Завръщането на Месията

Лео вече има 2 гола повече от миналия сезон

Павел Ангелов
Павел Ангелов 12:50 ч., 20 Март 2015
0
847
Getty Images

„Мъж срещу момчета”, това беше заглавието на вестник „Дейли Мирър” след победата на Барселона с 1:0 срещу Манчестър Сити в Шампионската лига. Не „мъже” в множествено число, а само един „мъж”. Става въпрос за Лео Меси.

Ако човек погледне резултата ще си каже „какво толкова”, но истината е, че в този мач Меси впечатли изключително с играта си. Не вкара гол, само заради 10-те спасявания (повечето от които изумителни) на Джо Харт.

Луис Енрике

Най-странното нещо в този мач, е че Лео не вкара гол.

„Най-странното нещо в този мач, е че Лео не вкара гол”, призна треньорът на Барса Луис Енрике.

И това е точното определение за срещата. Аржентинската звезда на Барса вкарва по повече от гол на мач през този сезон – 43 попадения в 40 мача. От както настъпи 2015 г. той е реализирал 20 гола в 18 срещи, а в последните два двубоя преди този със Сити вкара 5 пъти.

Още едно странно нещо от този мач, е че след като срещата приключи Меси излезе пред камерите и говори дълго и широко. Нещо, което той прави изключително рядко. Звездата на Барса е като алергичен към камерите.

Меси, затворения, интровертен, мълчалив гений се усмихваше и дори шегуваше. Той използва малко ирония за тези, които го питаха дали това е най-добрата форма в кариерата му. „Не съм минал от най-лошата към най-добрата си форма в кариерата. Да кажем, че се чувствам добре и се забавлявам. Сега е идеалния момент да играем Ел Класико”, призна Меси.

След две сиви години аржентинеца излиза от тунела. Той се беше превърнал в един машинален играч, който показваше гениални неща понякога, но сякаш лишен от енергия. Не доминираше в мачовете. Всички си спомнихме за големи звезди, които изведнъж се сгромолясаха. Достатъчен е примера с Роналдиньо, който така и не успя да стигне обратно до най-добрата си игра.

За феновете на Барса това бяха две години на болка, но и за феновете на играта те бяха трудни. Всеки иска да гледа Лео в пълния му блясък.

В прав текст

Лео отново е онзи лидер на Барса, който преобразява отбора.

Дали това е ирония или не, факт е че виждаме различен Меси. И на терена и извън него. И не само защото вече има 2 гола повече от целия минал сезон. Миналата кампания беше най-сивата по стандартите поставени от гения. Имаше различни слухове защо Лео не е на ниво. Чарли Решак реши, че яде твърде много пица. Други твърдяха, че е заради световното първенство. Трети, че е недоволен от управлението на президента на Барса Росел. Четвърти, че завижда на Неймар.

Но това няма значение днес, защото се вижда, че Лео отново е онзи лидер на Барса, който преобразява отбора. Пред очите на всички. Дори на Пеп Гуардиола, с който спечели 14 от общо 19-те трофея вдигнати с Барселона.

В невероятната вечер в сряда имаше и нещо романтично. Лео игра за Пеп, а Пеп се радваше за Лео. Двамата се разделиха тихо, за да следват своите невероятни кариери. Смяташе се, че единия не може без другия и обратното. За първи път откакто напусна „Ноу Камп” през 2012 г. треньора се завърна. Сега той е начело на Байерн, който може да се окаже следващият съперник на Лео в Шампионската лига. Но Пеп със сигурност се е насладил на представянето на Меси. И скочи на крака при онова невероятно изпълнение, когато прекара топката между краката на Джеймс Милнър.

Днес Месията е ръководен от друга легенда на Барса – Луис Енрике.

Той имаше своите трудности, за да влезе в синхрон с нисичкия лидер. Но двамата изглежда намериха общия език. Макар да имаха своите пререкания. По Нова година Лео дори остана на пейката, а Барса загуби. Лео направи крачка назад, а Меси – две напред.

Двамата не са приятели и може би никога няма да бъдат. Но разбраха едно – имат нужда един от друг. Два месеца и половина след онзи скандал Барса е първа в класирането, на четвъртфинал в Шампионската лига и на финал за Купата на краля. А меси отново е „D10S”.

Испания е развълнувана, защото сега за Месията предстои Ел Класико.

Всичко винаги е огромно, понякога преувеличено и напудрено, когато идва сблъсъка между Барса и Реал Мадрид. Меси и Кристияно Роналдо. Властелините на „Златната топка”.

Ако Меси продължи в това темпо едва ли някой ще го спре да си върне приза за играч №1.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията