Да играеш и за Барса, и за Реал

14 футболисти са били в двата клуба, двама са „Златни топки”

Sportinglife
Sportinglife 18:00 ч., 22 Март 2015
0
5113
Getty Images

Луис Енрике днес може да капарира титлата в Испания, ако неговата Барселона победи Реал (Мадрид) в Ел Класико. Треньорът на каталунците обаче все още не е излязъл от сянката на „Сантяго Бернабеу”. И това не е загубата с 1:3 през есента, а периодът му като футболист при „кралете”. Само 14 футболисти са играли и за двата колоса на испанския футбол.

В Каталуния мнозина не обичат Луис Енрике, защото направи този трансфер през 1995-а.

Всъщност Енрике избра пътя си, защото след девет години на „Камп Ноу” преговорите за нов договор се провалиха. В дербитата срещу Барса бяха едни от най-силните мачове за Реал.

Затова Енрике бе много обичан от публиката на „Сантяго Бернабеу”. Преди да бъде назначен като треньор на каталунците той започна кариерата си в школата на клуба, а после мина през Рома и Селта. Победи ли днес Реал, Луис Енрике ще си възвърне статута на икона на „Камп Ноу”.

Други футболисти, играли за двата клуба

От Барселона в Реал

Рикардо Замора – вратар

Луис Мила

Бернд Шустер

Алберт Селадес

Хавиер Савиола

От Реал в Барселона

Хулен Лопетеги (днес треньор на Порто)

Георге Хаджи

Роберт Просинечки

Алфонсо Перес

Няколко изключително велики футболисти също да минали по оста между Барселона и Мадрид.

Интересна е историята с Алфредо ди Стефано, почетния президент на Реал.

През 1952 година „кралете” плащат на колумбийския Милионариос 50 процента от трансфера на нападателя. Южноамериканците се съгласяват на сделката, но изискват до 1955 година да играе за тях заради споразумение с Ривър Плейт.

Година по-късно Барселона купува другите 50 процента от правата на Ди Стефано. Тогавашният президент на Реал Сантяго Бернабеу обещава на Ди Стефано сума, за да избере неговия клуб. ФИФА спира правата до изясняване на случая, а по-късно взима странно решение – ще играе един сезон за едните, а на следващия за другите.

След куп разправии накрая Реал успява да придобие оставащите 50 процента, а Ди Стефано печели осем титли и пет пъти вдига КЕШ. Първите му два гола в Ел Класико са при победа с 5:0.

Трансфер от Барселона към Мадрид направи и датчанинът Михаел Лаудруп.

Той беше част от първия дриймтим на Йохан Кройф и игра в Барса от 1989 до 1994-а. В последния сезон треньорът остави Лаудруп за дълго на резервната скамейка и халфът не желаеше да остане.

Тогава бе поканен от Реал. Лаудруп се съгласи да отиде в Мадрид и за да отмъсти на Кройф. Той е единственият футболист печелил Ел Класико с 5:0, носейки фланелките и на двата отбора.

Луиш Фиго пък направи един от най-скандалните трансфери в историята на футбола.

Португалецът стана един от любимите синове на Каталуния след пристигането си през 1995 година, носи и капитанската лента на Барса. Когато играеше срещу Реал, почти винаги бе избиран за играч на мача. Хората го обожаваха.

Но през 2000 година Флорентино Перес даде обещание на изборите в Реал – ако стане президент, ще вземе настоящия кавалер на „Златната топка”. Тоест Фиго.

Португалецът обясин трансфера си с факта, че Барселона не му предложили нов договор при подобрени условия. На първото дерби на „Камп Ноу” бесните фенове замеряха Фиго с всевъзможни предмети – включително свинска глава и бутилка уиски.

Роналдо е още една суперзвезда, играла за двата гранда, но преминаването му не бе директно.

През 1996 година бразилецът дойде като един от най-обещаващите млади нападатели в света. Но Роналдо игра само година в Барселона заради скандал с президента Хосеп Луис Нунес.

Бразилецът избра да продължи кариерата си в Интер, където бе преследван от много тежки контузии. След световното първенство през 2002 година, където вкара осем гола и вдигна титлата, Роналдо подписа с Реал.

В 177 мача вкара 104 гола. След пет сезона напусна заради скандал с треньора Вандерлей Люксембурго. Роналдо стана голамйстор №1 на примера и с двата отбора. През 1997-а с Барса и през 2004-а с Реал.

Самуел Ето’о отиде в Реал още на 15-годишна възраст.

Изигра само един мач и бе преотстъпен на Майорка. Когато играеше срещу Реал, камерунецът редовно вкарваше голове. Медии и фенове призоваваха ръководството да си го върне.

Но Ето’о бе обиден на Реал, че не му даде шанс и през 2004 година подписа с Барселона. Завинаги камерунецът ще е сред най-обичаните от каталунските фенове футболисти. През 2005-а бе обвинен, че е обидил Реал при празненствата по случай титлата на Барса.

С каталунците спечели два пъти Шампионската лига, а е на пето място във вечнага ранглиста на голмайсторите в Барселона.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията