Може ли България да организира голям футболен форум?

Страната ни трудно ще вземе домакинство на по-голям форум във футбола

Анна Николова
Анна Николова 09:40 ч., 03 Апр 2015
0
424
Lap.bg

„Сигурен съм, че след това ще можем да приемаме и по-големи футболни форуми. Просто трябва да завършим още няколко добри стадиона”.

Това обяви спортният министър Красен Кралев преди тегленето на жребия за Евро 2015 по футбол за юноши до 17 години. Шампионатът на Стария континент е най-голямото спортно събитие, на което страната ни е домакин в последните над 10 години. И сериозен тест – не само за националния тим, но и за страната ни като организатор.

С днешна дата обаче думите на министъра за по-голям форум изглеждат абсолютна химера.

Защото проблемът не е само до появата на стадион с голям терен, но и тренировъчните игрища и отношението на държавата.

Без български съдии на Евро 2015

25 ще бъдат съдиите, които ще свирят на това европейско първенство.

Всички те обаче ще бъдат чужденци и ще бъдат настанени в Сливен.

Родните съдии ще им помагат единствено извън терена, нито един от българските рефери няма да ръководи двубой на форума. 

Именно двете неща бяха препъни камъка при организацията на предстоящото Евро 2015. Защото разпоредбите на УЕФА в тази възрастова група са ясни и категорични: тренировъчния терен трябва да е на максимум 20 минути с автобус от хотела, в който е настанен отбора.

По тази причина по първоначален план в домакинството на България бе включен и Пловдив. Там трябваше да са настанени 8 отбора, същата цифра бе предвидена и за регион Бургас.

Стадионите, които трябваше да се използват бяха реновираният стадион „Христо Ботев” и стадион „Берое” в Стара Загора, а тренировъчната база трябваше да е в Коматево. Да, ама не.

Ситуацията около КТБ забави ремонта на стадион „Христо Ботев” и наложи промяна в плановете. За да бъдат използвани останалите съоръжения в града те трябваше да бъдат сериозно реновирани.

По тази причина община Пловдив кандидатства за финансиране по специално създадена от предишното правителство програма за регионите за сумата от 1,4 милиона лева.

Същото направи и община Бургас като общата сума, която трябваше да бъде получена от правителството за общините за организация на този форум бе 4 милиона лева. По различни причини обаче това не се случи, въпреки декларираната държавна подкрепа за шампионата.

Така се наложи футболният съюз да прекроява сериозно плановете за домакинството, за да не бъде загубен форумът.

Всички отбори се преместиха в регион Бургас, където все пак тренировъчните терени са повече и могат да бъдат реновирани с по-малко средства. И вместо с 4 милиона лева само за ремонт на съоръженията, на БФС като организатор се наложи да се справя със същата сума като цялостен бюджет на първенството.

Кмет и министър откриват шампионата

Спортният министър Красен Кралев и кметът на Стара Загора Живко Тодоров ще открият Евро 2015 на стадион „Берое” на 6 май.

От община Стара Загора вече подготвят и специална програма, подробностите трябва да станат ясни в следващите дни.

Първият двубой на шампионата е между България и Хърватска, срещата започва в 19,00 часа на 6 май. Следващите двубои на България ще се играят в Бургас, докато Стара Загора ще домакинства на останалите 14 тима в шампионата.

Мачовете, които се играят на стадион „Берое” и на стадион „Лазур” пък ще бъдат излъчвани пряко по Евроспорт.

При това половината от тези пари са от УЕФА – 2 милиона лева. Държавната подкрепа се изрази в едва 850 000 лева.

Така всеки от 16-те отбора участници на Евро 2015 ще трябва да пътува 300-километровото разстояние, което дели Поморие и Стара Загора.

Защото стадион Берое е един от малкото у нас в сравнително добро състояние. И логично към него имаше най-малко забележки от УЕФА и най-малко работа за вършене.

Съоръжението разполага и с перфектна тренировъчна база, но няма как тя да бъде използвана по-същото време когато на представителния тим предстоят решаващи мачове в шампионата и когато още не са завършили националните шампионати на юношеските формации.

В Стара Загора има и втори стадион, но там в момента текат ремонтни дейности по проект и това също го прави неизползваем.

Заради всичко това думите на министър Кралев, повторени и от Борислав Михайлов изглеждат по-скоро като химера. Или като пожелание за далечното бъдеще, но не и като реалност, съобразена с условията в България. 

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията