Ветераните срещу дебютантите

Финалите на Шампионската лига ще се играят по план въпреки катастрофата във Франция

Sportinglife
Sportinglife 07:30 ч., 26 Март 2015
0
84
Zenit-kazan.com

Два отбора ветерани в участията си в решителни срещи и два отбора дебютанти ще се срещнат тази година във финалната фаза на волейболната Шампионска лига.

Домакин на проявата, която е този уикенд, е „Макс Шмелинг Хале” в Берлин. Като организатор директно за тази фаза още след групите се класира Берлин Ресайклинг Волейс. За тима това ще бъде първо участие в тази фаза.

След двата кръга на елиминации правото да спорят за короната на най-добър отбор в Европа получиха още руския Зенит (Казан) и два полски клуба – Асеко Ресовия (Гжежов) и СКРА (Белхатув).

Поляците отново №1 в маркетинга

Дввата полски клуба, участници във финалната фаза на Шампионската лига – СКРА и Асеко Ресовия, доказаха за пореден път, че в страната и на клубно, и на национално ниво успешно се справят с превръщането на спорта в успешен маркетингов продукт.

Още преди седмици във фенмагазините на двата клуба, както и онлайн, бяха пуснати за продажба специално изработени фланелки за Шампионската лига.

Тези за феновете на СКРА са в жълто и черно, докато тези на Асеко Ресовия – в червено. Очаква се хиляди полски привърженици да присъстват на срещите през уикенда.

Зала „Макс Шмелинг Хале” в Берлин е с капацитет малко над 9000 зрители, а билетите за срещите отдавна са разпродадени.

За Зенит (Казан), в чийто състав се очаква да бъде и българският национал Теодор Салпаров, това е пето поредно участие във финалната четворка.

На два пъти тимът стига и до титлата, като в Русия изчислиха, че това става винаги когато във финалната фаза няма друг тим от страната. В останалите два случай Зенит губи още на полуфиналите.

На страната на Зенит е още една традиция – през последните три сезона шампионът в Европа неизменно е руски клуб.

„Ще опитаме да продължим традицията. Няма да ни бъде обаче никак лесно да се справим с добрата блокада и мощни атаки на домакините”, коментираха от ръководството на клуба пред руските медии.

С едно по-малко са участията на полския СКРА във финалите. За тима от Белхатув това ще бъде четвърти опит да станат №1. До този момент тимът има два бронзови медала (2008 и 2010 г.) и един сребърен (2012 г.). Сега целта е само една – златото.

„От него все още ни делят две крачки – полуфиналът и финалът. Няма обаче никакво значение колко пъти си играл на подобни форуми. Всичко зависи от състоянието на отбора в деня на мача”, заяви капитанът на СКРА Мариус Влазли.

Програма

17,30 часа: Официално откриване

18,00 ч. : Берлин Ресайклинг Волейс – Зенит (Казан)

21,00 ч. СКРА (Белхатув) – Асеко Ресовия (Гжежов)

14,00 ч. Мач за трето място

16,45 ч. Финал

Заб.: Началният час на двубоите е в българско време

За да стигнат поне до директната битка за златото волейболистите на СКРА ще трябва да преодолят съпротивата на други полски клуб – Асеко Ресовия. За тима от Гжежов това е първо участие в тази фаза.

В групите отбора, в чийто състав е и националът Николай Пенчев, бе повече от убедителен – първо място след пет победи и само едно поражение. Без проблеми тимът на Ресовия се справи и с плейофите и очаква дебютното си участие във финалната фаза.

Тежката авиокатастрофа станала над френските алпи преди дни постави за няколко часа провеждането на финалната четворка под въпрос.

След спешна сбирка на организаторите и ръководството на европейската волейболна конфедерация обаче стана ясно, че турнирът няма да бъде отлаган.

„Изказваме своята подкрепа към близките и приятелите на загиналите. По време на турнира ще намерим специален начин, по който да изразим съчувствието си. Турнирът обаче остава по план”, коментираха ръководните кадри на европейския волейбол след срещата.

Подобен прецедент вече имаше в историята на Шампионската лига. През 2010 г. домакин на финалите бе Полша, мачовете трябваше да се итраят на 11 и 12 април.

В деня на първите срещи обаче стана авиокатастрофа край руския град Смоленск, при която загинаха 96 души, сред които и полският президент Лех Качински. Заради трагедията турнирът се състоя едва в края на април.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията