БФС най-накрая взе важни решения

Титулярно място за играч до 21 г. и задължително осветление от сезон 2016-2017 г.

Sportinglife
Sportinglife 18:55 ч., 28 Март 2015
0
672
Lap.bg

БФС се събра на малко неочакван съботен изпълком, но си струваше. Обсъдиха се важни неща, и по-важното – взеха се две решения, които ще имат реален ефект върху планирането, финансовото деловодство и стратегията на клубовете.

От сезон 2016-2017 г. стадионите в „А” група ще бъдат лицензирани само, ако имат осветление. Такива в момента са тези на ЦСКА, Левски, Лудогорец, Литекс, Локомотив (Пд) и Берое. Тоест – на половината отбори. Изискването е основно на телевизията, даваща парите за правата на излъчване на първенството, защото така тя може да определя часовете на мачовете и да нарежда повече двубои в праймтайм часове.

Второто задължително условие за сезон 2016-2017 г. е всеки отбор да вписва поне по един играч до 21 г. в титулярния състав. Мярката е драстична, но се прави с цел подобряване на работата в клубовете с юношите и младите играчи.

Обсъждаше се и темата с предложението отборите от елита да имат дублиращи състави, които да играят в „Б” група.Такава практика има в Испания, като целта е пак да се създаде по-конкурентна среда за обиграване на добри млади играчи и подготвянето им за първия тим.

Най-вероятно тази схема ще бъде гласувана още за следващия сезон, но решението остана за следващото заседание.

Президентът на БФС Борислав Михайлов не пропусна и темата с лицензите на ЦСКА и Левски, които призоваха феновете да дарят пари и да помогнат.

„Разговарях с министъра на спорта – каза Михайлов. - Това подаряване на акции трябва да бъде контролирано от държавата. Аз винаги съм помагал с каквото мога, но тук случаите са доста по-сложни. "А" група без Левски и ЦСКА е трагичен план.

Все пак Глазгоу Рейнджърс отиде в четвърта дивизия на Шотландия. Никой не иска ЦСКА и Левски да не са в "А" група. Въпросът е, че си има правила. Изпълкомът не се занимава с лицензи. Ако Лицензионната комисия отнеме лиценза на някой клуб, има обжалване пред Апелативна комисия. Срокът е ясен...”

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията