Детето-чудо със свалените чорапи

Джак Грийлиш - надеждата на Вила

Sportinglife
Sportinglife 15:40 ч., 22 Апр 2015
0
1549
GETTY IMAGES

Да се каже за него, че е потомствен фен на Астън Вила би било твърде скромно.

Откакто се помни, на всеки семеен празник цялото семейство облича фланелки на отбора, а на рождените дни след "Happy birthday" се пеят песни за славния английски тим.

Най-скъпият подарък за Джак Грийлиш още от най-ранна детска възраст е сезонният билет за "Вила парк", който баща му Кевин осигурява всяка година.

Пра-пра дядо му по майчина линия пък е Били Гарати, който през 1905 г. печели ФА къп с бирмингамския отбор.

Днес Джак е една от големите надежди на Вила и смело върви към върха в най-старата футболна надпревара.

На пръв поглед Грийлиш е като всеки 19-годишен младеж - модерна прическа с много гел и тийнейджърски плам в очите. Даже изглежда физически крехък, но чувството е измамно.

Погледнете релефа на краката му и прасците над свалените му ниско чорапи и ще достигнете до друг извод.

От 10-годишен Джак започва да играе галски футбол, а преди 5 години дори участва в демонстративен мач в Меката на този спорт "Кроук парк" на почивката на двубоя между Дъблин и Кери.

Ирландският футбол оказва своето влияния и в неделя срещу Ливърпул на "Уембли" на няколко пъти Грийлиш не трепна в остри единоборства с опитни играчи на мърсисайдци.

След като преминава в академията на Вила, Джак спира със спорта, в който получава ритници и съперниците му се разхождат по пръстите му, но школовката е добра.

Когато е на 15, Грийлиш гледа филм на Sky Sports посветен на Джордж Бест.

Бести дриблира сред няколко съперници и бележи. Чорапите му са свалени до глезените, а Грилийш решава да подражава на идола на феновете на Манчестър Юнайтед. Заради правилата за безопасност играе с детски кори.

"Просто му е такъв стилът. Ако играе както трябва, може да се облича, както си поиска. Това не е модно шоу. Той е добър и вероятно съзнава, че е добър", казва Тим Шърууд, мениджър на Астън Вила.

Грийлиш, който бе в полезрението на Челси, поръчал да му запишат неделния мач с Ливърпул и отпразнувал победата, гледайки два пъти двубоя в неделната вечера.

Той все още е толкова земен и здраво стъпил на земята, че в началото на седмица посети финала на училището на племенника си и връчи награда - чифт бутонки с автограф.

На мача на "Уембли" присъстваха гордите мама и татко Карън и Кевин, брат му Кеван и приятелката му модел Саша Атууд, с която са гаджета от 14-годишни.

Изобщо - животът на Джак се подрежда като приказка.

Но имаше и трудни моменти.

Пол Ламбърт изобщо не разчиташе на Грийлиш и ако не беше трансферното ембарго в Нотингам, той вероятно щеше да премине във Форест през зимата.

Сделката дори бе договорена, но пропадна в последния момент. С пристигането на Шърууд нещата се промениха. Джак попадна в състава за важния сблъсък за спасение с Куинс парк, след което бе в групата и за Тотнъм.

Следващата важна цел, която си поставя Грийлиш, е да започне да бележи.

По време на наема си в Нотс Каунти миналия сезон, той отбеляза пет гола, с които помогна на тима да не изпадне във Втора лига.

Когато вкара, гледа към небето. Като малък губи братче пеленаче, което умира в леглото. Джак има и две сестри Кийра и Холи, която е с церебрална парализа, а след победата на Тотнъм, Грилийш даде фланелката си на фен в инвалиден стол.

Младокът знае, че това е само началото и с много труд и малко късмет го очакват бляскави години.

Но той вече свърши много работа, за да стигне дотук. От Джак вече може да се очаква всичко.

Само не се надявайте, че ще си вдигне чорапите...

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията