Шампионатът на надеждата

Ще успеят ли родните биатлонисти да затвърдят доброто си представяне и в Контиолахти?

Sportinglife
Sportinglife 07:35 ч., 04 Март 2015
0
1214
Getty Images

Със смесената щафета утре вечер започва световното първенство по биатлон. Домакин на проявата е Контиолахти, Финландия, а България ще бъде представена от десет състезатели.

Логично, с оглед представянето през сезона, погледите са насочени най-вече към представителите ни при мъжете.

И особено към Красимир Анев и Владимир Илиев.

Голямата въпросителна преди старта е дали наистина е сложено край на скандалите в родния тим.

Заради проблеми с ръководството на федерацията преди седмици Красимир Анев отказа да стартира в щафетата на европейското първенство в Естония.

Четири медала за България в историята, всичките при жените

До този момент родните биатлонисти имат спечелени няколко медала от световно първенство. Всички те обаче са в женското направление, което тази година пък сериозно отстъпва на мъжкото.

С двата си бронзови медала от 1995 г. и 1997 г. Екатерина Дафовска е най-успешната българска състезателка от Световни първенства.

Първото българско отличие в биатлона от Световно първенство пък е на Цветанка Кръстева. През 1989 г., българката печели сребърно отличие в спринтовата дистанция на първенството във Файстриц (Австрия). На същото това Световно, България печели и сребърен медал в щафетата. През 1993 г. бронзов медал печели и Ива Шкодрева.

При мъжете най-добрите представяния са двете пети места на Владимир Величков в спринта в Минск (Беларус) през 1983 г. и в Руполдинг (Германия) през 1985 г.

Наложи се намесата на спортния министър Красен Кралев, за да бъде потушено напрежението. Дали Кралев е успял ще разберем още в дните до 15 март когато приключва шампионата.

Анев и Илиев нямат добри спомени от трасето в Контиолахти.

Зимния център е сред домакините на стартове от световната купа, макар и по-рядко от другите подобни зимни центрове в Европа.

Най-доброто класиране на Краси за последните пет години там е 21-о място. За Владимир Илиев най-предната позиция, която е заемал е 47-а.

Тази година обаче двамата записват най-силното си представяне в световната купа.

Малко преди края на сезона Владимир Илиев е 23-и, Красимир Анев – 25-и във временното класиране за трофея. Това представяне сериозно контрастира на предишното им най-добро такова – 38-о място за Анев и 44-о за Илиев през сезон 2011/12.

През януари Краси на три пъти завърши в топ 10 на състезание от световната купа. Най-голямото му постижение бе в Оберхоф, където стана четвърти.

Владо няма класиране в топ 10, но в осем от стартовете успя да се нареди в топ 20. Особено стабилен е в спринта, където е и в топ 20 на временното класиране за световната купа в дисциплината.

Освен това за първи път в историята на мъжкия ни биатлон двама българи участваха в трите масови старта до тук през сезона.

Щафетата ни пък успя да влезе в топ 10 на състезанието в Оберхоф. На европейското първенство в Естония пък българите спечелиха и два медала.

Всичко това дава сериозни надежди на родните фенове и специалисти за световното първенство в Контиолахти.

Поставената цел от страна на федерацията специално за мъжете е влизане в топ 10. Дали е възможна ще разберем след около десетина дни.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията