Редовният сезон в НБА свърши. Започва голямото зрелище – плейофите

Най-резултатният играч в НБА остана извън борда

Павел Ангелов
Павел Ангелов 17:10 ч., 16 Апр 2015
0
473
Getty Images

Редовният сезон в НБА завърши и то по един от най-оспорваните начини в последните години. До последните мачове снощи не беше ясно кой ще заеме осмото място и в двете конференции. Както винаги в последните години битката на Запад беше много по-голяма и оспорвана.

И завърши с влизането в плейофите на Ню Орлийнс Пеликанс. Извън борда остана Оклахома Сити Тъндър, който през целия сезон беше разкъсван от контузии. И двата отбора завършиха с показатели 45 победи и 37 загуби, но Ню Орлийнс имаше предимство в преките мачове.

В прав текст

Най-добрият реализатор през редовния сезон ще гледа плейофите по телевизията.

Така най-добрият реализатор през редовния сезон ще гледа плейофите по телевизията. Нещо, което рядко се случва.

Ръсел Уестбрук завърши с 37 точки в последния мач срещу Минесота, но това не беше достатъчно за неговия отбор. Уестбрук има средно 28,1 точки на мач през сезона и изпревари бившия си съотборник Джеймс Хардън (Хюстън), който остана с 27,4. Брадата обаче ще играе в плейофите, защото Ястребите завършиха на второто място в Западната конференция.

Куриозното при Оклахома Сити е, че за пети път в последните 6 сезона най-резултатния играч е в състава.

В предишните четири случая това беше Кевин Дюрант. Ще се запитате защо тогава Тъндър е извън плейофите? Защото Дюрант е контузен от много дълго време.

Така две от големите звезди на НБА няма да бъдат в плейофите.

Но там ще има много играчи, които си заслужават ставането посред нощ.

Уестбрук отпадна в последната минута, но пък за негова сметка в плейофите ще е Антъни Дейвис. Звездата на Ню Орлийнс вкара 31 точки снощи срещу Сан Антонио, за да сложи край на серията от 11 поредни победи на Спърс.

След цялата драма на Запад в последния кръг в плейофите отиват Голдън Стейт Уориърс, Атланта Хоукс, ЛА Клипърс, Портланд Трейлблейзърс, Мемфис Гризлис, Сан Антонио Спърс, Далас Маверикс, Ню Орлийнс Пеликанс.

Имаше разочарование за Юта Джаз.

Тимът от Солт Лейк направи може би най-силната втора част на сезона от всички тимове, но въпреки това остана 11-и в конференцията. Най-голямото разочарование за сезона обаче се казва ЛА Лейкърс. Могъщият в миналото тим завърши само с 21 победи и единствено Минесота има по-слаби показатели на Запад. На Изток пък разочарованието се казва Ню Йорк Никс, който завърши с най-лошите показатели за сезона в НБА – само 17 победи и 65 загуби.

Програмата за 1-ви кръг на плейофите

Източна конференция

Атланта Хоукс (1) – Бруклин Нетс (8)

Кливлънд Кавалиърс (2) – Бостън Селтикс (7)

Чикаго Булс (3) – Милуоки Бъкс (6)

Торонто Раптърс (4) – Уошингтън Уизърдс (5)


Западна конференция

Голдън Стейт Уориърс (1) – Ню Орлийнс Пеликанс (8)

Хюстън Рокетс (2) – Далас Маверикс (7)

ЛА Клипърс (3) – Сан Антонио Спърс (6)

Портланд Трейлбрейзърс (4) – Мемфис Гризлис (5)

Съседите от Бруклин поне имаха за какво да ликуват. Мрежите финишираха на последното място даващо право за плейофите. Но и на Изток имаше драма. Бруклин финишира със същите показатели, както деветият Индиана – 38 победи и 44 загуби.

На Изток по традиция битката не е толкова жестока.

ЛеБрон Джеймс и компания завършиха втори след невероятно представящия се Атланта. В плейофите влязоха още Чикаго Булс, Торонто Раптърс, Уошингтън Уизърдс, Милуоки Бъкс, Бостън Селтикс и Бруклин Нетс.

И така след много драма, незабравими моменти и зрелище, редовният сезон приключи.

Какво обаче ще си спомняме от него? Имаше много неща, които ще останат в съзнанието ни.

Започваме от точките, разбира се!

Едва ли някой ще забрави онези 57, които Кайри Ървинг вкара за Кавалерите срещу Сан Антонио.

Всеки път, когато Спърс опитваха да се доближат малко до съперника, Кайри вкарваше тройка, или пробиваше и поднасяше. Кливлънд се нуждаеше от всяка от неговите 57 точки, защото мача завърши 128:125 след продължения.

Тъй като вече говорихме за битката между Ню Орлийнс и Оклахома за последното място в плейофите, няма как да пропуснем мача, в който се реши предимството за Пеликаните срещу този съперник.

Тогава Ръсел Уестбрук вкара 48 точки, но тройка в последната секунда на Антъни Дейвис донесе победата на Пеликаните.

Изумително представяне и нещо, което едва ли ще видим пак, беше онова, което стори Клей Томпсън от Голдън Стейт Уориърс.

Той вкара 37 точки, с думи тридесет и седем точки, за една четвърт!

Направи го в третата срещу Сакраменто. Томпсън вкара всичките 13 стрелби, които направи за тази четвърт. С 50 точки след третата четвърт звездата на Уориърс можеше да атакува рекордите за най-много точки в мач, но игра малко в последната четвърт и завърши „само” с 52 точки.

И ако Клей Томпсън впечатли в този мач, неговия партньор Стивън Къри впечатлява цял сезон.

Всеки негов дрибъл, стрелба, пас те впечатляват. Достатъчно е да припомним онзи негов дрибъл срещу трима играчи на ЛА Клипърс завършил с невероятна тройка, която накара дори треньора на Уориърс Стив Кър да се хване за главата. Къри счупи през този сезон собствения си рекорд за най-много тройки в една кампания. Стеф стреля средно около 8 тройки на мач и вкарва над 44% от тях.

Стеф Къри обаче няма да е единствената голяма звезда в плейофите.

В тях ще видим много невероятни играчи. Може би най-голямото стълпотворение на звезди в последните години.

Освен Къри, който е кандидат №1 за приза за най-полезен през сезона, ще видим още Блейк Грифин и Крис Поул (ЛА Клипърс), Дамаркъс Олдридж и Деймиън Лилард (Портланд), Антъни Дейвис (Ню Орлийнс), Джеймс Хардън и Дуайт Хауърд (Хюстън), Тони Паркър и Тим Дънкън (Сан Антонио), Янис Антекотумпо (Милуоки), Дирк Новицки (Далас), Марк Гасол (Мемфис), Дерик Роуз и Пау Гасол (Чикаго), ЛеБрон Джеймс и Кайри Ървинг (Кливланд), Пол Милсап (Атланта), Бруук Лопес (Ню Джърси) и още, и още.

Редовният сезон свърши. Започва голямото зрелище – плейофите.  

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията