Луис Енрике

Хаосът, който създава Луис Енрике, не се харесва на Меси

Треньорът на Барса прекалява с въртенето на състава и така пречи на аржентинската суперзвезда

Sportinglife
Sportinglife 13:35 ч., 03 Дек 2014
0
48
Getty Images

Барселона живее в състояние на хаос. Хаос, провокиран от един треньор, който променя посоката веднъж на всеки три дни, но все не успява да налучка верния път.

Тата Мартино го критикуваха заради неспособността му да промени нещата, но непрекъснатите вариации в стартовия състав при Луис Енрике смущават чужди, но и свои.

Във Валенсия пак беше ред на полузащитата. В неделя за първи път от началото на първенството Серхио Бускетс игра като десен халф, Шави като ляв, а Масчерано зае мястото непосредствено пред централните защитници.

Можем смело да заявим, че този експеримент не бе особено сполучлив но Луис Енрике не само че защити подхода си, но и заяви гордо, че „досега всичко върви добре, пък и в крайна сметка именно аз съм треньорът на Барса“.

Синьо-червена въртележка

В първите седмици Луис Енрике налагаше триото Ракитич – Бускетс – Иниеста. Всичко вървеше добре, преди да дойдат равенството с Малага и поражението от Реал. След двубоя на „Бернабеу“ Енрике спря да използва този вариант.

Оттогава наставникът на каталунците не спира да търси оптимално съчетание в средата на игрището. Най-много от експериментите като че ли спечели Шави, който започна сезона като твърда резерва.

Последната новост пък е използването на Масчерано като полузащитник, след като дълго време той се изявяваше като централен бранител.

Рулетката на Енрике

Всички варианти, опитани от Луис Енрике в средата на терена този сезон:

1. Иниеста – Бускетс – Ракитич (5 мача)
2. Рафиня – Бускетс – Ракитич (3 мача)
3. Шави – Бускетс – Ракитич (3 мача)
4. Иниеста – Бускетс – Шави (2 мача)
5. Шави – Сампер – Серхи Роберто
6. Шави – Масчерано – Серхи Роберто
7. Иниеста – Масчерано – Ракитич
8. Рафиня – Масчерано – Ракитич
9. Бускетс – Масчерано – Шави

Общо: 18 мача, 9 различни комбинации

Това си изявление наставникът на каталунците направи с широка усмивка на лицето. Нямаше и помен от нея обаче в 90-ата мин. на двубоя на „Местая“, когато резултатът все още беше 0:0.

Попадението на Серхио Бускетс в четвъртата минута на добавеното време предизвика сцени на неудържима радост, защото каталунците се чувстваха ощетени заради отменения гол на Луис Суарес и осъзнаваха, че ако не спечелят, ще направят сериозна крачка назад.

Така или иначе, след двата добри мача срещу Севиля и Апоел

Барса отново показа най-грозното си лице.

Синьо-червените прибраха точките, но си остават отбор, който не успява да наложи надмощие на терена и изглежда прекалено уязвим и несигурен.

Въпреки че срещу Валенсия Луис Енрике избра по-дефанзивен подход в средата, това не доведе до по-голяма стабилност пред вратата на Клаудио Браво. Затова пък хитроумните комбинации и лекотата в играта на Барса се изпариха без следа и без спомен.

Именно вратарят Клаудио Браво бе №1 в мача, като спаси три чисти гола и позволи на своите да оцелеят до заключителните секунди.

Така Барселона потвърди тревожната тенденция да не се представя добре срещу съперниците от по-висока класа (като например срещу ПСЖ и Реал М). Но пък каталунците бяха достатъчно неубедителни и срещу Алмерия, Селта и Малага.

Изглежда, че треньорът на Барселона буди неувереност и несигурност у подопечните си със своите неочаквани решения. Можем да констатираме, че

Луис Енрике си остава онзи непредсказуем футболист, който винаги успяваше да изненада съперника.

Е, по онова време този маниер на поведение му носеше далеч по-голям успех, отколкото в момента.

Забележително постоянство наставникът на синьо-червените показва с непрекъснатото присъствие на Меси в стартовия състав. Аржентинецът играе във всеки мач, но това не е достатъчно. Хаосът, създаден от Луис Енрике, нито му харесва, нито му помага да блести.

Механизмите в атака не функционират и това се видя ясно срещу Валенсия.

Неймар и Луис Суарес сякаш се блъскаха в стена, а аржентинецът оставаше твърде далеч от наказателното поле и не получаваше достатъчно топки.

Този Меси от „Местая“ напомни за някои моменти от миналия сезон, а подобно нещо Луис Енрике не може да си позволи. За треньора и неговия щаб е от жизненоважно значение да открият по най-бързия начин как да помогнат на аржентинеца да се озовава колкото се може по-често в пеналта, където е наистина смъртоносен. Енрике взе глътка въздух с гола на Бускетс, но за да може той да диша спокойно, се иска много, много повече.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията