Хищникът Дрогба върна годините назад

Котдивоарецът е перфектният дубльор на Диего Коща

Sportinglife
Sportinglife 13:10 ч., 04 Дек 2014
0
49
Getty Images

Завръщането на Дидие Дрогба в Челси криеше рискове да е криволичене в нищото и сантиментално пътешествие обратно към дома за един застаряващ нападател.

Но изведнъж котдивоарецът върна годините назад и загатна за славните мигове, които имаше със синята фланелка.

В последните седмици основният акцент падна върху възраждането на Франк Лампард в Манчестър Сити, след като халфът бе освободен от Челси през лято, но бившият английския национал не е единственият 36-годишен ветеран, който прави голямото си завръщане във Висшата лига през този сезон.

Решението на Лампард да подсили Сити може и да бе възприето като срам за Челси, но не е чак толкова болезнено, тъй като лондончани водят с 6 точки пред шампионите.

Ходът на Моуриньо с връщането на Дрогба обаче изглежда блестящ.

Как ще се справи Челси в отсъствието на Диего Коща в лондонското дерби с Тотнъм бе въпрос, който мнозина си задаваха преди мача в сряда вечерта на "Стамфорд Бридж".

Бившият голмайстор на Атлетико Мадрид започна стремглаво пътя си в Англия, но бе наказан за този двубой.

Моуриньо отлично знаеше, че с буйния си нрав на терена натурализираният бразилец е уязвим от санкции и връщането на Дрогба бе ход изпреварващ събитията.

Така в тимовия лист на Челси за дербито се появи Дидие.

По-рано през сезона Жозе дари африканеца с титулярно място срещу Шалке у дома в Шампионската лига, което бе прието като жест към човека, който донесе трофея през 2012 г. в мач, сложил точка на ерата му в Челси.

Срещу Шалке Дрогба пропусна две добри възможности и присъдите заваляха: той е твърде стар и няма нищо общо с футболиста, който беше преди няколко години.

Краката му бяха натрупали твърде много мачове и го бяха носили като стрела в твърде много битки. Желанието му си бе все същото, както преди, но докосването му сякаш се бе променило, агресията му се бе притъпила, а физическата му форма бе далеч от тази, с която стана емблематичен за феновете на Челси.

Това вероятно беше така, но какво ще кажат критиците сега?

В прав текст

Както почти винаги, Моуриньо се оказа прав. Решението му да върне Дрогба сработи. Без съмнение той е идеалният дубльор на Коща.

Както почти винаги, Моуриньо се оказа прав. Решението му да върне Дрогба сработи. Без съмнение той е идеалният дубльор на Коща.

В рамките на три минути котдивоарецът бе човекът, който реши дербито с Тотнъм, след като "шпорите" владееха инициативата преди експлозията на Дидие. Дрогба беше олицетворение на мощ и присъствие. Галеше топката както преди и разчиташе на бруталния си инстинкт.

Той показа, че нападенито на Челси не е Диего Коща и всички останали.

За първия гол се изправи срещу пазача си и действа като стена, след което осъществи така важното двойно подаване с Еден Азар. За второто попадение застана блестящо между двама бранигели и предвиди с точност до сантиметър хитрия пас на Оскар, пронизвайки Юго Лорис. Пас, чудесно поемане, леко побутване с външната страна на ходилото и безпощаден изстрел с вътрешната...

На почивката Ян Вертонген изглеждаше вглъбен, а в погледа му се четеше гняв. Като опитен бранител, той явно разбираше, че е бил тотално надигран от Дрогба. Но това е познато чувство за отбраната на "шпорите", когато на терена е Дидие. В последните си девет мача срещу Тотнъм той има пет попадения и четири асистенции.

Котдивоарецът вече е с пет гола през сезона, включително и юбилейното попадения №50 в евротурнирите, което падна срещу Шалке в Германия миналата седмица.

Не е зле за стрелеца, когото мнозина отписваха.

Срещу Тотнъм излезе за второто полувреме, въпреки че започна да накуцва още преди почивката.

Дидие определено върна годините назад, но това не променя факта - той е на 36.

След още няколко добри отигравания, голмайсторът направи жест към Моуриньо, а Жозе изпрати Лоик Реми да загравя. Дидие бе свършил работата си, но бяха привършили и силите му.

"Стамфорд Бридж" стана на крака, за да изпрати героя си, а овациите продължиха дълго. Челси се бе справил без Диего Коща без да се усети отсъствието му нито за миг...

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията