Джокович пречупи Федерер и отново е „Кралят на пустинята”

Новак защити трофея си в Индиън Уелс с 6:3, 6:7(5), 6:2 за 2 часа и 20 минути

Павел Ангелов
Павел Ангелов 08:25 ч., 23 Март 2015
0
685
Getty Images

Новак Джокович оцеля с 6:3, 6:7(5), 6:2 в 38-ото издание на модерната класика с Роджър Федерер и защити титлата си от Мастърса в Индиън Уелс в повторение на миналогодишния финал. С този триумф Ноле изравни Маестрото, който също има 4 титли от турнира, който фенове и организатори наричат битката за „Краля на пустинята”.

Федерер започна двубоя леко лениво и с цели 7 непредизвикани грешки в първите 4 гейма рано-рано трябваше да спасява брейкпойнт при 1:2. Преди днешния двубой обаче, швейцарецът се беше измъкнал от общо 30 от последните 37 шанса за пробив на Джокович, а да не забравяме, че отрази всичките 7 възможности при триумфа с 6:3, 7:5 на финала в Дубай преди три седмици.

Перфектният финал

„И двамата сме щастливи да се изправим един срещу друг, защото играем много добре и сега е моментът да премерим сили”, категорично заяви преди двубоя Федерер. Джокович очевидно беше на същото мнение и коментира: „Това ще е най-добрият финал за мен, защото Роджър е играчът в най-силна форма в момента.”

Роджър се измъкна от затруднената ситуация с моментна стабилност от основната линия, но като цяло той се добра само до 2 от първите 13 разигравания над 4 удара. Тази статистика, заедно с едва 30% спечелени точки след втори сервис го изправиха пред 0-40 в следващото му подаване. Маестрото и този път се справи, но Джокович получи право на четвърти опит в същия гейм и парира поредната атака към мрежата на швейцареца с безмилостен минаващ удар.

Световният №1 взе всичките си 17 точки на първи начален удар и едничкият пробив му беше напълно достатъчен, за да затвори сета с 6:3. При 1:0 във втората част и Федерер най-накрая се добра до брейкпойнт, който Ноле бързо прати в история с категоричен сервис по правата. Нататък сърбинът не остави безнаказани няколко грешки на Маестрото и проби за 2:1. Джокович затвърди лесно и до 4:3 играеше с огромна лекота, която подсказваше, че скоро титлата ще се озове в ръцете му.

Тогава обаче, изключително високото му ниво най-после стигна момент на криза и неочаквана двойна грешка подари на Роджър брейкпойнт, който той материализира за 4:4. Няколко тихи гейма ни насочиха към тайбрека, където Федерер бъркаше, но Джокович бъркаше повече... и фатално. Световният №1 направи скандалните три двойни грешки, две от които обърнаха резултата от 5-4 до 5-6 точки и швейцарецът сграбчи шанса за решителен сет със 7-5 т.

Новак влезе в третия сет изчервен от ярост заради изпуснатия шанс и успокои нервите си с два бързи гейма. Последва обаче 12-минутна драма, в която сърбинът се измъкна от 4 брейкпойнта преди да се закопае сам с комбинация от двойна и непредизвикана грешка.

Федерер обаче изглеждаше изтощен психически и физически и сам направи рибрейка за 2:4 с третата си двойна грешка в мача. Нататък световният №1 нямаше повече проблеми и с нов пробив за 6:2 най-после прегърна четвъртия трофей от Мастърса в Индиън Уелс след 2 часа и 20 минути здрава битка.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията