Ева Карнейро - лекар на Челси

Женско царство

Топ 10 на най-влиятелните жени в английския футбол

Sportinglife
Sportinglife 18:45 ч., 09 Дек 2014
0
1278
Getty Images

10. Делия Смит - собственик на Норич Сити.

Тя е идол на домакините и звезда от телевизионния екран в последните 40 години. На кулинарния й авторитет би могъл да завиди всеки, а в ресторанта й са били шефове на всички футболни лиги. Делия Смит е автор и на книги с рецепти, които позволяват вечерята да бъде сготвена за 45 минути и след това да се насладиш на остатъка от футболната среща, например.

Тя направи много и за подобряване качеството на храните на стадиона. Непосредствено във футбола Делия се намесва само веднъж.

През 2005 г Норич губи от Манчестър Сити като домакин, феновете са отчаяни, футболистите – също. Тогава Делия напуска президентската ложа, излиза на трибуните и се опитва да повдигне духа на всичко. Това разбира се не помага особено и същия сезон Норич напуска Висшата лига. Благодарение на нейните инвестиции обаче на няколко пъти се завръща сред най-добрите.

9. Хедър Робатс - първата жена в съвета на директорите на футболната асоциация.

През 2006 г. тя е вицепрезидент на Милоул, а след това става първата жена на висок пост във футболната асоциация. Сега тя често критикува асоциацията за това че в нея има „твърде много бели мъже”, освен това се опитва да направи така че футболните ръководители да не попадат в скандали сами.

8. Рейчъл Андeрсън - първата жена агент на ФИФА.

Преди 15 години Андерсън, която вече има сертификат за агент, не била допусната до връчването на наградите на футболната асоциация само поради факта, че е жена. Заради това тя съди организаторите и печели, а през 2013 г. успява да се пребори на същата церемония за първи път в историята да бъда наградена и най-добрата футболистка на годината.

Върхът в кариерата й е през 90-те когато урежда трансфера на Джулиан Дикс от Уест Хям в Ливърпул за 3 милиона лири. По онова време това е рекорден трансфер за защитник. Сега Рейчъл е почетен председател на съвета на агентите към футболната асоциация.

7. Еми Ферн - първият съдия на мач на мъжки отбори във футболната лига.

 

Започва съдийската си кариера на 16 години и постепенно стига до позицията на четвърти съдия в мачове от четвърта дивизия. През 2010 г. сменя главния съдия, който получава контузия, 20 минути преди края на мача. Така тя става първата жена-съдия в историята на професионалния футбол в Англия.

Сега е резервен съдия в Чемпиъншип и на топ мачовете от женското първенство, както и в женските футболни турнири. Неведнъж е попадала в центъра на събитията след като мъжете треньори я обвиняват в некомпетентност, но всеки път тя се оказва по-близо до истината от тях. Наскоро тя изгони от терена Нийл Ленън в първия му мач като мениджър на Болтън. Ленън нарече решението педантично, но призна, че Ферн вече се ползва с авторитет.

6. Габи Логан - телевизионна водеща, дъщеря на футболист и бивша гимнастичка, която прави кариера в национални телевизионни мрежи – ITV и BBC.

15 годишната й кариера там я прави най-разпознаваемата жена във футболните среди. Тя се появява на екран преди мачовете от Висшата лига и Шампионската лига, прави интервютата след срещите, разговаряйки с всички треньори на националния отбор.

Върхът в кариерата си достига след преминаването в BBC и работата си в Match of the Day. След работата си на олимпийските игри през 2012 и Световното първенство през тази година вече е фигура от национален мащаб.

5. Маргарет Берн - изпълнителен директор на Съндърланд.

Преди да се заеме с футбола е адвокат и прекарва не малко време в полицейските участъци. По думите й светът на английския футбол е доста по-жесток и нямаш право да се отпускаш дори след приключване на работа.

В клуба тя отговаря за финансите, съгласува трансферите между треньорите и собствениците и следи за това клуба да се задържи на повърхността в тежката ситуация в тази част от Англия. Тя е единствената жена в две комисии на Футболната асоциация, но няколко пъти вече заявява, че на такова ниво никога не се е сблъсквала с дискриминация.

4. Джеки Оутли - водеща и коментатор.

Първата жена, чийто глас прозвучава в Match of the Day, а Дейли Мейл реагира на това с нелепа дискриминационна статия. Джеки обаче демонстрира чувство за хумор. Самата тя е играла футбол, успешно преминала е и изпит за треньорски лиценз, с което бързо оставя зад себе си болшинство мъже-експерти.

Сега нейните коментари могат да бъдат чути навсякъде - BBC, ITV и ESPN, по радиото, като коментатор на футбол, тенис, голф и ръгби.

3. Ева Карнейро - лекар на Челси.

От момента на назначаването й от бившия вече мениджър Андре Вияш Боаш до сега тя привлича вниманието на феновете най-вече със своята външност.

Никой не говори за това има ли полза клуба от нея или не.

За щастие тя се научи да използва популярността си, за да обяснява наистина важните неща: как играчите се възстановяват от контузии в тежкия календар, как се адаптират към часовата разлика на турнетата. Тя често участва и на конференции по спортна медицина и често обяснява, че за да попаднеш в света на футбола трябва просто да си професионалист.

2. Марина Грановская - помощник на Роман Абрамович, бъдещ генерален директор на Челси.

Тя работи с Абрамович вече 17 години, избягвайки каквато й да било публичност. Съдейки по новините от клуба обаче именно тя е човекът, който взема най-важните решения. Освен това е човекът, който управлява академията на Челси. През октомври 2014 г. досегашният изпълнителен директор Рон Гурлей подаде оставка и всички очакват на неговия пост да бъде назначена именно Грановская. Дори това да не стане обаче тя ще остане важна част от Челси и структурата на клуба.

1. Карън Брейди - вицепрезидент на Уест Хем, първа дама на футбола.

Започва работа в Бирмингам през 1993 г. , две години по-късно се жени за футболиста Пол Пескисолидо, а през 2010 г. става вицепрезидент на Уест Хем, собственици на когото са предишните й работодатели – Дейвид Съливан и Дейвид Голд. В Бирмингам се занимава с финанси и именно по нейно време клубът спира да плаща завишени комисионни на агенти и се справя с последиците от изпадането си от Висшата лига. През 2006 г. заедно със собствениците е разследвана за корупция, но за разлика от други участници в процеса не са им повдигнати обвинения.

Основната причина, заради която я считат за най-влиятелната жена в английски футбол са нейните политически способности и умението да преговаря. Последният й успех е кампанията по преместването на клуба на огромния Олимпийски стадион. Това че Уест Хем спечели битката с Тотнъм е изцяло нейна заслуга.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията