Неоправданите надежди

Баскетболната Евролига навлиза в решителната си фаза

Sportinglife
Sportinglife 19:00 ч., 11 Апр 2015
0
457

Баскетболната Евролига навлиза в решителната си фаза. След квалификации, редовен сезон, нови групи в топ 16, след три дни осемте най-добри отбора в най-престижната надпревара ще се изправят един срещу друг, за да определят тазгодишната четворка в състезанието.

Изиграните до тук двубои обаче откроиха и някои разочарования.

Анадолу Ефес

Многомилионният проект обещаваше да стане перлата в короната на прочутия специалист Душан Ивкович, но едва не се превърна в най-големия му провал.

Заради участието си в този експеримент Ивкович прекрати творческия си отпуск и се завърна в залата. В състава бяха привлечени редица звезди, компания им правеха най-големите млади надежди на турския баскетбол. Добавяйки към това собствения си голям треньорски опит и знания, специалистът се надяваше тима да се превърне в осмото чудо на света и за години напред именно това да е най-значимото явление в Евролигата.

Съвсем скоро обаче стана ясно, че ситуацията е съвсем различна.

И независимо, че Ивкович не спира да обяснява, че развитието на 17-годишния талант, получил едва сега игрова практика и преминаването на по-високо ниво на играч като Дарио Шарич, за него са по-важни от медалите, за всички е ясно, че това е само опит да се намери доброто в иначе неубедителната игра на тима от Истанбул.

За целия сезон до сега съставът загуби почти толкова срещи колкото спечели: 12-11.

Особено неубедително бе представянето в топ 16 където пораженията бяха повече от победите – шест победи срещу седем загуби. Истинско чудо бе класирането им за плейофите. И до голяма степен това се дължи на привличането на Том Уертел, който преди това бе основен играч на основния им съперник Каха Лаборал.

Липсата му попречи на Каха да спечели испанското дерби с Уникаха и да си осигури участие в плейофите, сътворявайки една от най-големите сензации в турнира.

Уникаха

Добре скроеният състав от Андалусия имаше проблем с психологическата устойчивост и увереността в системата на Жоан Плаза. Тима се люшкаше от крайност в крайност и в резултат бяха загубени ценни точки. Положението се усложни от отсъствието на ярко изразен лидер, който би могъл да внесе баланс в отбора и да контролира отбора.

Преди това с подобно отговорност бе натоварен Зоран Драгич, но с отиването на словенеца в НБА отбора загуби основен координатор на действията на тима. И това в крайна сметка костваше мястото на Уникаха в плейофите.

Милан

През миналия сезон „росонерите” за първи път от дълги години станаха шампион на страната си и бяха близо до Финалната четворка на Евролигата. Съхранявайки основата на тима и прибавяйки няколко добри попълнения на полусезона, тимът планираше да развие своя успех.

Но италианския тим така и не успя да постигне баланс между отделните линии.

Милан играеше така истерично, както се държеше на скамейката старши треньора Лука Банки. Но преди всичко „червено-черните” изразходваха емоциите си дълго преди финалната сирена и губеха интерес към ставащато като в края на срещите винаги минаваха в спокойно темпо.

От това пък се възползваха съпрениците, дори онези, които иначе отстъпваха на италианския тим по класа. Не е изненадващо, че при такъв развой на събитията Милан изобщо не стигна до плейофите.

Хави Паскуал

Към самия тим на Барселона няма как да има претенции – качеството на . играта и ефективността на изпълнителите бяха почти винаги на ниво.

Изключение беше само единият мач с Реал (Мадрид) загубен с разлика от повече от 20 точки. Разочарова обаче позицията на каталунците и старши треньора им в това число в друг смисъл.

Разбирайки за интереса към Марио Хезон от чуждестранни отбори, който изведнъж стана от абстрактен съвсем реален, треньорския щаб съкрати рязко игровото време на вундеркинда, при това още в момента, в който на трибуните се появиха скаутите от НБА.

Така каталунците се надяват да съхранят хърватина още поне за година в своя състав. Колко ярко може да блести този брилянт в короната на „синьо-червените” си пролича по време на домакинския мач с Реал (Мадрид), в който Марио за четвърт час игра отбеляза 15 точки.

Още за Евролигата

Съперниците за плейофите

Реал (Мадрид) – Анадолу Ефес

Фенербахче – Макаби (Тел Авив)

ЦСКА (Москва) – Панатинайкос

Барселона – Олимпиакос

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията