Люис Хамилтън стана първият британски пилот от над 40 години насам, който има две световни титли във Формула 1.

Защо британците не харесват Хамилтън?

Дали пък не харесват Люис единствено защото е черен?

Sportinglife
Sportinglife 11:35 ч., 01 Дек 2014
0
1087
Getty Images

Люис Хамилтън стана първият британски пилот от над 40 години насам, който има две световни титли във Формула 1.

Това стана в сезон, в който Люис взе 11 победи в 19 старта и завърши годината с първо място в Гран при на Абу Даби. Страхотно постижение за момчето от Стивънейдж, Хъртфордшир, чийто родители са се разделили, когато той е бил едва на 2 годинки. Изключително, нали, особено като се има предвид, че неговият основен съперник беше съотборникът му в Mercedes Нико Розберг, който е син на бивш световен шампион във Формула 1 и е израснал в Монако.

Към това прибавяме и факта, че Люис е първият и единствен чернокож, успял да пробие във Формула 1. Като Тайгър Уудс в голфа и сестрите Уилямс в тениса, той успя да си извоюва мястото в елитния клуб на най-добрите и скъпоплатени спортисти. А когато спечели първата си титла през 2008, Хамилтън стана и най-младият световен шампион в историята на Формула 1.

И въпреки всичко това, британците сякаш не харесват достатъчно Люис.

През 2008 сънародниците му избраха колоездача Крис Хой за спортист на годината на ВВС. Преди това Деймън Хил и Найджъл Менсъл редовно печелеха вота на публиката. Тази година Люис едва ли ще спечели, тъй като засега фаворит е голфърът Рори Макилрой.

Това е нещо повече от лош късмет.

Часове след като Хамилтън спечели титлата, на сайта на Eurosport се появи материал със следното заглавие: „Хамилтън спечели заслужено титлата, но дали феновете го харесват?” Това стана броени дни, след като The Sunday Telegraph отдели цяла страница на темата защо британците не харесват Люис.

Анкетата показва, че сънародниците му не го харесват защото той отговаря лаконично на въпросите на репортерите, критикува тима си по радиото, когато е на пистата или все се цупи за нещо.

Феновете не харесват и стила му „на рапър, на звезда, която предпочита да живее в Щатите и защото ходи с поп звезда”.

Всичко това са глупости.

Звездите във всеки един спорт обичат да се оплакват, да хленчат и да търсят вината у другите. Също така не обичат и да говорят пред журналисти.

Когато го прави Жозе Моуриньо, всички смятат, че това е гениално или пък, че той търси начин да повлияе психически на съперника на Челси. Когато Люис имаше лош късмет този сезон, той успя да запази спокойния и дипломатичен тон, без значение дали става въпрос за пламналия му двигател и удара отзад, който му нанесе в Белгия неговият съотборник. А когато Хамилтън говори честно и открито, отново е критикуван.

А за гаджето?

При Дейвид Бекъм това беше добро решение, което го направи по-известен, по никакъв начин не увреди имиджа му.

В прав текст

С какво Никол Шерцингер отстъпва на Виктория Бекъм?

Що се отнася до стила на живот на супер звезда, то Формула 1 винаги е била най-бляскавият и лъскав спорт. Звездите рискуват живота си, а състезанията се провеждат на невероятни места – от Бразилия през Монако до Монца.

Дори да обърнем внимание на дежурното оплакване, че Хамилтън е предпочел да живее в данъчния рай Монако, кой не би постъпил като него? Другите британски звезди от Формула 1 Найджъл Менсъл, Деймън Фил, Дженсън Бътън и Дейвид Култард вече го направиха.

Дали пък британците не харесват Люис единствено защото е черен?

И не винаги прави нещата „по британски”. На Острова са резервирани, а Люис не е.

В Англия чернокожите спортисти не получават кой знае какво признание от публиката.

Пример за това е Мо Фара – през 2012 той не влезе в Топ 3 на наградите на ВВС за спортист на годината, въпреки че взе две олимпийски титли, а историята се повтори през 2013, когато то беше спечелил две световни титли.

Рано или късно британците ще признаят успехите на Люис, нещо, в което медиите ще им помогнат, защото те вече са на негова страна. Защото световната титла във Формула 1 се печели много трудно, дори и когато разполагаш с автомобил, който е по-добър от този на другите пилоти.

Ако обаче Люис не бъде приет като един от най-великите в историята на британския спорт, това няма да е добре за Англия, не за него.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията