15 причини Барса – Реал да е повече от мач

Политика, свинска глава и шпалир гравират историята на най-великото дерби

Sportinglife
Sportinglife 10:35 ч., 22 Март 2015
0
3718
Getty Images

Всички по света чакат с трепет Ел Класико. Споровете дали това е най-големият мач винаги ще се водят. Подобен трепет има за Бока Хуниорс – Ривър Плейт, за Селтик – Рейнджърс, за Манчестър Юнайтед – Ливърпул или за Милан – Интер.

Но ето 15 причини Ел Класико да е на върха. Това просто е повече от мач.

Англия и Барса срещу Реал

През март 1961 година двата съперника се срещат в осминафинал за КЕШ. Тогава срещу Реал е и английският съдия Реджинълд Лийф, който отменя четири гола на мадридчани. На реванша отново англичанин свири и дава дузпа за Барселона, която очевидно е измислена. Така Барса става първият отбор, който отстранява Реал в КЕШ.

Барса загърбва Реал за КЕШ

През 1955 година Реал и Сантяго Бернабеу са моторите на създаването на новия турнир КЕШ. Барселона е поканен да участва в организацията, но каталунците отказват. Като причина са отчетени прекаленото натоварване на футболистите и скъпите пътувания. И докато Барса си остава у дома, Реал спечелва първото издание през 1956 година.

Каталуния срещу режима на Франко

Мачът между враговете е бил приеман като двубой между националния тим на Каталуния и любимия отбор на диктатора Франко. По това време е било забранено да се говори на каталунски диалект. И единствено на мачовете феновете пеели песни на него. Роденият в Каталуния писател Мануел Васкес Монблан казва: „Франко беше луд фен на Реал. Съдиите го знаеха. Но обективните и субективните несправедливости срещу любимия клуб само допринасяха за антифранко настроенията в Каталуния.”

Трансферът на Алфредо ди Стефано

И до ден днешен в Каталуния са убедени, че не само съдийската помощ за Реал е идвала с нареждане на държавата. Същото се отнася за трансфера на Алфредо ди Стефано през 1963 година. Аржентинецът играл много контроли за Барса, когато се намесва Реал. След силен натиск каталунците са принудени да се откажат от нападателя, който в последствие става легенда на Реал.

Колкото и да е абсурдно, това е самият факт. След като Фиго премина от Барса в Реал през 2000 година, на първото дерби ръководството на „кралете” заповяда да не се позволява на португалеца да изпълнява корнери. Причината е да не бъде ударен с предмет от трибуните.

Свинската глава

Две години по-късно отново дойде Ел Класико, а тогава на Фиго вече му бе разрешено да бие корнери. Отговорът на феновете на „Камп Ноу” е познат – всякакви предмети летяха по бившия любимец, а най-голямата атракция бе свинска глава. Мачът бе прекъснат за 10 минути, накрая завърши 0:0. Но свинската глава се превърна в символ на омразата между съперниците.

Овации на крака за съперника

Само веднъж в историята фенове на съперника са ставали на крака, за да аплодират омразните гости. Случи се през 2005 година на „Сантяго Бернабеу”. При победата на Барселона с 3:0 на терена бразилецът Роналдиньо правеше чудеса. Бе брилянтен, вкара два гола. И в края на двубоя трибуните станаха и започнаха да му ръкопляскат.

Историческото 1:11

На 13 юни 1943 години феновете на Реал посрещнаха с ужасяващ арсенал от предмети Барселона. През второто полувреме каталунците отказаха да излязат на терена.

По нареждане на органите на реда отборът на Барса принудително продължи мача и загуби с 1:11. Това се смята за рождения ден на Ел Класико. Защото за първи път в спорта има и политическа намеса.

1500 евро за билет

На черната борса билетите за мачовете между Барса и Реал достигат често до 1500 евро. Телевизионно предаване за футбол, посветено само на Ел Класико, започва в полунощ и завършва с началния съдийски сигнал.

Финалът на бутилките

В Испания е забранено да се влиза с бутилки на стадионите. Тази повеля идва от финала за кралската купа между Барса и Реал на „Сантяго Бернабеу” през 1968 година.

Барса побеждава с 1:0, а разочарованите фенове на Реал хвърлят стотици бутилки по терена. Каталунците не успяват да направят почетна обиколка с купата. Подобно чувство изпитаха и в Реал, но през 1993 година. Тогава „кралете” спечелиха суперкупата на „Камп Ноу”, но вместо обиколка напуснаха терена под полицейски щитове.

През този сезон Барселона има шанс да направи жедуваната почетна обиколка. На „Сантяго Бернабеу” е финалът за кралската купа. Съперник на каталунците ще бъде Атлетик. От Реал правят постъпки в испанската федерация да смени арената на финала.

Във витрините на двата клуба трофеите не могат да се преброят.

Барса и Реал водят вечно преследване кой ще има повече. Каталунците се гордее с 22 титли, 26 купи и четири пъти е европейски шампион. Реал има 32 титли, 19 купи и десет пъти е европейски шампион. Барса има 175 000 членове, а Реал – 90 000.

Една от титлите на Реал удари като боксьор в корема Барселона. В Испания има традиция при спечелване предсрочно на титлата, съперниците да правят шпалир. За ужас на Барса големият враг стана шампион точно три дни преди Ел Класико. Обичаят бе спазен и каталунците ръкопляскаха на „кралете”.

32-ма футболисти са носили екипите на двата съперника.

Първият беше Лусиано Луис Рага, който премина от Реал в Барса. Най-скандалното изказване направи Самуел Ето’о. Още на 15 години отиде в Реал, но игра само един мач. Когато подписа с Барса, каза: „Реал е лайнян отбор!” По-късно Ето’о се извини.

През 2009 година Барселона победи Реал с 6:2 и това се смята за един от най-красивите мачове в историята на Ел Класико.

Близкият до Реал мадридски вестник „Ас” написа: „Така се играе футбол в рая.” Мнозина сравняваха двубоя с победата на Барса на „Бернабеу” с 5:0 през 1974 година, когато Йохан Кройф блестеше. Най-красивата победа от страна на Реал е 5:1 на „Камп Ноу” през 1963 година, когато в атака играеха Ференц Пушкаш, Алфредо ди Стефано и Франсиско Хенто.

Германското списание „Цайт” написва за мача: „Никога повече няма да има такова нападение – десет феноменални крака. Представете си Бах, Моцарт, Хайден и Бетовен да композират заедно в оперната зала в Залцбург – на едно и също пиано, на един концерт, по едно и също време. А Брамс да им е резерва.”

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията