Извън играта

София остана без представител на полуфиналите във волейболното първенство

Sportinglife
Sportinglife 08:00 ч., 20 Март 2015
0
51
Lap.bg

Въпреки че бе избрана за европейска столица на спорта за 2018 г. София показа, че клубовете в града изпадат във все по-голяма криза.

Футболните грандове ЦСКА и Левски са раздирани от скандали, Локомотив (София) и Славия отдавна са в миманса, въпреки моментния проблясък на Локомотив през този сезон, баскетболния ЦСКА от години го няма на сцената, същото важи и за Славия, на път да изчезне е и Левски.

Черешката на тортата дойде от волейболния шампионат при мъжете, в който след изиграването на последните срещи от четвъртфиналите стана ясно, че за първи път от много години насам столицата няма да има свой представител в битката за титлата.

Карето полуфиналисти тази година са Добруджа 07, Нефтохимик 2010, Монтана и Марек Юнион Ивкони.

Столичният Левски, който цял сезон не успя да намери средства за селекция и оцеля благодарение на юношите си, загуби безславно серията си срещу Добруджа, при това само в две срещи.

Въпреки че и в ЦСКА продължават да имат проблем с финансирането, все пак успяха да се противопоставят на Нефтохимик и спорът трябваше да бъде разрешен едва след изиграването и на предвидения по регламент трети мач.

Двубоите продължават в понеделник

Два дни след края на четвъртфиналите вече са ясни и датите, на които ще бъдат играни срещите от полуфиналите в мъжкото първенство.

Шампионатът продължава без прекъсване, като първите мачове са още в понеделник – 23 март. Следват 24, 28, 29 март и евентално 1 април.

За разлика от четвъртфиналите, в полуфиналната серия се играе до три победи от пет мача. В първите два мача домакини са по-горностоящите отбори, т.е Добруджа и Монтана.

Следват два нови мача в залата на другия отбор. При пети решителен двубой предимството за домакинство отново е на страната на по-горностоящият тим.

Младите надежди на „червените” обаче не издържаха на напрежението и отстъпиха с 0:3, при това у дома. Подобно ранно отпадане на столичните клубове не е имало в последните шест сезона.

Да, през 2012 и 2013 г. в директния спор за титлата също нямаше софийски отбор, но поне един от двата гранда успяваше да стигне до полуфиналите. А тази година не се случи дори това.

Утехата за столицата остава единствено странният регламент, по който се играе в шампионата.

Според него четирите полуфиналисти ще решават единствено кой да бъде шампион. Извън първото място класирането ще се запази такова, каквото е било след редовния сезон. Т.е при всички случаи в топ 4 ще има столичен отбор - ЦСКА.

Що се отнася до феновете на волейбола по принцип те би трябвало да бъдат доволни от този развой на събитията във вътрешното първенство при мъжете.

Защото полуфиналите се очертават като най-равностойните от последните сезони.

Едва ли има специалист, който би се наел да прогнозира победителя от двойката Нефтохимик 2010 и Добруджа 07, както и от другия сблъсък.

И тимът от Добрич, и този от Бургас нямат особени проблеми с финансирането и получават сериозна подкрепа и от общинските ръководства на двата града.

Направената селекция им позволи да изградят състави от опитни и млади играчи и резултатите не закъсняха. И независимо, че по средата на сезона Нефтохимик смени треньор, това като че ли се оказа за добро.

„Добруджа са фаворитите, имаха възможност и да отпочинат повече време след четвъртфиналните си мачове. Имат много, много дълга скамейка, докато при нас са налице някои кадрови проблеми, тъй като нямаме толкова много резервни състезатели. Правим всичко възможно, за да се представим по най-добрия начин”, заяви треньорът на Нефтохимик Николай Желязков след класирането на тима му за тази фаза.

Дали обаче тъкмо тази роля няма да изиграе лоша шега на съперника им, както не рядко се случва в спорта ще разберем в хода да двубоите.

Фаворит обаче липсва в другата двойка – Монтана-Марек. През сезона и двата тима играха на приливи и отливи и е трудно да се каже чий шанс за финал е по-голям.

„Очакват ни тежки двубои, които са поредното предизвикателство пред нас. Но дупничани не са непреодолим съперник. Ако бъдем отново концентрирани, ако играем с минимум грешки, смятам, че можем да ги отстраним и да стигнем до финал в Суперлигата", заяви треньорът на Монтана Георги Петров.

Любопитен факт е, че нито един от двата състава няма да може да използва собствената си зала за тези срещи.

Съоръжението в Дупница се ремонтира и Марек ще домакинства в Сливница, докато зала „Огоста” в Монтана просто не отговаря на изискванията за тази фаза на първенството. Така Монтана ще приеме Марек в залата в Горна Малина. 

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията