Пет сестри по италиански

Отборите от Серия А показаха класа и зрелище в Европа

Хенри О'Дейвид
Хенри О'Дейвид 17:00 ч., 27 Фер 2015
0
422
Getty Images

Последната седмица на февруари ще се помни дълго в Италия. Тя се оказа най-успешната за местния футбол от декада насам. Отборите от Апенините спечелиха 6 мача в евротурнирите, нещо което не се е случвало от 2005 г.

Пет сестри ще си правят компания на осминафиналите в Лига Европа - Рома, Интер, Фиорентина, Торино, Наполи.

За първи път в историята пет италиански отбора са сред най-добрите 16 в някои от европейските турнири. Да добави вкус към основното ястие дойде и победата на Ювентус над Борусия Дортмунд в Шампионската лига.

Като добавим към тази невероятна серия и факта, че Висшата лига на Англия претърпя пълен крах, постижението на италианските тимове изглежда още по-добро.

Тези пет успеха в Лига Европа имат своето значение.

Може би най-накрая тимовете от Апенините взимат насериозно този турнир. Това вече не е „малката купа”, макар в нея да участват 100 отбора, които не са каймака на Европа.

Пет отбора, много характер, и най-важното – класа и зрелище.

Нещо, което според мнозина липсва на отборите от калчото.

]Вижда се, че италианците израстват на международната сцена. И за пореден път са готови да покажат, че са способни да се изправят, колкото и лошо да паднат. За това свидетелства най-вече мача в Билбао, където Торино победи Атлетик с 3:2.

Два отбора от две първенства в различно състояние.

Испанците, които израстват все повече с всеки ден, и италианците, които не спират да пропадат. Торино обаче отиде на „Сан Мамес”, където никой италиански тим не беше печелил в историята (от общо 7 опита).

"Биковете" не само победиха, но три пъти повеждаха в резултата. Играха открит, атакуващ футбол и то качествен.

Другият мач, който е от сериозно значение, е победата на Фиорентина над Тотнъм.

"Шпорите" не са от най-големите клубове в Англия, но са постоянно в битката за топ 4 във Висшата лига.

Въпреки това и в двата мача „Шпорите” не успяха да затруднят Фиорентина, макар че лондончани в ранглистата на УЕФА са по-напред от всички италиански отбори.

Трудното обаче сега започва. От 16-те останали в Лига Европа една трета са италиански отбори.

Два от тях се паднаха един срещу друг и най-накрая ще има отпаднал от Европа тим от Серия А. Но надеждите, че Италия отново ще жъне успехи на международната сцена, както в средата на 90-те, се завръщат у тифозите.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията