Андрес Иниеста: Барселона иска да спечели всичко

Халфът се надява неуспехите от 2014-а да подействат мотивиращо

Sportinglife
Sportinglife 15:25 ч., 17 Фер 2015
0
1143
Getty Images

Андрес Иниеста е странна птица. Не само на терена, където е трудно да предугадиш какво да очакваш от него, но и когато седи пред теб за интервю.

Предпазлив и с тих глас, държанието му противоречи с това на суперзвездата, която донесе единствената световна титла в историята на Испания. Винаги ще се помни шегата му по време на шампионския парад в Мадрид, когато заяви: "Ако знаех какво ще последва, нямаше да вкарам". Такъв си е Андрес веселяк, но не търсещ медийното внимание.

Роденият в Албасете футболист определено има чувство за хумор, въпреки че през изминалата 2014 г. нямаше много поводи за усмивки. 

Полузащитникът даде обширно интервю за FIFA.com, в което анализира миналите събития и се спря на бъдещите предизвикателства, които се изразяват в наглед простичкото "Барса трябва да спечели всичко".

- Знаем, че не обичате да говорите за заслугите си, но кое ви отличава толкова от другите полузащитници, за да попадате отново и отново в идеалния отбор на годината?

- Трудно е да се отличи качество, което притежавам, а другите не притежават. Всеки притежава собствени качества. От лична гледна точка, като се има предвид стила ми и позицията ми на терена, се опитвам да чета играта бързо, да предвиждам ходове напред, и да се трудя там, където ще помогна на съотборниците си. Всеки играч има определена роля и работа за вършене, а задачата ми е да я разтълкувам възможно най-добре. Това, което ще кажа е, че ми е много приятно, че колегите ми продължават да ме включват в отбора на годината, въпреки че има толкова страхотни играчи, сред които да се избира.

- Не можете да не се съгласите, че в модерната игра, в която има толкова малко пространства, и се налага играчите да се движат много повече, отколкото хората предполагат, такива като Иниеста са от изключителна важност.

- От голяма важност са много фактори. Ако това беше индивидуален спорт, а не колективен, нямаше да говорим за подобни неща. Така че всеки си има работа за вършене. Единадесет от нас сформират отбор и всеки трябва да е най-добрият на своята позиция. Едва след това всеки се опитва да изпъкне със собствените качества. Но да, вярно е, че в спорт като футбола, в който често нещата опират до физика, способността да промениш ритъма в точния момент може да направи разликата. В крайна сметка силите са много изравнени в днешно време. 

- Наскоро споделихте, че 2014-а не е била добра, тъй като не сте постигнали целите си. Може ли да се каже, че е още по-разочароващо, защото сте свикнали с успехите?

- Имало е и други не чак толкова успешни периоди в кариерата ми. Така става, когато се определят целите и не ги достигнем. В този сценарий е трудно да се говори за извличане на някакви позитиви. Но това е част от спорта. Когато не си постигнал нещо, трябва да бъдеш още по-мотивиран през следващата година. Но нека да е ясно - това, че не си постигнал целите си, не значи, че не си се борил достатъчно. Всички искахме да спечелим трофеи, но останахме с празни ръце и изминалата година няма как да бъде наречена "положителна".

- Кое заболя повече - изпускането на титлата в Примера в последния кръг или отпадането на световното първенство в Бразилия още в груповата фаза?

- И двете разочарования бяха трудни за възприемане предвид тяхната значимост. Барселона преживя много трудна година в много отношения, така че да загубим титлата у дома в последния мач беше голямо, голямо разочарование. Същото важи и за световното. За отбор като Испания и играчите, с които разполага, очаквахме да имаме много добър турнир и да продължим доста по-напред от груповата фаза. Но когато не вършиш нещата по начина, по който трябва, плащаш висока цена. И точно това е, което се случи с нас.

- Продължихте ли да следите първенството след вашето отпадане или бяхте отегчени?

- Продължих да го гледам, но се чувстваш доста по-различно, когато вече не си част от шампионата. Не го изживяваш по същия начин. 

- Бихте ли се съгласили с тези, които го определиха като най-доброто световно първенство в историята?

- Шампионатът предложи всичко. Имаше някои невероятни мачове. Световното първенство винаги е неповторимо събитие, където е съсредоточено всичко най-добро от международния футбол. В този смисъл Испания не се представи достатъчно добре. Беше болезнено предвид всичко, което изживяхме като отбор преди това. Поне трябваше да продължим малко по-напред.

- Предполага се, че сте подкрепяли Лионел Меси на финала...

- Да, гледах финала. Беше жалко, че той не успя да вдигне титлата. Имаше някои прилики между финала през 2014-а и този в Южна Африка през 2010-а, когато бяха пропуснати доста шансове и победителят бе определен в продълженията. В интерес на истината обаче Германия направи наистина добро първенство.

- Мислите ли, че германците станаха заслужени шампиони?

- В края на всяко голямо събитие всеки има свой собствен поглед върху събитията в зависимост от това как тълкува нещата. Когато си станал шампиони, е много трудно някой да ти каже, че не си заслужавал да го постигнеш. В случая с Германия мисля, че изиграха много добър турнир, както беше и с Аржентина. Двата отбора стигнаха заслужено до финала.

- Да се върнем към Барселона. 2015 г. започна доста турбулентно за клуба. Как ви влияеше това, което се пишеше и говореше?

- Няма начин, когато се обръща внимание на толкова неща извън футбола, това да не ни повлияе. Опитвахме се или поне трябваше да се опитваме, да игнорираме всички тези слухове. Самият брой на репортажите и статиите за нас беше дразнещ. Знаем, че сме в клуб, където се иска много от нас и където всичко се увеличава десетократно. Има толкова много мнения и всичко се раздухва. Когато нещата не вървят точно по план, тогава трябва да се справяме с подобни ситуации. Единственият начин да променим подобни моменти е да играем добре и да печелим. По този начин се забравят всички неща, които нямат общо с футбола и хората се фокусират върху това, което играчите правят на терена.

- Кое ви изненада най-много тогава? Може би твърденията, че Меси ще си тръгне през лятото?

- Надявам се и искам Лео да остане в Барса още дълго време, тъй като той е бил и ще бъде фундаментален в борбата ни за отличия. Това е единственото ми желание.

- Какви са целите на Барселона за момента?

- Искаме да спечелим всичко, което можем. Това са целите и това се очаква от нас. Имаме страхотен отбор и разочарованието от миналата година трябва да ни служи като мотивация да покажем истинските си качества и да се опитаме да завършим сезона с усмивки на лицата, а феновете ни да празнуват.

- През май ще навършите 31 години. Може ли да се каже, че вашата игра се промени с течение на времето. Тичате по-малко, но сте по-ефективен?

- Няма начин. (смее се) Трябва да се тича. Футболът е много конкурентен както в пределите на страната, така и в Шампионската лига. Единственото предимство, което дават годините, е опитът и способността да четеш играта. Мисля, че имам всичко необходимо да продължа във възходяща траектория, която следвам до момента в кариерата си.

- Освен здраве, какво си пожелавате през новата година в чисто спортен план?

- Вярвам, че всичко зависи от здравето, независимо дали си спортист или не. Това е ключът към радостта от това, което правиш. В спортен план си пожелавам титли и вярвам, че ще ги спечелим, защото имаме много силен отбор.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията