Ако и сега Томов успее, ще надмине Дейвид Копърфилд

ЦСКА е по-добре от лятото на 2013 година и този път съществуването не е поставено на карта

Джони Кейджов
Джони Кейджов 08:50 ч., 27 Март 2015
0
383
Lap.bg

Лупи, Сашо Апашо... Това са два от прякорите на Александър Томов, когато някой иска да го обиди. Някои в ЦСКА още го обвиняват за отнетия лиценз през 2008 година.

Тогава най-големият грях на Томов бе фактът, че не дооцени ситуацията. Медиите предупреждаваха за лиценза седмица по-рано. Томов водеше консултации с БФС и там го уверяваха, че проблеми няма. Но... за 800 000 лева към НАП, спорни или не, най-добрият тим на ЦСКА в демократично време бе изваден от Шампионската лига и с това се разпадна.

През 2013 година Томов получи своя шанс за реванш.

ЦСКА бе на ръба на изчезването. Нямаше отбор, нямаше клуб, имаше едно писмо до БФС, с което клубът се отказваше от участие в професионалния футбол.

Днес ЦСКА отново е на ръба.

Не е стъпил чак толкова близо, колкото преди две години. Но пак животът на най-успелия футболен клуб на България е заложен на карта.

В прав текст

За разлика от 2013 година ЦСКА сега има отбор.

За разлика от 2013 година ЦСКА сега има отбор, който до преди месец бе първи в класирането. Има стадион, който вече прилича... на стадион.

Същото се отнася за прилещажите части и терените, построени от сдружението „ЦСКА Завинаги”.

Проблемът е, че няма пари.

Не може да се отрече смелостта на Томов. За пет дни политикът обяви, че се оттегля и само ще помага на делата на „Българска армия”.

Когато Юлиян Инджов и Петър Манджуков решиха да се оттеглят, без да се замисли Томов каза: „Връщам ще и се спася ЦСКА!”

Блъфира ли шефът на българските социалдемократи?

Има ли наистина 1,7 милиона лева, за да спаси европейския лиценз на ЦСКА до вторник? Кой ще го финансира? Останаха ли фирми, които да му дадат заем?

Все въпроси, чиито отговори са само в главата на Томов.

Ако успее да се справи и сега, той със сигурност ще надмине Дейвид Копърфилд.

Самият Томов се определи като боец. Това не може да му се отрече. Сам знае, че от този (пред)последен фокус зависи цялостната му кариера в българския обществен живот.

Няма как Томов да вярва на призива към феновете да направят дарение.

Най-малко не би било достатъчно заради липсата на време. Из социалните мрежи много фенове се зоват един друг да изтеглят парите си, дадени за акции преди година при неуспешното IPO.

Според неофициална информация сумата е около 700 000 лева. И половината от тях да се трансформират в дарения, то ЦСКА ще покаже истинска запалянковска мощ. И ще се докаже като котка с девет живота.

Интересно е какво ще се случи със заложените при Инджов и Манджуков акции.

Дългът към тях е около 4 милиона лева и няма нищо общо с тези 1,7 милиона лицензионни дългове. Много е вероятно на 1 април и не на шега те да станат главните акционери в ЦСКА.

Очевидно не го желаят.

Бизнесмените твърдят, че няма да си искат вложените пари. Томов предложи да дадат акциите на различните фенски фракции. Но ако не го направят?

И ако наистина не желаят повече да се занимават с футболния клуб, то може да се превърнат в гробокопачи на ЦСКА от нов вид. Да, то тях ще се нареди и Томов. Но това едва ли ще ги топли. Затова най-добре политикът да прави финансови фокуси и да спаси лиценза. А е едрите бизнесмени да излязат с чест от пълната лудница, в която участваха в последните няколко дни.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията