Българин е либеро №1 в европейския волейбол

Теди Салпаров със златен медал и индивидуална награда в Шампионската лига

Sportinglife
Sportinglife 22:10 ч., 29 Март 2015
0
158

Българският национал Теодор Салпаров спечели индвидуалната награда за №1 на поста либеро в тазгодишната волейболна Шампионска лига. Теди получи приза минути след като заедно с тима си Зени (Казан) спечели и златните медали. На финала руският отбор се наложи с 3:0 над полския Асеко Ресовия (Гжежов) където играе друг наш национал – Николай Пенчев.

За Зенит това е трето злато от петте участия на тима във финалната фаза. В историята си руският клуб има още сребърен и бронзов медал. С успеха отборът, воден от бившия селекционер на Сборная Владимир Алекно, продължи традицията руски клуб да е №1 в Европа. В предишните три сезона титлата бе притежание на Зенит, Локомотив (Новосибирск) и Белогорие (Белгород).

Наградата за най-полезен състезател отиде при кубинецът Вилфредо Леон. Той взе и едното от двете отличия за най-добър краен нападател. Във витрината на Зенит попадна още едно индивидуално отличие – това на Максим Михайлов, който стана диагонал №1.

„Загубихме от най-добрия отбор в Европа, макар че в никакъв случай не съм недоволен от изявите на моите играчи”, коментира треньорът на Асеко Ресовия Анджей Ковал.

Превъзходството на съперника признаха и капитанът на Асеко Ресовия Лукаш Перловски и звездата Йохан Шьопс. „Зенит просто бяха по-добрият тим. Ние обаче сме доволни от изявите си в Берлин”, заяви Перловски. „Притиснаха ни и блокадата им заработи без грешка. Победата им бе напълно заслужена”, коментира Шьопс.

„Не ни бе никак лесно, защото пред нас имаше само една възможност: да спечелим. Дойдохме в Берлин с тази цел. Затова като цяло волейболът, който демонстрирахме бе скован. Но когато имаш играчи като Вилфредо Леон, Максим Михайлов, Мат Андерсън е ясно, че те и в трудна ситуация ще се справят.

Искам да благодаря на организаторите – това бе един невероятен уикенд.

Благодарен съм и на нашите фенове. Ние винаги сме били окъпани от слава, но до голяма степен заслугата затова е и на привържениците ни. Да не мислите, че е лесно да се играе пред празни трибуни?

Затова тази победа, този успех е общ. Все пак не играехме на съседната улица в Казан, а в друг град и друга дръжава. Надявам се, че те ще продължат да ни подкрепят по същия начин”, заяви треньорът на победителите Владимир Алекно.

Още от Шампионската лига

Дебютантите приключиха с медали

Два от четирите участника във финалната фаза на Шампионската лига бяха абсолютни дебютанти в този етап от надпреварата – домакините от Берлин и полския Асеко Ресовия.

И двата тима обаче приключиха надпреварата с медали – поляците със сребро, домакините от Берлин с бронз след като се наложиха с 3:2 над другия полски тим СКРА (Белхатув).

„Преди три години си поставихме за цел да приемем като домакини финалната четворка и този уикенд това стана реалност.

Съжалявам за загубата в полуфинала, но по-важното е че се върнахме по-силни и успяхме да осъществим още една мечта – спечелването на медал.

Искаме да споделим радостта си с всички фенове, на които сме невероятно благодарни за подкрепата. Имаме най-добрите привърженици в цял свят”, емоционално обяви капитанът на Берлин Скот Тузински. „Гордея се с отбора си. Щастлив съм, моментът е много емоционален”, коментира треньорът на бронзовите медалисти Марк Лебедев.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията