Франк де Бур: Не искам шейх в Аякс, а финансов феърплей навсякъде

Никога не е имало по-добър футболист от Йохан Кройф – в Аякс, в Европа, в целия свят въобще.

Sportinglife
Sportinglife 09:00 ч., 31 Март 2015
0
1284
Getty Images

Не чувствате ли аура около себе си? Германската легенда Руди Фьолер казва, че световен шампион се става за цял живот. Същото е и с Шампионската лига.

Така е. Но не мога да кажа сега на моите футболисти: „Вижте аурата ми!” Искам отново да изживея такъв ден.

Успехите на Франк де Бур

Като футболист

- Пет пъти шампион на Холандия с Аякс
- Два пъти носител на купата на Холандия
- Три пъти носител на суперкупата на Холандия
- Носител на Шампионската лига
- Носител на Купата на УЕФА
- Носител на суперкупата на Европа
- Носител на Междуконтиненталната купа
- Един път шампион на Испания с Барселона
- Четвърти на Мондиал 98

Като треньор

Четири пъти шампион на Холандия с Аякс
Един път носител на суперкупата на Холандия
Втори на Мондиал 2010 като асистент

В онази нощ във Виена Аякс имаше златно поколение – вас, брат ви Роналд де Бур, Едгар Давидс, Патрик Клуйверт, Кларънс Зеедорф и Марк Овермарс. Имахте ли чувството „сега или никога” преди мача?

Съзнавахме, че този отбор няма да се запази дълго и че вероятно повече всички няма да се съберем на едно място. Истинското чувство, че сме наследници на великия Аякс от 70-те години усетихме, когато спечелихме междуконтиненталната купа срещу Гремио в Токио през ноември.

Тогава вече нашият отбор се разпадаше. Зеедорф вече бе отишъл в Сампдория, Клуйвертс и Давидс се бяха разбрали с Милан, а Овермарс с Арсенал. Скоро всички си отидохме.

Кога дойде краят на този Аякс?

През сезон 1996/1997, около две години и половина след триумфа в Шампионската лига, загубихме мач от НАК (Бреда). Съперникът просто игра много по-добре от нас. Попитах на брат ми: „Още ли сме Аякс, който доминира винаги?” Роналд само поклати глава.

Пред 1999 година двамата отидохте в Барселона. Щяхте ли да продължите в Аякс, ако златното поколение бе останало?

Тогава бяхме почти на по 30 години. На тази възраст не се отказва на Барса.

Не са ли вашите трансфери експорт на мита Аякс?

Вярно е. Зеедорф спечели Шампионската лига с Милан и Реал, а Давидс стана моторът на Ювентус. Нвакво Кану беше част от непобедимия Арсенал. Цяла армия от юноши на Аякс последва Луис ван Гаал в Барселона.

Под някаква форма всички тези клубове са градени върху раменете на Аякс.

Може ли да има „тики-така” без тотален футбол? Може ли играта на Байерн при Пеп Гуардиола да се прилага без влиянието на Аякс?

Аякс има огромен принос за световния футбол. Но и отборът ни от 1995 година е повлиян от други. Най-вече от Ринус Микелс и Йохан Кройф с тоталния футбол от 70-те. Те пък са наследници на Джак Рейнолдс, който е бил треньор на Аякс от 1915 до 1949 година. Тогава отборът е бил изключително офанзивен. Никой не държи патента за красив футбол.

Бяхте асистент на Берт ван Марвайк в националния отбор, когато Холандия стигна до финала на Мондиал 2010. Защо играхте толкова слабо на финала срещу Испания?

Мислите, че сме излезли от релси? В подготовката за турнира, а и по време на него направихме прекрасни мачове. Но във финала нашите момчета твърде бързо разбраха, че в този момент Испания е непобедим отбор.

Съперникът ни умееше във всяка секунда да сменя темпото и тактиката. На почивката на финала, а и в продължението ние също опитахме. В този момент това беше невъзможно. Бяхме принудени отстрани да гледаме как нашите национали се поддават на емоциите и биват разкъсани.

Половин година по-късно станахте треньор на Аякс и вече имате четири титли. Отборът не бе ставал първи седем години. Как го постигнахте?

Не е заради победата над Милан във финала на Шампионската лига през 1995 година. Може би съм принесъл манталитета оттогава. Играта на Аякс винаги е базирана на комплексна архитектура.

Тя не е само благодарение на дългогодишно образование, а носи в себе си идентичността и философията на клуба. Аякс става шампиион, когато в школата заиграят повече такива момчета. Аз успях да ги намеря.

В момента в Аякс играят 12 момчета от школата. Расте ли ново златно поколение?

Ако ме питате дали Аякс отново ще спечели Шампионската лига, ще ви отговоря така – сега това е утопия.

Защо?

С отбор, чиято средна възраст е 22 години, такъв турнир не може да се спечели. В Шампионската лига е нужен опит.

Футболистите трябва да знаят как се побеждава на „Камп Ноу”, „Стамфорд Бридж” или „Вестфаленщадион”. При това не само еднократно, а по принцип.

Но вашият Аякс ще става по-зрял.

Аякс е като университет, който зарежда могъщите финансово клубове с футболисти. Когато дойде доброто предложение, всеки напуска. Ние нямаме с какво да спираме играчите.

Ще ви изброя няколко имена от последните години – Уесли Снайдер, Рафаел ван дер Ваарт, Томас Вермален, Златан Ибрахимович, Луис Суарес и последно Дали Блинд. Представете си ако те играеха днес в Аякс?

Правилото „Босман” от 1995 година навреди ли тежко на футбола в последните 20 години?

Категорично! И преди беше трудно клуб като Аякс да задържи играчите си и да гради дълго време отбор. Но никой не можеше да напусне, защото му е изтекъл договорът. Клубът имаше думата.

Това ядосва ли ви?

Нямам избор и трябва да го приема. Но според мен е опасно за футбола като цяло. Все по-рано играчите напускат клубовете, които са ги изградили.

Много често трансферът не е в следващия по ранг клуб, а направо в най-големия. Момче като Мартин Йодегаард няма да дойде в Аякс, където може да се развие още повече, а отива направо в Реал. Там получава по 100 000 евро на седмица, а е едва на 16 години!

Не е редно да взима колкото един Алваро Арбелоа например, който е световен шампион. Освен това никой не може да гадае дали това момче ще се развие. Перверзно е.

Мечтаете ли някой шейх да купи Аякс?

Не! Надявам се, че УЕФА ще спазва стриктно финансовия феърплей. Когато всеки пресмята точно приходите и разходите, Аякс ще има много по-големи шансове в Европа.

Вярвате ли го?

Надявам се, че ще се изненадам положително.

Холандското първенство не е особено силно. Могат ли младите футболисти да се развият достатъчно е Ередивизия?

Тук все още играят ПСВ Айндховен и Фейенорд, големите ни съперници, с които се борим. Мисля, че е по-напрегнато от Бундеслигата с Байерн.

Какво предпочитате – победа над Камбуур или загуба от Барселона?

Загубата. Защото от нея ще научим нещо. Ако не се учим от грешките си и не ндграждаме след всеки мач, няма да ни помогне и финансовият феърплей.

Защо Аякс не купи някой скъп и опитен футболист за големите мачове?

Миналото лято много искахме Ван дер Ваарт. Но за съжаление той прецени, че не е изпълнил мисията си в Хамбургер. В холандската лига няма футболисти над 30 години, които да са атрактивни за нас.

Модата сочи към американската Мейджър лига заради астрономическите заплати, които се дават. Нито можем, нито искаме да се борим с тях.

Ако можехте да върнете на терена някой футболист от историята на Аякс?

Щях да избера Йохан Кройф. Нямам никакво съмнение. Никога не е имало по-добър футболист – в Аякс, в Европа, в целия свят въобще.

Кройф е съветник в Аякс. Често ли говорите с него?

На всеки два месеца.

В канцелариите на клуба или философски пред камината?

Съчетание между двете. Аякс е отбор, който е здраво стъпил в корените и традициите си. Искам да останем верни на тях.

Колко още ще сте верен на Аякс?

Имал съм примамливи предложения, например от Тотнъм. Но както виждате, още съм тук. Още не съм си свършил работата в Аякс.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията