Тенисът закъса с числата

Защо този могъщ спорт не разчита на анализа?

Sportinglife
Sportinglife 16:05 ч., 02 Апр 2015
0
394
GETTY IMAGES

Анализи, нови думи и идеи, вдъхновени от числата, правят океана на спорта все по-необятен.

В бейзбола ползват "WAR" (Wins Above Replacement), която дава пълно досие на всеки играч и неговия принос към отбора на базата на данни от всяко събитие на терена. В хокея разчитат на "Corsi", а във футбола и баскетбола ежемесечно се разработват концепции и се появяват акроними въз основа на статистическата бази данни.

Но в тениса новите думи и идеи са малко (ако изобщо има такива), защото числата, които да ги вдъхновят остават невидими за публиката.

Карл Бялик, водещо перо на статистическия сайт на ESPN FiveThirtyEight.com, често пише за тенис. Но не толкова често, колкото би му се искало. Самият той запален тенисист, казва, че въвеждането на повече аналитични данни ще е интересно за феновете и полезно за специалистите.

"Просто ми се иска журналистите, които пишат за тенис, да имат достъп до по-пълна и добра информация", казва Бялик.

Най-мащабното събиране на данни в тениса става чрез Hawk-Eye, визуална технология за проследяване, която бе въведена за преразглеждане на спорните топки.

Hawk-Eye следи движението на топката и играчите, и изследваното и изучаването на суровата база данни може да даде отговори на много въпроси.

"Чип и чардж или друга стратегия? Удар зад съперника или пред него. Как да атакуваш форхенда на Надал в сравнение с атаката на бекхенда му? Как скоростта на удара се отразява на възможността следващият удар да е грешен? Ето такива тактически въпроси, които описват как се играе тенисът и може би това как трябва да се играе."

Ястребовото око съвсем не предлага на почитателите на играта данните, които събира. Различните турнири разполагат със статистиките на Hawk-Eye, но не я правят обществено достояние. Около повечето надпревари кипи дейност само няколко седмици в годината и липсата на целогодишен персонал допълнително определя нисък приоритет на аналитичната дейност.

Най-много данни от Hawk-Eye се генерират на турнира в Индиън Уелс, на който има Ястребово око на всички кортове - дори в квалификациите. Директорът на турнира Стив Саймън казва, че "няма причина да се крият данните", но основната им роля е за "втори екран" за феновете, независимо дали става дума за приложение на турнира или за официалния сайт.

Над нивото на съответния турнир, данните се третират като лост за печалба, а не като нещо, което да става достояние.

Данните на турнирите от Големия шлем са брандирани от IBM, а основният фокус е върху "Keys to the Match", които са неясни статистики, които играчите трябва да постигнат, за да вземат победата.

WTA поверява статистиката си на SAP, чиито усилия са насочени да осигуряват данни в помощ на треньорите, както и различни инфографики. Голяма част от статистическия анализ на ATP се спонсорира от FedEx...

Грег Шарко от медийния отдел на АТР твърди, че в мъжката верига постоянно се търсят нови показатели за увеличаване на статистиките, но свободният достъп до базата данни е "нещо, за което не сме мислили".

Но настрана от данните на Hawk-Eye, дори и най-простите статистики, като тези от съдиите на стола - кой печели точката, ас, двойна грешки и т.н.са достъпни за всеки мач в медийните центрове на турнирите, но не се събират или архивират за обществено или научно ползване.

Джеф Сакман, който работи в областта на бейзболната статистика и анализи в продължение на десетилетие, ползва данни в този спорт от повече от век. В тениса обаче той не може да открие нещо подобно.

"Ако искате да знаете каква е вероятността да се види нов ас, след като току що е имало такъв или каква е да бъде върнат веднага пробив... Всеки въпрос, който зависи от едно нещо да се случи, защото се е случило нещо друго. Затова статистиките могат да свършат голяма работа", казва Сакман.

Той започва да вади данни от ATP, WTA, ITF и за две години създава платформата Tennis Abstract.

"Нещата ги има, но просто е въпрос на време информацията да бъде поставена в една база данни."

Наскоро Сакман публикува в своя блог Heavy Topspin точка по точка данните от турнирите от Големия шлем през последните четири години, както и суровите данни от повече от 700 мача, които той и доброволци придирчиво са записали удар по удар през последните две години.

Оскъдността на данните в тениса прави така, че Сакман е единственият представител на спорта на Sloan Sports Analytics Conference през февруари.

"Беше доста самотно. Срещнах се с няколко интересни хора, които се интересуват от тенис, но това е една малка, малка част в сравнение с големите спортове, както можете да си представите."

"Хората, които ще плащат за статистика и тези, които ще управляват анализа занапред, са тези, които трябва да вземат мултимилионни решения. Ако сте генерален мениджър на Yankees, ще ви струва милиони долари, за да се убедите, че трябва да купите или да продадете някого. Трябва да знаете какъв е приносът на всеки отделен играч към отбора. Това е, към което са насочени повечето от анализите. Ако отборът спечели 100 мача през сезона, шефовете имат визията кое как се е случило и кой какъв принос има за успехите."

"А в тениса, ако Роджър Федерер спечели мача, това е 100% негова заслуга, нали? Не е нужно някой с таблиците да дойде да ти каже дали заслугата е 70% на Роджър и 30% на треньора му Северин Люти. Така че - няма смисъл да търсим нещо подобно."

Но без достъп до числата, за да се докаже или опровергае потенциално погрешно схващане, треньорите, анализаторите, играчите и журналистите са принудени да разчитат повече на установените схващания, отколкото на реални доказателства.

"Не казвам това, за да критикувам коментаторите, но ако човек се вслуша в думите им, ще чуе толкова много недоказани твърдения. Излиза, че целият тенис свят се приема за даденост. Може би са прави, но няма доказателства. Схващането е, че има по-голям шанс за пробив, веднага след като си бил пробит. Но ние нямаме доказателства дали е така. Никой никога не се вглъбявал в тези неща", завършва Сакман.

Източник: "The Guardian"

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията