-Ерик Велан

Когато обсъждахме новите си идеи през ноември 2014-а не можахме да се сетим за по-подходящо лице на рекламната ни кампания от Григор.

"Когато обсъждахме новите си идеи през ноември 2014-а не можахме да се сетим за по-подходящо лице на рекламната ни кампания от Григор - призна босът. - Той винаги подхожда с уважение към съперниците си, креативен е на корта и дава 100% от себе си, за да стигне до върха. Все ценности, които и компанията ни изповядва."

"Благодарен съм на Ерик и на "Теленор" за доверието, което ми оказват  - бяха първите думи на Григор Димитров пред родните медии след близо година, която българинът прекара далеч от родината си. - Това е интересно и различно партньорство, а и комуникацията е едно от най-важните неща за мен."

През следващата седмица Григор ще продължи сезона си на клей на турнира в Истанбул, където има шанс на финала да се срещне с Роджър Федерер.

Преди това обаче, Димитров "пробва ретура си" с въпросите на българските журналисти.

В прав текст

Сезонът тепърва започва за мен.

- Как оценявате годината дотук?

- Сезонът тепърва започва за мен. В началото имах затруднения на турнирите, в които винаги съм мислил, че мога да играя добре и съм го правил, но има още доста време.

- Очаквате ли нова среща с Роджър Федерер на турнира в Истанбул?

- Не знам, всеки от нас иска да победи. Както и да го погледнеш, турнирът в Истанбул е наистина силен, но ако всичко върви по план, се надявам да срещна Роджър на финала.

- Какво не ви достигна да защитите титлата в Акапулко?

- Нямах добра настройка преди самия турнир, имах някой аспекти от играта, върху които трябваше да работа. Имах и малък проблем с ракетите, което не е тайна. Случват се такива моменти и това е неизбежно в някои от мачовете и турнирите.

В прав текст

Добавянето на друг треньор или помощник е деликатна ситуация...

- Имате ли намерение да включите нов човек във вашия екип, който да работи с вас и Роджър Рашийд?

- Добавянето на друг треньор или помощник е деликатна ситуация, която всички от отбора ми коментираме, за да намерим най-оптималния вариант и да направим така, че наистина програмата да работи. Напоследък играя повече турнири, пътувам повече и определено имам нужда от повече внимание по време на тренировките и турнирите. За момента обмисляме вариантите.

- Стъпка напред ли беше четвъртфиналът в Монте Карло или остава горчивината от загубата от Гаел Монфис?

- Мачът с Монфис със сигурност беше един от тези дни, в които каквото и да опитах, не се получаваше. Има такива дни и въобще не съм обезкуражен. Започнах сезона на клей в добра форма и имах добра подготовка, което беше и целта ми. Харесва ми клея, не се оплаквам, но колкото и да са важни останалите турнири, целта ми е да играя по-силно на Ролан Гарос.

В прав текст

Има дни, в които съм имал доста ангажименти през деня и тренирам във фитнеса от девет до единадесет и половина вечерта.

- Усещате ли повече напрежение върху себе си, откакто сте постоянен член на първите 15 в ранлистата?

- Напрежение винаги има, но аз винаги съм го харесвал. Така съм по-концентриран, по-постоянен. Трудно е да държиш 25 седмици в годината постоянна концентрация и да си в добра физическа форма. Има дни, в които съм имал доста ангажименти през деня и тренирам във фитнеса от девет до единадесет и половина вечерта, което се отразява на мачовете и подготовката.

- Има ли особена причина за този по-слаб период след Australian Open?

- Има най-различни фактори, проблемите с ракетата ми отнеха малко време, забавиха подготовката ми. Не е лесно след такъв турнир като Australian Open да летиш обратно и да започнеш наново върху подготовката си, да вкараш цялата си енергия. Има резултати, които не ми харесват, не мога да го крия, но от друга гледна точка сезонът сега започва. Искам да се представя по-силно от миналата година на клей, а след това идва и тревата...

- Уверен ли сте в ракетата, с която играете?

- Да, 95% от ракетата е готова. За да си избереш ракета трябва да минеш през много фази. Имах доста дълги срещи с инженерите и много дълги дискусии и се надявам, че до края на годината ще имаме цветовете и точните параметри.

- През последната година направихте сериозен прогрес в световната ранглиста. Поставили ли сте си определена цел за това на коя позиция искате да приключите 2015-а година и какви са основните ви цели за сезона?

- Аз винаги се целя към върха. Ако имаш добри резултати, знаеш, че това е неизбежно. Не мога да кажа една цел като цяло, защото дори само един турнир може да преобърне целия ти план. Винаги се старая да се подобрявам постоянно, да играя по-добър тенис и да науча нещо повече. Това е процесът, в който съм в момента, и наистина се надявам да завърша годината много по-добре от моментната ми позиция.

В прав текст

Новак е най-добрият. От моя гледна точка, Джокович е един от играчите, срещу които е изключително трудно да се играе в момента.

- Какъв е вашият поглед върху конкуренцията от Топ 10? Кариерата на Рафаел Надал тръгва ли надолу и възможно ли е Новак Джокович да направи Голям шлем?

- За момента Новак е най-добрият, все пак е №1 в света. Не знам какво е положението с Рафа като цяло. Не съм в отбора му, за да знам дали има някакви проблеми. Има много фактори, които няма как да разберем и можем единствено да гадаем. От моя гледна точка, Новак е един от играчите, срещу които е изключително трудно да се играе в момента. Той е много концентриран по време на мачовете, което наистина много му помага. Физически Новак е в страхотна форма и като цяло структурата му е на отлично ниво.

- Кои са турнирите до края на годината, върху които възнамерявате да се концентрирате?

- Всеки следващ турнир е изключително важен за мен. Сега ще играя в Мадрид, Рим, след това Париж и Уимбълдън, а това са седмици, които са адски важни. Там е също така мястото, където можеш да спечелиш много точки, но също така и да видиш в каква степен се развиваш в момента и върху какво повече трябва да работиш.

- Бихте ли споделили как се готвите психологически за даден мач?

- Всеки ден е малко по-различен от другия. Още вечерта преди мача, когато си легна, започвам да визуализирам целия мач, кой е противникът ми и кои са били силните и слабите му черти, когато сме играли в миналото. Опитвам се да си представя мача в моята глава и как искам да изляза на другия ден на корта.

- На повечето турнири, на които играете, има много българи сред публиката. Как ви кара да се чувствате тази подкрепа?

- Уникално е. Почти на всеки турнир, на който съм бил до момента, съм забелязвал знамената, което наистина ме кара да се чувствам още по-голям българин и горд от това нещо. Подкрепата особено в Румъния през миналата година, както и в Мадрид, беше невероятно.

- Кой е най-трудният ви съперник от Топ 10?

- Всеки един от тях си има неговата особеност. Не бих казал, че имам най-труден съперник. Всеки играе срещу всеки, познаваме се много добре, а и мач с мач не си приличат.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията