Меси е лицето (може да се спори дали не е и тялото) на „Адидас”, мастодонтът в спортния маркетинг

Трансферът на Меси – големият удар на Адидас?

Ако сделката е фирмена, има три фаворита – Челси, Юнайтед и Байерн

Sportinglife
Sportinglife 11:00 ч., 01 Дек 2014
0
1014
Adidas

Лионел Меси никога не е искал да напуска Барселона, потвърди баща му. Подчерта го и агентът му. Отсече го и Хавиер Масчерано, вероятно най-близкият му приятел и сънародник в Барселона.

Така твърди и клубът – защо да се разделя с най-ценния си капитал и актив, който действа като инжекция с адреналин и на спортните успехи на синьо-червените, и на глобалната икономическа и социална популярност на Барса.

Без Меси Барса няма да е това, което е. Без Барса Меси можеше и да не е футболната планета, която е.

Но защо тогава постоянно се твърди вече месеци наред, че трансфер на Лео е възможен?

Меси е лицето (може да се спори дали не е и тялото) на „Адидас”, мастодонтът в спортния маркетинг.

Фирмата е властелин в момента с мегадоговори с Германия – световен шампион, Испания – хегемон в последните 8 години, Челси – фаворит за титлата в Англия и европейски първенец за 2012-а, Байерн – крал на Европа от миналия сезон, както и Реал Мадрид – действащ №1 в Европа, а вероятно и в света. От догодина влиза в сила и най-големият рекламен договор в историята за спонсор, производител на екипировка във футбола – 750 милиона лири за 10 години с Манчестър Юнайтед.

„Адидас” има почти всички най-популярни отбори, но Меси е несравним като индивидуално рекламно съкровище.

Влиянието на агентите на компанията върху отбора от хора около Меси може да е решаващ фактор за сделка.  Концернът може и да промени представите за футбол, като подпомогне и задвижи трансфер за исканите от Барса 200 милиона британски лири. Това е повече от 2 пъти по цената, която Реал плати на Юнайтед за Роналдо.

Adidas Football

The Wake Up Call: all in or nothing ft. Messi, Alves, Suarez, Ozil, RVP and more

Ако 200-те милиона бъдат извадени и Меси направи немислимото – къде може да го заведе пътят на трите ленти (логото на „Адидас” на гърдите на футболните екипи)?

Челси е очевиден избор.

Там и парите не са проблем, защото Роман Абрамович има много. Клубът е вадил големи пачки за играчи, далеч от класата на Лео, а ефектът от неговото преминаване в Лондон би бил убийствен на и извън терена.

Това важи и за другите два евентуални кандидата. Манчестър Юнайтед  се цели във връщането на Роналдо, но то изглежда невъзможно на този етап. Няма по-добър старт на сътрудничеството между клуба и спонсора от представянето на Меси пред паната на „Адидас” на стадион „Олд Трафорд” (които тепърва ще се появяват).

Байерн... Там е Пеп Гуардиола, който промени Меси и двамата имат повече от добри взаимоотношения.

Спечелиха всичко в Барселона, познават се отлично, а и баварската машина на Пеп изглежда все по-смазана. Реално, Меси не изглежда жизнено необходим на Байерн, но кой не би искал такава подправка и на най-съвършения отбор?

Едно е сигурно – около имена като Меси и Роналдо слухове и новини ще се раждат постоянно.  Но този може да разтърси футбола из основи.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията