Карл-Хайнц Румениге

Байерн е по-богат отвсякога

Мюнхенският гранд достигна нови висини във финансовото си състояние

Sportinglife
Sportinglife 12:25 ч., 29 Ное 2014
0
1140
Getty Images

Не само на терена Байерн е непобедим. Мюнхенският гранд достигна нови висини във финансовото си състояние.

Годишното събрание на акционерите отчете 528,7 милиона евро оборот, 16,5 милиона евро чиста печалба и 405 милиона евро собствен капитал.

Сумите са за финансовата година 1 юли 2013 – 30 юни 2014.

Никога преди след плащането на данъци Байерн не е имал над 16 милиона евро печалба.

Шампионът на Германия се изравни по оборот с Барселона. Каталунците обявиха преди няколко седмици 530 милиона евро. 

Факт

Само два клуба са все още пред Байерн – Реал (605 млн.) и Манчестър Юнайтед (540,6 млн).

Не растят само сметките на Байерн. Клубът вече е и номер едно в целия свят по членове – 251 315 души.

През последните 12 месеца са продадени 1,3 милиона фланелки, билетите за всички домакински мачове без значение от турнира са били разпродадени. Общо 12 милиона души са посетили стадион "Алианц Арена".

Пред членовете на общото събрание вече официално президентът Карл Хофнер обяви завръщането в клуба на предшественика си Ули Хьонес. Осъденият и вкаран в затвора за укриване на данъци Барон на Бундеслигата ще работи в детско-юношеската школа. Споменаването на името на Хьонес вриви залата – всички станаха на крака и започнаха да ръкопляскат.

„Всички се радваме, че тежкото време на Ули вече е към края си”, каза Хопфнер.

Байерн обяви, че 16 години по-рано от предвиденото е изплатил и последното евро задължение по стадиона си. Сега Алианц Арена (71 137 места) е изцяло собтвеност на футболния клуб.

„Стигнахме връх, но не трябва да се задоволяваме – каза изпълнителният вицепрезидент Карл-Хайнц Румениге. – Трябва да продължаваме да вървим нагоре.”

Само за миналия сезон в Шампионската лига Байерн е получил 52,8 милиона евро от награден фонд. Отборът отпадна на полуфинала от Реал.

Приходите от мърчендайзинг са се увеличили с 20 процента. Румениге обеща, че печалбата ще бъде инвестирана в стадиона и нови звезди. „Една от целите ни е да увеличим капацитета на Алианц Арена – рече босът. – Другата е да продължаваме да купуваме силни футболисти, които да повишат нивото на Байерн. Искам отново да спечелим Шампионската лига.”

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията