Колко струват звездите?

Световната купа по ски остава скъпо удоволствие

Sportinglife
Sportinglife 08:50 ч., 24 Фер 2015
0
928
Lap.bg

В края на тази седмица за пореден път България ще бъде домакин на състезания от световната купа по ски. Още от утре в страната ни започват да пристигат състезателките, които ще участват в проявата, а в четвъртък ще се състоят и първите тренировки.

Организирането на подобна проява несъмнено носи престиж, но си остава и доста скъпо удоволствие за домакините.

Между 4-4,5 милиона лева струва провеждането на старт от Световната купа за жени.

Това призна преди дни пред БНТ вицепрезидентът на федерацията по ски и на организационния комитет за провеждане на състезанията Георги Бобев.

Страната ни иска финалите на турнира

България ще кандидатства и за организатор на финалните състезания в Световната купа. Това обяви президентът на федерацията по ски Цеко Минев.

Въпросът обаче тепърва ще бъде разглеждан от Международната федерация. Минев допълни, че са водени и разговори за провеждане на световно първенство по ски, но за това е необходимо да бъдат направени още лифтове и писти.

Според спортния министър Красен Кралев за приемането на подобни големи домакинства е необходимо развитието на спортната инфраструктура и съответното финансиране.

"Първо трябва да стабилизираме икономиката на държавата, а след това да подсигурим подобни големи домакинства", каза спортният министър. 

Сумата е утвърдена след предишния опит на страната ни в организацията на това събитие. Първата подобна проява бе през 2009 г. Тогава сумата бе 3,5 милиона лева, стартовете два при жените. През 2011 г. в България за две състезания дойдоха мъжете, бюджетът бе увеличен на 5 милиона лева.

През 2012 г. отново дойдоха жените. Тогава организаторите обявиха впечатляващ бюджет от 8,2 милиона лева. Сега сумата е намалена на половина.

Голяма част от нея е осигурена от държавата.

Останалото идва от спонсори. Такава е практиката и на останалите места където се провеждат състезанията. Там обаче те излизат доста по-солено. Загреб например плаща между 3-3,5 милиона евро за стартовете, Венген – 7,5 милиона евро и други. Според организаторите разликата идва от по-ниското заплащане в България.

Почти никога обаче разходите направени за стартовете не са по-малки на приходите, които се получават.

В най-добрия случай става дума за изравняване. Така бе например през 2011 г. когато приходът, най-вече от туристите, посетили курорта по време на състезанията бе между 3 и 4 милиона лева. Дали това ще се промени сега ще разберем следващите седмици когато се отчетат резултатите.

„Това домакинство е може би най-важното, на което страната ни ще бъде домакин през 2015 година. За нашия екип финансовата помощ, която държавата оказва за провеждането на това състезание е най-добрата инвестиция за реклама на България и на зимния ни туризъм. С ангажирането с подобни домакинства Българска федерация ски е на прав път, защото така рекламира българския зимен туризъм. Горди сме с начина, по който България се представя в тези домакинства", заяви по повод на стартовете в края на седмицата спортния министър Красен Кралев.

Въпреки престижната проява, наличието на рекорден брой журналисти, състезатели, щабове и фенове, останалите туристи няма да бъдат ограничавани.

От 19-те писти ще бъдат затворени само 4, а за всички стартовете предлагат богата съпътстваща програма като кулинарна изложба и прожекции на филми за ски и сноуборд.

Зимната киномания стартира още днес и ще продължи до 27 февруари в киносалона на новия посетителски информационен център в Банско.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията