Как Шърууд преобрази Астън Вила

Новият мениджър вярва на младите, съживи Бентеке и донесе ентусиазъм

Sportinglife
Sportinglife 15:05 ч., 21 Апр 2015
0
485
GETTY IMAGES

Тим Шърууд напълно промени Астън Вила за двата месеца, в които е начело на отбора. Бирмингамци бяха 18-и във висшата лига, когато бившия мениджър на Тотнъм застана на поста в средата на февруари.

А сега Вила е с три места над зоната на изпадащите и се класира на финал за купата на Футболната асоциация. Как обаче Шърууд постигна това? Какво толкова направи, че този тим изглежда напълно преобразен, макар да е със същите играчи?

В прав текст

Новият мениджър вярва на младите, съживи Бентеке и донесе ентусиазъм

Изведнъж постоянно замесения в последните години в битката за оцеляване тим изглежда като отбор, който трудно може да бъде спрян.

След като 3 години си блъска главата в стената Пол Ламбърт сигурно се чуди, как така при Тим Шърууд всичко се получава за Астън Вила, а при него не беше така.

Лесно ще е да кажем просто, че Ламбърт е бил слаб мениджър. Със сигурност той скоро ще възвърне репутацията си, която избледня след престоя на „Вила Парк”. Но Шърууд е звездата на момента.

Ще е глупаво да вярваме, че Тим просто е дошъл, върнал е усмивките по лицата на играчите и им е казал да стрелят повече. Ако това беше случая, тогава всеки би могъл да свърши работата.

Какви тогава са ключовите фактори зад тази трансформация?

Ламбърт предрече, че най-големият бонус за новия мениджър е, че той не е Ламбърт. След пет сезона страдания и битка за оцеляване (три от които при самия шотландец), феновете на Вила не бяха зад мениджъра.

Ламбърт два пъти каза на собственика Ранди Лърнър да го уволни преди накрая американския милионер да го направи наистина. Шотландецът знаеше, че феновете няма да изтърпят трети сезон опрени до стената, но ще застанат зад едно ново лице.

Шърууд използва добрата воля, за да вдъхне енергия на „Вила Парк”. Второто, което е важно е, че новия бос няма какво да губи.

Ламбърт изкара 3 сезона в битка да задържи Вила в елита с бюджет на тим от Чемпиъншип. Отборът попадна в зоната на изпадащите за първи път през сезона, когато Шърууд дойде. Преди време Ламбърт измъкна бирмингамци от проблемите 4 кръга преди края. Шърууд имаше 13 мача.

Равенствата не са от полза и затова отбора трябваше да атакува. Математиката показва, че победа и загуба е по-добре от 2 равенства.

Освен това Кристиян Бентеке се възроди, като вкара 9 гола в последните 7 мача.

Не че Ламбърт не е използвал белгиеца и неговите голове преди.

Генералната промяна в Пи Ар отдела на клуба също помогна на новия мениджър. Новината за подновяването на договора на Фабиан Делф беше оповестена на стадиона чрез огромните екрани преди мача срещу Борнемут за ФА Къп.

А когато Шърууд писа на 6-годишният Чарли Пай, за да се извини, че го е „изпреварил” за работата начело на Вила, това беше още една успешна Пи Ар акция. На следващата пресконференция Шърууд се появи с пакет от 11 Туикса, които получил от Чарли Пай, като „бонус” за това, че е победил Тотнъм.

Естествено не бива да подминаваме и нещата, които Тим свърши. Първо донесе огромен ентусиазъм в отбора само с държанието си. Радостта му край тъчлинията и постоянното подскачане, викане и даване на наставления са доста по-различни от сдържания подход на Пол Ламбърт. И това се пренесе върху играчите.

Шърууд явно е отличен мотиватор.

Докато беше в Тотнъм той извади най-доброто от Емануел Адебайор – нападател, който всички смятаха за приключен.

Сега накара Бентеке да отприщи отново головия си инстинкт. Белгиецът не беше вкарал в 7 мача преди идването на Шърууд и дори беше оставен на пейката в някои срещи. Сега не спира да бележи, като дори направи хеттрик срещу КПР.

Другото ключово при Шърууд е налагането на младите. Никой не беше чувал за Набил Бенталеб в Тотнъм, преди Тим да му даде дебют срещу Саутхемптън още в първия си мач начело на Шпорите.

Сега във Вила той не спира да налага 19-годишния Джак Грийлиш.

Младокът го награди с отлично представяне срещу Ливърпул в полуфинала за ФА Къп.
Сега за мениджъра остава да завърши сезона в същия стил.

Спасението във ВЛ може да бъде осигурено преди финала на ФА Къп. Двама от последните 4 мениджъри печелили ФА Къп добавиха стил към работата на тъчлинията.

Роберто Манчини добави синия шал, а Роберто Мартинес блесна с искрящи кафяви обувки. Шърууд има време до 30 май, за да измисли свой собствен стил, с който да впечатли Арсенал.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията